Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

All-round bærbar med gode multimediegener

Det er ikke let at være lige god til alting, det er denne 15,6" bærbare fra MEDION heller ikke. Men den klarer på fin vis at spænde over et bredt register.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

De fleste bærbare computere har noget, de er særligt gode til. Således er det også med denne 15,6" bærbare fra MEDION. Den anvendte Core i3-processor er god uden at være spektakulæ. Takket være den anvendte hardware er denne all-round bærbare dog godt rustet til multimediebrug.

MEDION AKOYA P6640 MD99220, der bliver solgt i danske Aldi forretninger fra onsdag den 1. maj til 3999 kroner, er en bærbar i en overkommelig prisklasse. Dog har den et hæderligt dedikeret grafikkort, pænt med systemhukommelse og virker med de indbyggede funktioner til at være et godt køb.

Man må selvfølgelig undvære en højtopløselig skærm og quad core-processor til den pris, men man behøver nu ikke fortvivle, for der er flere grunde til, at gennemsnitsbrugeren burde synes om denne bærbare i hverdagen.

Gedigen ydelse med højdepunkter

Selv om der i sagens natur er grænser for, hvad man får til små 4000 kroner er MEDION AKOYA P6640 MD99220 nu slet ikke så tosset til langt de fleste formål. Der er tale om en 15,6" bærbar, der med en vægt på cirka 2,8 kg. ikke kan konkurrere på den front med de nye, lettere bærbare computere, der er kommet i bølgen på Ultrabook-fænomenet.

Til gengæld får man med MEDION MD99220 en bundsolid bærbar på mere end en måde. Den har en Intel Core i3-3120M dual core-processor på 2,50 GHz. Det er en god processor, der yder ganske udmærket, og som er udstyret med Hyper-Threading. Således kan fordelen ved multitrådede applikationer bedre udnyttes.

Da det er en Core i3-processor, er den selvfølgelig ikke helt på niveau med Intels Core i5 og i7 processorer, det skyldes blandt andet at processoren ikke understøtter Turbo Boost, hastigheden på kernerne overskrider altså aldrig 2,50 GHz uagtet belastning.

Hvor processoren er solid og fint ydende, bliver den samlede pakke ikke ringere af, at der i MD99220 er 8 GB ddr3-ram. Det er selvfølgeligt ikke altid, at fordelen heraf kan mærkes direkte, men arbejder man med hukommelsesintensive programmer som eksempelvis billed- og videoredigering, kan det betyde forskellen på rimelig eller middelmådig ydelse.

Mængden af ram er ikke skidt for en bærbar i dette prisleje. Lægger man til det, at MD99220 også har et dedikeret GeForce GT740M grafikkort med 1 GB hukommelse og tilknyttet HDMI-udgang, ja så ser det slet ikke tosset ud.

Dette grafikkort er ikke blandt de virkelige kraftige grafikkort til bærbare, men det er stadig meget stærkere end den Intels HD Graphics, der er integreret i processoren. Det kan blandt andet ses af vores målinger i CineBench R11.5 og i 3DMark Cloud Gate.

I den første scorer grafikkortet 30,45 fps i OpenGL-testen, det viser ganske illustrativt, at vi har at gøre med et mellemklassekort. I Cloud Gate-testen i 3DMark er den samlede score 5.011 3DMarks, det ses tydeligt at grafikkortet med en grafikscore på 7.182 points er den største bidragyder til det samlede resultat.

Til spil og video

Kan man så spille computerspil eller ej? Jo, det kan man sagtens, så længe man ikke kaster sig ud i de vildeste spil, hvad angår hardwarekrav. Man skal nok heller ikke sætte alle kvalitetsindstillinger til det maksimale niveau i krævende spil. Man må eksperimentere lidt med, hvad der går, men det vil være muligt at nyde computerspil, selvom det ikke er en decideret spilbærbar.

Men der er andre bonuseffekter ved dette grafikkort. Hvis man kigger nærmere på scoren i PCMark 7, dukker der en kvalitet frem, som burde være en glæde for dem, som arbejder med videoredigering. Computation-scoren, som delvist belaster processoren og grafikkortet lander på 14.482, det er meget mere, end hvad vi tidligere har målt for en bærbare med samme processor og et GeForce GT635M grafikkort.

Det gør altså en forskel, hvis man arbejder med programmer, hvor grafikkortet kan overtage noget af billed- eller videoredigeringen.

Harddisken ikke den hurtigste

Træerne gror dog ikke helt ind i himlen, den i øvrigt dejligt store harddisk på 1 TB er ikke den hurtigste, vi har oplevet. Vi har i HD Tunes Pro 5.00 målt den gennemsnitlige læsehastighed fordelt hen over hele drevet til 77,7 MB/s. Det er ikke umiddelbart imponerende, heller ikke for et drev til en bærbar. Det skal dog siges, at harddisken i filtesten har en gennemsnitlig sekventiel læsehastighed på 97,2 MB/s og en sekventiel skrivehastighed på 90,4 MB/s. Altså noget bedre, men så trækker en gennemsnitlige søgetid på 24 ms igen lidt ned.

Alt i alt får man en bærbar, der kan det meste. Man behøver ikke frygte, at opgaven ikke kan klares. Man skal snarere være belavet på, at visse ting tager længere tid end på en kraftigere computer. I normalt brug direkte i Windows 8 miljøet eller gennem anvendelse af almindelige programmer som tekstbehandling, surfing på internettet eller lignende behøver man dog slet ikke have de tanker.

De første indtryk

Når man tager MD99920 i brug vil det bemærkes, at det ikke er en helt let bærbar, med en vægt på 2,8 kg. er den ikke med på den tynde, lette bølge af bærbare, der er kommet frem efter Ultrabooks dukkede frem.

Men den 15,6" bærbare kan selvfølgelig sagtens tages med på farten. Den også en skærm, der gør det let at anvende den under forskellige forhold. Den anvendte LED-skærm, der har en opløsning på 1366 x 768 pixel er nemlig ikke refleksiv, så man bliver ikke så generet af indfaldene sollys eller uheldigt placerede lysstofrør.

Skærmen er ellers ret lysstærk og har et ganske flot skærmbillede med gode farver. Der findes skærme, der brillerer mere på det ene eller det andet felt, men de sidder ikke så ofte i prisbillige bærbare computere.

Opløsningen, ja den giver ikke et så fint og detaljeret billede grundet den lave pixeltæthed, men det er normen i prissegmentet. For dem der gerne vil have en Windows 8 bærbar med touchskærm, ja der må svaret desværre være, at det har MD99220 ikke.

MD99220 virker ganske solid i sin opbygning. Den følger den overordnede linje fra de seneste mange MEDION bærbare. Computerens chassis er skabt i plastic, men alligevel virker den meget solid. Den bærbare er meget vridningsstabil, her føler man ikke noget vakler.

Skærmrammen er semiafstivet, og i lukket tilstand er skærmbagsiden eftergivende og det ændrer ikke ved en opfattelse af, at skærmen også virker solid og tilforladelig i sin opbygning. Det er de to solide hængsler med til at formidle.

Udseendet hælder lidt til den forsigtige side, nogle vil sikkert sige ikke så nytænkende. Det virker nydeligt med de grå flader, der går igen inde i chassiset. Her dog i en variant, hvor den grå farve langsomt transformeres over i en sort farve mod bagkanten af den bærbare. Overfladen, der minder svagt om børstet aluminium, gør at kombinationen af plasticens mathed og strukturen får det hele til ikke at se så 'billigt' ud, som plastic nogen gange kan gøre det.

MD99220 i brug

Vi har allerede skrevet om, hvorledes skærmen er, samt enkelte andre egenskaber ved MD99290. Nu kommer vi til, hvorledes den bærbare føles i brug, samt hvilke redskaber man så at sige har at gøre godt med.

En af de væsentlige ting ved en bærbar må være tastaturet, for det er jo traditionelt den primære inputkilde. Tastaturet på MD99220 er godt uden at være fremragende. Hvorledes det opleves afhænger også lidt af personlige præferencer.

Til en start skal det siges at der er inkluderet numerisk tastatur, det er så også med til at sørge for, at enkelte af de andre taster er blevet lidt vel små. Her tænkes først og fremmest på backspace-tasten og specielt tabulator-tasten.

Tastaturet er forsænket, hvilket er rart, når man skal skrive. Hovedtasterne har en god form, de har en tilstrækkelig størrelse og er placeret således, at der er godt med afstand mellem tasterne. Tasterne selv har efter tidens standard længere vandring, det vil sige, at de bevæger sig længere, inden de er trykket i bund. Det er lidt af en smagssag, hvor lang vandring man foretrækker. Bblot kunne tasterne på MD9920 godt have en lidt mere fast fornemmelse netop på grund af den forholdsvise lange vandring. Det er dog ikke således, at de føles upræcise.

God touchpad

Den anvendte touch- eller clickpad, om man vil, er der derimod ikke meget at kritisere ved. Der er tale om en dejligt stor touchpad, der er forsænket ganske svagt i forhold til håndledsstøtten, hvor den er placeret. Musetasternes klik-funktioner er integreret i denne touchpad, der er altså ingen synlige musetaster.

Det fungerer dog glimrende med at klikke direkte på touchpad. Dens overflade er struktureret og dens lave men passende friktion sikrer, at man har god føling med betjeningen, hvad enten det er styring af curseren, multitouch-operationer eller Windows 8-gestures, man har med at gøre.

Støj, varme og batteri

Når man arbejder med MD99220, er der ikke anledning til at klage over støjudviklingen. Man kan selvfølgelig høre den ind imellem, men det er ikke irriterende, Det samme kan siges om varmeudviklingen, der, så længe man ikke presser den bærbare, er til den pæne side. Belaster man processor og grafikkort samtidig, vil den naturligvis sige mere, men det når ikke ubehagelige højder.

Et punkt, der tilhører ydelsesaspektet, men lige så meget hører hjemme her under brugsoplevelsen, er batterilevetiden. Her ligger MEDION MD99220 i et fornuftigt lejde for en bærbar med et dedikeret grafikkort, dog uden at den brillerer, for den skal også klare sig fornuftigt med dens lave skærmopløsning.

Vi har målt batteriets evne til at holde længe med programmet Powermark, hvor vi har benyttet os af to test. Den ene er den balancerede test, hvor den bærbare i ligelige portioner arbejder med tekstbehandling, web-browsning, video og spil. Her holdt batteriet i 3 timer og 9 minutter. Den anden test skifter blot mellem tekstbehandling og web-browsning, her holdt batteriet i 4 timer og 55 minutter.

Hvad den har af features

Det hjælper ikke noget med alle mulighederne, hvis ikke der er nogle features at arbejde med. Altså stik, porte og andre elementer, der gør det lettere eller mere bekvemt at bruge den bærbare. Her klarer MD99220 sig ganske fornuftigt.

Først og fremmest er der det velkendte dvd-drev. Den bærbare er også Dolby Home Theater 4. certificeret, den deraf kommende lyd er klar og af en rimelig kvalitet. Der er to USB 3.0-porte, to USB 2.0-porte, HDMI-ud samt en VGA-port. Desuden er der et mikrofon-stik og line-out med S/PDIF. Indbygget HD-webcam samt mikrofon. MD99220 råder også over en 6-i-1 kortlæser.

Af netværk understøttes 1 Gbit/s ethernet, Wi-Fi 802.11n og Bluetooth 4.0. Wi-Fi Direct (WiDi) understøttes også.

Som altid er der gratis software pakker fra MEDION, denne gang primært MEDION Home Cinema Suite og MEDION MediaPack.

Opsummering

Alt i alt får man ret meget bærbar for pengene. MD99220 er ikke perfekt, men det er en god bærbar med all-round egenskaber og evnerne til at udgøre en glimrende multimedie bærbar. Spil er heller ikke af vejen, den er meget alsidig, hvilken må være dens største styrke.