Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

En alsidig multimedie-bærbar

Målt i pris kontra ydelse, er der få andre computere, der overgår denne bærbare multimediemaskine fra Medion.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Kendte linjer

Hvis man følger lidt med i udviklingen indenfor Medions bærbare computere, vil denne Akoya MD98390, der ligeledes betegnes P6624, ikke virke fuldstændigt ubekendt.

Design kan altid diskuteres, men det virker til at være en god formel Medion har valgt med deres Akoya serie. Det lyse grålige låg med dets kontrastfelter står godt til indersiden af det minimalistiske sorte chassis.

Bygningsmæssige kvaliteter

Kvaliteten af chassiet er ganske udmærket. Det er tilstrækkeligt stift opbygget til, at maskinen kan tåle at blive taget med på farten. Det kan dog tænkes, at anvendelsen af denne 15,6" bærbar fortrinsvis vil være i en mere stationær rolle.

I det hele taget virker alt det bygningsmæssige som det skal. Til prisen kan man dog ikke forvente eksotiske materialer, og det er slet og ret en "hverdags"-bærbar, der her er tale om - ikke en decideret designer- eller livsstils-bærbar. Holder man sig det for øje er MD98390 et glimrende valg.

Tastaturet er ret behageligt at anvende, og der er ligeledes blevet plads til et numerisk tastatur. Det vil glæde nogle, især fordi det ordinære tastatur ikke lider under det med små ubrugelige taster.

Tastaturet har dejligt store taster, der ikke er af ø-typen. De er praktiske idet de er udfasede foroven hvilket mindsker risikoen for fejltastning. Der er en anelse længere vandring for tasterne end mange anvender i dag, men der er alligevel en god respons, når tasterne rammes og vigtigst så er tastaturpladen stabil.

Touchpad virker fint efter hensigten. Det er en multitouch touchpad, der giver god kontrol, dog uden at være oppe blandt de bedste vi har prøvet. Akoya

MD98390 er ikke fri for at blive varm underneden i drift, især i venstre side ud mod luftudtaget. Lydniveauet er dog ganske fornuftig, selvom det godt kan høres, at der presses luft ud, hvis man sidder i stille omgivelser. Men der er ingen hvislen eller hylen eller andre irriterende lyde.

Skærmen

Den 15,6" LED baggrundsbelyste skærm med en opløsning på 1.366x768 pixels er klar og viser fornuftig med farvenuancer, men har ikke samme imponator-effekt som visse skærme har.

Det skyldes to ting. For det første virker skærmen ikke til at være specielt lysstærk og for det andet er der tale om en ikke-reflektiv skærm. Det gør at effekten med ekstra smæld på farverne ikke opstår som ved glare skærme. Det har dog også den effekt, at man kan arbejde med den bærbare flere steder uden at blive generet af indfaldene lys i skærmen. Det er denne skærm nemlig ret ufølsom overfor.

Musklene indeni

Som det antydes i overskriften er Medion MD98390 en typisk multimediebærbar. Medion betegner den da også som netop dette, og det er altid rart, når producenternes betegnelser faktisk holder vand.

Processoren er en Intel Core i3-370M Dual Core processor på 2,40GHz med Hyper Threading og integreret Intel GMA HD grafik. Det vender vi tilbage til om lidt. Der er indbygget 4GB ddr3 ram, hvilket er fint, men når det er i forbindelse med Windows 7 Home Premium 32bit, kan man ikke udnytte mere end cirka 3,2GB af de installerede ram. Det ses tit og det undrer hver gang.

Til gengæld medfølger Windows på en installations dvd, hvormed man kan lægge operativsystemet ind igen via det integrerede dvd-multidrev.

Grafikken består af en Nvidia Optimus løsning. I klar tekst betyder det, at de grafiske opgaver deles mellem den førnævnte integrerede Intel GMA HD grafik og et dedikeret Nvidia GT425M grafikkort.

Skiftet mellem de to foregår automatisk, alt efter hvor grafikintensiv opgaven man foretager er. Det gør det lettere for brugeren i forbindelse med batterilevetiden. For dem der ønsker at eksperimentere lidt svækker det selvfølgelig glæden en anelse.

Løsningen virker fint, selvom der kan forekomme mindre ventetider ved skift. Men der skal ikke genstartes eller foretages tilsvarende drastiske handlinger.

Til at understøtte MD98390 i dens rolle som multimediebærbar, er der fornuftigt nok installeret en 640GB 5.400rpm harddisk. Udover dette medfølger en usb baseret DVB-T tv-tuner.

Alt i alt en blanding der rettelig peger på en allround bærbar, der også viser sig at klare multimedieindhold glimrende. Selvgfølgelig må man nøjes med HD og ikke FULL HD, da skærmen ikke har den opløsning, men det videoindhold vi så på maskinen klarende den glimrende.

Målingerne

Vi jog Medion Akoya MD 98390 igennem såvel brugertests, hvor der blev kigget på almindelige brugsscenarier udover multimediebruget. Det var surfing, dokumentskrivning og lignende opgaver.

Der blev også testet ved hjælp af vore benchmarkprogrammer PCMark Vantgae 1.0.2, HD Tune 4.50 Pro samt SiSoftware Sandra 2010 og endelig Battery Eater 2.70, der simulerede batterilevetiden i hvert tænkeligt tilfælde og ved lettere brug i reader testen.

En samlet score på 4501 PCMarks lyder måske ikke af så meget efterhånden, men det skal påpeges, at de helt store scores hives hjem af firekernede processorer på 64bit-systemer.

Det vigtige er at scoren på tv og film lå på 3476 point og musikscoren på 5338 point. Kommunikationsscoren lå også fornuftigt og selv spilsuiten resulterede i 2936 point, hvilket viser at spil ikke måske er ikke er dens primære force, men at middelkrævende spil snildt vil kunne afvikles.

Harddisken scorede ikke så vildt, men opnåede dog en gennemsnitlig læsehastighed på 73,0MB/s i HD Tune Pro, hvilket er godt omend ikke blandt de allerhurtigste i dag.

Ser vi lige kort på processorens score i Sandras Cpu aritmetiske test endte den i en akkumuleret score på 29,33 GOPS (Giga Operationer Per Sekund). Det er slet ikke dårligt, og resulterede da også i at man ikke sad og følte, at der manglede overskud til de enkelte opgaver.

Batterilevetiden skulle gerne nyde godt af Optimus løsningen, og det gjorde den da også, omend det ikke er en mirakelløsning. Den hårde "Classic" test endte med en batterilevetid på 1 time og 47 minutter, mens den noget mildere "Readers Test" endte med en batterilevetid på 4 timer 47 minutter.

Alle målinger er taget med alt trådløst netværk aktiveret og ved balanceret energispareplan i Windows. Der er altså plads til forbedring, hvis man vil presse mere ud af batteriene. Alt i alt yder Medion Akoya MD98390 godt, og har forventet batterilevetid, skærmen og grafikløsningen taget i betragtning.

De små detaljer

Hvis tilslutningsmulighederne lige skal nævnes, er der 3 usb 2.0 porte, men der er også blevet plads til en enkelt usb 3.0 port, der tilbyder en teoretisk hastighedsforøgelse på faktor 10. En hdmi-port er der også, ligesom vga-stik og en kortlæser. Med andre ord ganske flotte specifikationer, især prisen taget i betragtning.