Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Airtame 2: Nydesignet streaming-dongle

Efter fire års videreudvikling er danske Airtame nu aktuelle med en opdateret version af deres unikke Wi-Fi-dongle til trådløs streaming af indhold fra computere til skærme og projektorer.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Airtame er en dansk startup-virksomhed, som i 2014 blev lanceret med en rekordsættende crowdfunding-kampagne for en Wi-Fi-dongle, der skulle bygge en trådløs bro mellem computere og skærme. Alt om DATA testede denne dongle i september 2015 - se vores hjemmeside, og tre år senere hørte vi igen fra firmaet, som kunne berette om 100.000 solgte enheder og ikke mindst en ny Airtame 2-udgave af den originale dongle.

Væk med kabler

Hvis vi havde hundrede kroner for hver computerbaseret præsentation, vi har oplevet, der er gået i udu på grund af kabelproblemer mellem maskinen og skærmen/projektoren, ville bankrådgiveren og hans spidse sko stråle endnu mere, når vi stiller i filialen.

Airtame klarer denne udfordring med en dongle til skærmen og en app, som kan installeres på enhver computer. Så skal presentatøren blot vælge den aktuelle dongle og gå i gang.
Sådan er situationen stadig med Airtame 2, men nu taler producenten ikke alene om skærmspejlingsløsninger, men også om at gøre blanke skærme til smarte, kollaborative displays. Herved forstås, at skærme med Airtame kan bruges til digital skiltning - ”signage” på nydansk.

Airtame 2 er blevet Apple-lækker og kommer komplet med kabler og ophæng. Airtame 2 er blevet Apple-lækker og kommer komplet med kabler og ophæng.

Af en Wi-Fi-dongle er Airtame 2 blevet særdeles veludrustet. Ud over en 1 GHz-processor med to kerner er der separate chips til grafik og Wi-Fi, og arbejdshukommelsen er firedoblet til 2 GB. Ydermere er den trådløse rækkevidde fordoblet til 20 meter.
Det visuelle design er totalt fornyet, og når det gælder emballage og kabling, kan Airtame også have skelet til Apple. Donglen er sluppet af med hvalpefedtet, og lækkerhedsfaktoren er nu helt i top. Det samme er prisen, som har fået et ordentligt vred opad.

Nu også med vinduer

Normalt fungerer skærmspejling ved, at hele computerens skrivebord streames til skærmen eller projektoren. Det er selvfølgelig fint, hvis en præsentation afvikles på hele computerskærmen. Vi synes vældig godt om Airtames nye mulighed for kun at dele et enkelt vindue. Så kan man have et privat vindue åbent med noter og andet støttemateriale.

I vores testmiljø har vi en pc med to skærme. Når vi vil dele skærmen, vælger Airtame konsekvent monitor 1, mens et skift til vinduesdeling giver frit valg på begge skærme.

Apropos vinduer gør Airtame meget ud af, at deres løsning er platform-agnostisk. Det vil sige, at den kan køre lige godt på enheder med Windows, Mac, Linux eller Chromebook styresystemer.

Hvad så med smartphones og tablets? Her bliver billedet lidt grumset. Der findes apps til både Android- og iOS-enheder, men de seneste versioner er dateret henholdsvis juni 2015 og juni 2016. Det tolker vi som et tegn på, at disse platforme ikke er højt prioriteret i Airtames udviklingsafdeling.

Airtame 2 starter normalt sammen med pc’en, og på åbningsmenuen er der nem adgang til de vigtigste indstillinger. Især Framerate og Buffer kan det være godt at eksperimentere med. Airtame 2 starter normalt sammen med pc’en, og på åbningsmenuen er der nem adgang til de vigtigste indstillinger. Især Framerate og Buffer kan det være godt at eksperimentere med.

Det har de følgelig heller ikke været for denne tester, som blot kan konstatere, at en Xperia XZ3 og en iPad (2018) 32 GB kan streame fotos og dokumenter til donglen, men hverken skærmbilleder, video eller lyd.

God billed- og lydkvalitet

Ligesom den originale dongle kan Airtame 2 gengive videoopløsninger på 1080p og 720p, og nu med FHD-framerates op til 60 Hz. 4K-signaler kan modtages, men bliver nedskaleret til 1080p.

Audio specificeres til ”Stereo 192 Kb (48.000 Hz)”. Vi går ud fra, at disse tal skal oversættes til bitrater op til 192 kbps (god MP3-kvalitet) ved samplingfrekvenser op til 48 kHz (lidt bedre end cd).

I 2015 klagede vi over langsom konvertering, som kunne give forsinkelser op til 3 sekunder. Dette problem må siges at være løst, for responstiden er nu reduceret til et ubetydeligt niveau, og film gengives godt nok til præsentationsformål. Vi kunne dog godt undvære tidsforsinkelsen af lyden, som i fabriksindstillingen er et sekund, hvad der spolerer læbesynkroniseringen i tale.