Home » Sundhed » Tema 3/3: AI i sundhedens tjeneste
Tema 3/3: AI i sundhedens tjeneste

Tema 3/3: AI i sundhedens tjeneste

Share

Danske læger og forskere er med helt fremme, når det gælder ny digital sundhedsteknologi

Ny dansk udvikling inden for scanning, mikroskopi og analyse giver indsigt, som det ikke var muligt at opnå for bare få år siden, og er en glimrende repræsentant for moderne international sundhedsteknologi eller health-tech.

I to artikler har vi fortalt om de allerseneste internationale fremskridt og it-landvindinger i sundhedens tjeneste. Men vi kan sandelig også godt være med herhjemme. I denne tredje og sidste temaartikel går vi tæt på danske forskeres nye banebrydende opdagelser og de store muligheder, der dermed tegner sig forude.

Ny 3D-hjertescanner kan spotte enkelte celler

Aarhus Universitetshospital står i spidsen for ny forskning, der ved hjælp af Micro-CT kan scanne et hjerte på celleniveau og kortlægge hjertemuskelcellerne på baggrund af deres egenskaber. Projektet er sat i søen i samarbejde med universiteter i Manchester og Auckland.

AI

Dr. Robert Stephen-son fra Aarhus Uni-versitetshospital har været med til at udvikle teknologien fra dansk side.

Micro-CT benytter principielt samme teknologi som de kliniske CT-scannere (Computed Tomography), men kan producere billeder i meget højere opløsning. Dette giver mulighed for at skabe temmelig nøjagtige digitale 3D-gengivelser, som kan printes ud som rumlige modeller i 3D og eksempelvis anvendes af kirurger under oplæring.

Ny viden i 3D

Micro-CT-billederne i 3D giver en lang række nye fordele. 3D-billeder består nemlig ikke af pixels, men af ”voxels”. Ved hjælp af matematiske modeller kan forskerne tilføje celle-egenskaber til hver af disse voxels og få dem til at opføre sig som cellerne i et normalt hjerte og endog til at virke realistisk sammen.

Se også:  Kunstig intelligens får det sidste ord

”Med den nye teknologi er det muligt at undersøge hjertets mikroanatomi, ligesom vi nu for første gang kan lave en fuld 3D-repræsentation af hjertets elektriske system,” forklarer dr. Robert Stephenson. ”Hjertets elektriske system er meget specialiseret væv, som det er ekstremt vigtigt ikke at beskadige under eksempelvis operationer.

AI

En Micro-CT-scanner kan tage billeder på celleniveau med en opløsning ned til tusindedele af en millimeter.

Den mulige 3D-gengivelse er derfor meget værdifuld, ligesom 3D-scanninger også kan give hjertelæger ny og vigtig viden om, hvordan hjertesygdomme og misdannelser kan påvirke hjertets elektriske system,” konstaterer hjerteforskeren.

1 2 3 4Næste

TAGS
AI
forskning
sundhed

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S