Home » Robot » Nu afsløres krybskytter af robotdyr
Nu afsløres krybskytter af  robotdyr

Nu afsløres krybskytter af robotdyr

Share

Særligt populær er robotkopier af den særlige, hvidhalede amerikanske hjort, fordi netop denne hjort er særligt eftertragtet blandt trofæjægere, der er ude efter dens iøjnefaldende hvide hale og flotte gevir.

Men robothjorten er blot en af mange robotdyr, som bruges til at lokke krybskytter frem. Custom Robotic Wildlife sælger hvert år tusindvis af robotter i alle størrelser, og udvalget spænder fra kaniner, kalkuner, ræve, prærieulve, grå ulve, dådyr og vildfår til større dyr som hjorte, elge og sortbjørne.

De livagtige dyrerobotter kan fjernbetjenes fra op til næsten en halv kilometers afstand.

En hjorterobot koster ca. 2000 dollar (14.000 kr.), mens en bjørn står i 5000 dollar (35.000 kr.). Men de mindre robotter som kaniner, kalkuner og rådyr koster blot fra 300-550 dollar (2000-4000 kr.). Fjernbetjeningen er dog ikke inklusive og koster 325 dollar.

Se også:  Nu skal robotter samarbejde ligesom myrer

Robotdyrene indkøbes dog ikke direkte af jagtmyndighederne, der de fleste steder generelt kun råder over begrænsede bevillinger, men doneres til de enkelte distrikter af dyreorganisationen Humane Society Wildlife Land Trust.

Sådan fungerer robotdyrene

Brian Wolslegel fra Robotic Wildlife demonstrerer, hvor livagtigt den hvidhalede amerikanske hjort kan udformes – her i to varianter.

En dyrerobot fra Custom Robotic Wildlife opbygges af ægte dyreskind, der tørres og præpareres og trækkes over en kunstig krop af letvægtsaluminium og bløde puder af polyuretanskum (svampeagtigt kunststof). Robotfiguren kan udformes stående eller liggende i næsten alle stillinger og udstyres med en lang række muligheder for bevægelse af både hoved, ben og hale.

På aluminiumsskelettet kan nemlig påmonteres forskellige typer servomotorer og aktuatorer, der enten kan styres af en indbygget computer eller fjernbetjenes. Servomotorerne kontrolleres af feedbacksensorer, der sender besked om position og hastighed til en digital controller styret af en PID-kontrolalgoritme af samme type, som også anvendes til industrirobotter ved samlebånd og i fabrikshaller.

Disse motorer er som regel anbragt i let tilgængelige hulrum i robotdyrets hals eller direkte i benene, hvilket sjældent er de steder på dyret, som snigskytter sigter efter. Skulle en af de indbyggede motorer endelig blive ramt, er den nem at skifte ud, ligesom de fleste dele af robotterne generelt kan erstattes eller fornyes uden videre. Nogle robotdyr er blevet skudt over 100 gange og lever stadig i bedste velgående.

Strømforsyningen til servomotorerne leveres af 12 almindelige batterier i AA-størrelse. Fabrikanten er også i gang med at afprøve en anordning med en kultveiltepatron, der kan anbringes i hovedets snudeparti og udsende små skyer af tåget ånde. Dyrerobotterne vejer for de flestes vedkommende omkring 12 kg og kan stilles op på mindre end et minut.

Styringen foregår med en trådløs og langtrækkende fjernbetjening med joysticks. Den kan række op mod en halv kilometer. Men man kan også vælge en indbygget computer, som er forprogrammeret til at igangsætte bestemte bevægelser på tilfældige tidspunkter. Og erfaringen har været, at det virker mere livagtigt at få dyret til langsomt at dreje hovedet end at få det til at vifte med halen.

Robotdyret kan også stilles på en 2,5 m lang sporskinne af aluminium med en skinnemotor, så dyret kan bevæge sig en smule frem og tilbage. Også dette system drives af genopladelige batterier, og prisen begynder ved 1000 dollar.

TAGS
robotteknologi
robotter
samfund

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S