Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Afslør tyven med et netværkskamera

Det er billigere og mere effektivt end nogensinde at video-overvåge sin bolig, når man er væk hjemmefra. Så måske du skulle overveje at investere i et netværkskamera, inden du tager på sommerferie. Vi ser nærmere på hvad du kan få for pengene og viser hvordan du installerer et trådløst netværkskamera.

Af Mads Ølholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Gode, digitale netværkskameraer er efterhånden kommet ned i en pris, hvor de fleste kan være med. For omkring 1500 kroner kan du nu købe et videokamera, der kan tilsluttes dit hjemmenetværk, men kameraet kan lige så fint anvendes af boligforeninger og mindre erhvervsvirksomheder. Det er med andre ord blevet nemmere og mere effektivt end nogensinde at etablere videoovervågning.

Læs også: Guide: Beskyt dit hjem

For prisen får du et kamera, der leverer billeder i farver og i hd-kvalitet. Og det er netop billedkvaliteten kombineret med den høje opløsning og muligheden for næsten uendelig lagring af videoklip, der gør disse kameraer attraktive.

Den gamle båndbaserede videoovervågningsteknologi resulterede meget ofte i uskarpe billeder, som tilmed i mange tilfælde var blevet overskrevet igen, når politiet ønskede at anvende dem til efterforskningsformål. Det undgår man med moderne netværkskameraer, hvor billederne kan lagres digitalt.

Det valgte kamera

Kameraet, som vi har anvendt som grundlag for denne artikel, er et IP70 fra det taiwanske firma Compro.

Netværkskameraet har både kablet og trådløs netværksforbindelse, hvor sidstnævnte dog kræver en USB-nøgle, der ikke følger med som standard. Hvis du anvender den kablede forbindelse, har du oven i købet mulighed for at få strømmen leveret via ethernet-kablet. Endelig har IP70 indbygget højttaler, mikrofon samt en infrarød lampe, således at det også kan optage video i mørke.
Desuden er der plads til, at du kan montere et SDHC- eller microSDHC-kort med en kapacitet på op til 32 GB i kameraet.

Kameraets maksimale opløsning er på 1280 x 1024 pixel, men dette giver en begrænset hastighed på 15fps. Vil man helt op på den maksimale hastighed på 30 fps, skal opløsningen ned på 640 x 480, og da der er tale om overvågning, vil mange nok stille sig tilfreds med med 15fps.

Læs også: Hold øje med hjemmet over nettet

Enkel konfiguration

Kameraet er forholdsvis enkelt at konfigurere, og der følger software med til integration af flere kameraer, som du kan se på det billede, hvor kameraet også har fået lov til at overvåge familiens yngste medlem. Kameraet kan altså bruges til andet og mere end indbrudstyve.

Hvor de fleste videokameraer må give fortabt om natten, har IP70 en indbygget infrarød lampe, der er tændt i mørke, således at det er muligt at optage, selv når det er helt mørkt – og uden at synligt lys vækker opmærksomhed, hvilket i mange tilfælde kan være en fordel. Hvis man alligevel gerne vil have lys tændt, sidder der et output på kameraet, der gennem et relæ kan styre en ekstern elektrisk kilde.

Ligeledes er IP70 udstyret med både mikrofon og højttaler, så kameraet kan anvendes som en avanceret dørtelefon. Her er det også muligt at styre dørlåsen gennem det eksterne output.

Kablet eller trådløs forbindelse

Kameraet kan tilsluttes med kabel eller trådløst. Der er frit valg. Men i de fleste boligforeninger vil man nok vælge den kablede løsning, da al erfaring viser, at den trådløse forbindelse meget hurtigt bliver ustabil. Dette skyldes ikke en fejl i hverken kamera eller router, men det faktum, at der findes en meget høj koncentration af trådløse routere i områder med mange lejligheder, samt at der ikke findes en central administration af de forskellige trådløse kanaler.

Man risikerer derfor, at en velfungerende opkobling lige pludselig holder op med at virke, fordi en anden person har installeret en router, der anvender den samme trådløse kanal. Og da spektret er frit tilgængeligt, er der normalt ikke noget at gøre ved det.

Anderledes stiller det sig i fabriksbygninger samt enfamiliehuse, hvor der som regel kun er få routere og derfor masser af trådløs båndbredde til rådighed.
Beslutter du dig for at anvende en kablet netværksforbindelse, så kan du udnytte, at kameraet understøtter PoE (Power over Ether-net). Anskaffer du en switch, der understøtter PoE, skal kameraet ikke have en separat strømforsyning.

Sender dig en mail

Kameraet kan enten sættes til at optage kontinuerligt eller i en bestemt periode, efter at en sensor har detekteret bevægelse i billedet. Herefter er det muligt at lagre videoklippene centralt eller lokalt på hukommelseskortet. Endelig har kameraet også indbygget en mail-server, så det kan sende videoklip helt automatisk hvis der skulle ske noget uventet.

Kameraet kræver et netværkskabel til den første konfiguration, da det ikke har nogen metode til at tilslutte sig et krypteret, trådløst netværk automatisk. Herefter kan man dog sagtens anvende den trådløse dongle, så kameraet kun skal i nærheden af en stikkontakt.

Monteringen af kameraet foregår ved hjælp af et par skruer. Kameraet er ikke vandtæt, men kan godt sidde udendørs, hvis det er skærmet af mod direkte regn. Selv har jeg haft et kamera siddende i seks måneder, hvor der heldigvis ikke var indbrud. Har man et større areal, der skal dækkes, kan man selvfølgelig uden problemer anvende flere kameraer, som så blot integreres i det fælles kontrolcenter, hvor det er uhyre enkelt at skifte fra kamera til kamera.

IP70 fungerer godt, hvis det er monteret forholdsvis højt, så det filmer skråt nedad mod jorden. Til professionel videovervågning bør det samme område være dækket af minimum to kameraer. Det giver øget sikkerhed, selv om et af kameraerne skulle gå i stykker eller blive udsat for hærværk.

I øvrigt skal de ubudne gæster være hurtige, da kameraerne omgående begynder at sende mails med videose-kvenser, hvis der er bevægelse foran kameraet. Dette betyder også, at videomateriale kan arkiveres på en mailserver, der ikke står i samme fysiske omgivelser som kameraet.

Det får du for pengene

Du undrer dig måske over, hvorfor der er så stor forskel i prisen på et netværkskamera og et almindeligt webkamera.

Først og fremmest er det to helt forskellige størrelser, hvor hele intelligensen i netværks-kameraet ligger i selve kameraet, mens et webkamera har en stor del af sin software installeret på din computer. Det skaber i sig selv en markant prisforskel.

Desuden sælges netværkskameraer i væsentlig lavere styktal end webkameraer, hvilket også bidrager til en højere fremstillingspris. Endelig er der færre aktører på markedet, hvilket giver lidt mindre konkurrence, hvilket igen – rigtigt gættet – fører til højere priser.

Måske har du bemærket skiltet med video-overvågning ved indgangen til mange supermarkeder. Skiltet har selvfølgelig en præventiv virkning mod tyveri og røveri, men overvågningen kan anvendes til mange andre formål.

For eksempel kan et videokamera sættes til at overvåge et display med varer på tilbud. Her kan den bagvedliggende software afgøre, hvor længe den enkelte kunde kigger på varen, samt om kunden lægger den opstillede vare i kurven eller vognen.

Endelig kan softwaren også slå alarm, når den har analyseret sig frem til, at der snart ikke er flere varer tilbage.

Forretningerne bruger også videoovervågning til at forhindre det såkaldte venindekøb. Umiddelbart lyder det meget uskyldigt, men det dækker over den form for tyveri, der finder sted, når en ansat lader en kunde gå igennem kassen uden at betale for varen.

I praksis sker det ved, at varen føres hen i nærheden af scanneren – men uden at der scannes – således at det på videoovervågningen ligner et legitimt køb.

Med digitalisering kan man imidlertid koble videokameraet sammen med kasseapparatet, således at der gives en alarm, hvis varen føres hen i nærheden af scanneren, uden at kasseapparatet registrerer et køb.

I pakken med Compro-kameraet ligger der software til en Windows-computer, men der findes også apps til både Android og iOS, så du kan følge live streaming fra dine videokameraer på mobilen eller tabletten. På firmaets hjemmeside forklarer Compro, hvordan du får dette til at fungere.

Med ganske få undtagelser er det ikke tilladt private at foretage videoovervågning på offentlig vej. Du må for eksempel gerne overvåge din indkørsel, men ikke den vej, som indkørslen munder ud i, med mindre det er din helt egen, private vej. Afvigelser fra denne regel gælder for blandt andet pengeinstitutter, der af præventive årsager også gerne må overvåge egne facader, herunder pengeautomater.

Compro IP70 sælges i Skandinavien af den svenske distributør Xumo AB, og prisen opgives til cirka 1500 danske kroner.

Læs også: Guide: Afslør tyven på din computer