Home » Andet » Abstrakt tænkning eller papegøjesnak?
Abstrakt tænkning eller papegøjesnak?

Abstrakt tænkning eller papegøjesnak?

Share

Begrebet robotter er nært beslægtet med såkaldt kunstig intelligens (AI). Men er der faktisk tale om intelligens?

I 1920 skrev den tjekkiske forfatter Karel Čapek (1890-1938) skuespillet R.U.R (Rosumovi Univerzální Roboti, Rossums Universelle Robotter).

Det er dette stykke, der har gjort ordet robot kendt. Det er afledt af ordet robota, der betyder ”hoveriarbejde”, og det skal i denne sammenhæng være lanceret af Čapeks bror, Josef Čapek.

Skuespillet handler om opfindelsen af det kunstige menneske, robotten. Det ender med, at robotterne tager magten og udrydder menneskeheden. Begrebet robotter er nært beslægtet med såkaldt kunstig intelligens (AI). I denne artikel om maskinlæring og AI ser vi nærmere på om der faktisk er tale om intelligens:

Maskinlærings-revolutionen bryder ud

Hvis man bruger den definition på kunstig intelligens, som Den Danske Ordbog giver, er der næppe meget at diskutere: ”efterligning af handlinger, som man normalt forbinder med menneskelig intelligens, på en computer”. Ud fra den betragtning skal der ikke meget til, før vi kan tale om kunstig intelligens. Jeg kendte engang et barn, der havde svært ved at læse. Det vil sige: Han læste formfuldendt op af sin læsebog – indtil han kom til næste side. Så gik han i stå. Han havde lært den første side udenad.

Se også:  Derfor halter vi bagud på AI: danskerne er skeptiske optimister
Danmark fører

Helt enkelt er det altså ikke. Hvis det blot var et spørgsmål om efterligning, er fænomenet mere kunstigt end intelligent. Selv foretrækker jeg den definition, som Danmarks Statistik bruger: ”Kunstig intelligens, artificial intelligence eller AI, er systemer, der kan udføre opgaver, som normalt kræver menneskelig intelligens.” Så begynder vi at nærme os.

I erhvervslivet er man ikke tynget af filosofiske betragtninger. Man smøger ærmerne op og bruger AI til noget fornuftigt. I AOD 15/21 kunne man læse, at Danmark ligger helt i top, når det gælder brug af AI i virksomhederne. I EU er den gennemsnitlige brug af AI på 7 procent. Når det gælder Tyskland, er tallet 8 procent. I Danmark er vi oppe på 24 procent. Den branche, der i størst udstrækning bruger AI, er ”information og kommunikation” (55 procent). Nederst finder man ”bygge og anlæg” med 9 procent.

Se også:  Stjæler AI en masse job? – formentlig ikke

Filmen A.I. fra 2001 handler om en robot, en androide: En lille robotdreng, der ville ønske, at han kunne blive en rigtig dreng. Han er programmeret til at elske den, der aktiverer ham (hans ”mor”). Det kan lyde klistret, men filmen er faktisk meget gribende. Den blev udtænkt af Stanley Kubrick, som baksede med den i mange år. Til sidst overlod han projektet til sin ven Steven Spielberg, der instruerede filmen på baggrund af Kubricks arbejde.

Som den amerikanske filmanmelder Roger Ebert skrev: ”A.I. handler ikke om mennesker. Den handler om det dilemma, kunstig intelligens er. En tænkemaskine kan ikke tænke. En computer, der består Turing-testen, tænker ikke. Alt, hvad den gør, er at bestå Turing-testen.” Og så er vi tilbage til Karel Čapek og hans robotter. Det ser ikke ud til, at vi bliver udryddet af dem lige foreløbig. I mellemtiden må vi leve med en lettere tåget definition af AI. Det går nok.


TAGS
AI
Kunstig intelligens
robotter

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S