Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: ABook Ultimate A52-i7: Sværvægter til habitter med gamer-tilbøjeligheder

Den store ABook-maskine er en imponerende demonstration af, hvad en super skærm og avancerede komponenter kan gøre for brugeroplevelsen ved en laptop.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

AVD (AV Distribution) kender vi her på AOD som en dansk virksomhed, der på engrosbasis producerer og sælger computere, som hedder noget med ADesk eller ABook. Til den sidste kategori hører den testede bærbare pc, der ligger i den økonomiske ende af sværvægtsklassen for bærbare.

Udstyrsmæssigt kan Ultimate A52 give langt de fleste business-pc’er hvinende baghjul, så den på en stationær arbejdsplads blot fortjener en større skærm – helst i samme kvalitet som den indbyggede – og måske et løst tastatur med tilhørende mus eller trackball.

Et positivt førstehåndsindtryk sørger skærmen for. Her sidder vi med en OLED-skærm på 15,6” med 4K/UHD-opløsning. Mere specifikt drejer det sig om en Amoled-type fra Samsung, der ofte bruger betegnelsen om touchskærme.

Det er nu ikke tilfældet med denne maskine. Hvis man tapper på skærmen, sætter man blot fedt­fingre på den. Men skærmen er en fornøjelse for øjet – ligesom de fjernsyn, der bruger teknologien. Til gengæld er den blanke skærm stærkt reflekterende og bør ikke udsættes for indfaldende lys fra lamper, vinduer osv.

Effektiv talknusning

En Intel Core i7-11800H er i sig selv en garanti for effektiv talknusning. For brugere, som arbejder med højopløst video – og gamere – er det mindst lige så vigtigt med et kraftfuldt grafikkort, og det får man virkelig her. Et Nvidia RTX 3070 med 8 GB ram, som i en desktopversion koster på den høje side af 6000 kroner, kan føde den indbyggede plus to andre skærme med data – samtidig.

Sammenlignet med arbejdshukommelsenpå 32 GB virker ssd-drevet på 500 GB lidt småt, men dette opvejes af, at producenten har ofret et Samsung 980 PRO, der bringer denne del af maskinen helt derop, hvor 99 procent af bestanden på markedet er dårligere kørende.

Også når det gælder Wi-Fi, er denne ABook helt på forkant, for den er udrustet med et Intel AX210-modul, som kan håndtere den nye 6E-standard. Hos os kan vi downloade trådløst med 836 Mbps, og så ligner det spild af tid at prøve at finde et LAN-kabel.

Indtryk og benchmarks

I dag hører det til sjældenhederne at få en trykt manual med et it-produkt, men sådan én følger med denne maskine – på fem sprog og med 35 sider til hvert – og der er sågar en cd med drivere og andet guf i pakken. Denne pakke er god at have, hvis maskinen skal sættes op til gaming.

Tastaturet har en numerisk sektion – hurra! – men ellers virker de belyste taster mere skumgummiagtige, end vi bryder os om. Til videomøder er det indbyggede webkamera brugbart, men heller ikke meget mere.

Ifølge Geekbench er ABook A52 Ultimate næsten på niveau med den noget dyrere Asus-maskine, mens den hos PassMark lander et par trin længere nede.