Home » Robot » Aber kan ikke lide robotter
Aber kan ikke lide robotter

Aber kan ikke lide robotter

Share

Mennesker har en interessant reaktion på menneskelignende robotter – vi kan ikke lide dem. Nu viser det sig, at aber har det på samme måde.

Har du nogensinde mødt et fremmed menneske og efter et par minutter pludselig fundet ud af, at vedkommendes ene hånd – som du har betragtet som helt normal – viste sig at være kunstig?

Det er underligt, men de fleste mennesker reagerer ikke med sympati over for personen eller interesse over for den faglige dygtighed i at fremstille så vellignende et lem.

Tværtimod reagerer de fleste med afsky over for hånden.
Fænomenet blev opdaget for omkring 30 år siden af en japansk robotforsker, og det er lidt mere kompliceret, end man lige tænker.

Det er nemlig sådan, at hvis en kunstig hånd eller menneskelignende robot er klart markeret som ikke menneskelig – hånden kunne for eksempel have en tydeligt forkert farve – så reagerer vi ikke på denne måde. Så accepterer vi bare, at det er kunstigt.

Se også:  Danske forskere vinder VM i industrirobot

Det er først, når hånd eller robot ligner så meget, at vi et øjeblik kan komme i tvivl, om de er menneskelige, at vi reagerer stærkt, når vi opdager, at de ikke er det.

Denne reaktion er også en af grundene til, at realistiske animationsfilm – som efterårets Up med den gamle mand og ballonerne – bruger meget karikerede figurer. Så bliver det tydeligt markeret, at de stadig er figurer – det er ikke sikkert, at vi ville synes om dem, hvis de forsøgte at være helt menneskelignende.

Det er en højst interessant reaktion, og man har længe forsøgt at forklare, hvorfor vi har den. Forklaringerne går fra det biologiske til det sociale: Måske reagerer vi på grund af et dødstabu – en menneskelignende robot kan godt ligne et dødt menneske, der bare bevæger sig.

Se også:  Robotten klarer vinduespudsningen for dig

Eller måske bliver vi bare bange, fordi vi ikke kan forstå kombinationen af noget helt menneskelignende med noget, som helt klart ikke er et menneske.

Nu har to amerikanske forskere imidlertid vist, at aber sandsynligvis har en reaktion, der ligner temmelig meget. Forskerne viste aberne tre typer af animationer med vekslende grad af realitet, som de tre typer på billedet. Umiddelbart skulle man tro, at aberne ville være mest interesserede i de mest realistiske af de tre abeansigtsanimationer. Men det viste sig, at aberne stort set ignorerede de mest realistiske ansigter.

Det tyder stærkt på, at vores afsky for menneskelignende robotter er dyb og naturlig og ikke socialt betinget. Så måske skal vores robotter aldrig nogensinde ligne mennesker eller forsøge at kommunikere med os via menneskelige ansigtsudtryk.


TAGS
aber
robot

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S