Home » Andet » Årets person er valgt
Årets person er valgt

Årets person er valgt

Share

Hvert år udnævner Time Magazine et menneske til ”Person of the Year”

Dette menneske får sit kontrafej på forsiden, og magasinet begrunder sit valg. Ifølge Time Magazine går titlen til ”den person eller de personer, der i højeste grad har påvirket nyhederne og vores liv på godt og ondt, og som har levendegjort det, der var vigtigt ved dette år – på godt og ondt.”

Det er en gammel tradition. Udvælgelseskriteriet er ganske vist ikke så gammelt (det er fra 1998), men traditionen går tilbage til nytår 1927-1928. Den udspringer af, at man på magasinets redaktion op til nytår døjede med en sløv nyhedsstrøm, og man manglede noget at skrive om. Derfor besluttede man sig for at skrive en artikel om en person, der havde betydet meget det pågældende år.

Valget var let: Den person, der havde domineret avisernes spalter i 1927, var Charles Lindbergh. Det var ham, der som den første i historien fløj nonstop over Atlanterhavet (New York-Paris), og han blev ”Man of the Year”.

Se også:  Brugerflugt fra Twitter efter Elon Musks overtagelse - Henrik Fisker er ude
Fornemt selskab

Siden har mange kendte menne-sker nydt æren af den eftertragtede titel. Den første ”Woman of the Year” var Wallis Simpson. Det var hende, der fik kong Edward III til at abdicere efter at have siddet på tronen i 326 dage (det er bundrekord). Titlen blev først kønsneutral i 1999.

Og hvem har det ansete nyhedsmagasin så valgt til at bestride titlen som Person of the Year i 2021? Man har valgt en mand, der blandt andet har udtrykt sin indædte modstand mod fagforeninger og har nedtonet farerne ved covid-19: Elon Musk.

Time Magazine begrunder valget med, at han er ”klovn, geni, edgelord*, visionær person, iværksætter og showmand.” *Edgelord bliver af dictionary.com defineret som ”en person i et internetforum, der med overlæg taler om kontroversielle, anstødelige, tabuiserede eller nihilistiske emner for at chokere andre med det formål at fremstå cool eller avantgarde.”

Nu er folk som bekendt så smålige, og denne sag er ingen undtagelse: I USA har man kritiseret valget af Musk, fordi han i lighed med mange andre superrige folk kun betaler forsvindende lidt i skat. Nyhedsbureauet ProPublica har undersøgt Musks indtægter fra 2014 til 2018 og konstaterer, at hans ”reelle” skatteprocent er 3,27 procent.

Se også:  Tweets fra Elon Musk skal fortsat godkendes af en advokat

Senator Elizabeth Warren mener, at skattesystemet skal ændres, ”… så Person of the Year faktisk betaler skat i stedet for at snylte på alle andre.” Men som nævnt: Folk er så smålige.

Sol og måne og 11 stjerner

Nogle af de mest mopsede brokke-hoveder er imidlertid denne verdens astronomer. De klager over, at Musks SpaceX-program, der omfatter opsendelsen af (foreløbig) over 800 satellitter i lavt kredsløb, simpelthen gør det svært at se stjernerne. Men herregud, skulle vi ikke holde op med at skabe os?

Tænk på alle de penge, vi sparer på gadebelysning, når nattehimmelen med tiden kommer til at ligne et danselokale. Og man må til forsvar for folkene bag Time Magazine sige, at kostforagtere, det er de ikke. Adolf Hitler har været Person of the Year, og Josef Stalin har nydt æren.


TAGS
Elon Musk
person of the year

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S