Home » Samfund » Hvordan ser computeren ud om 10 år?
Hvordan ser computeren ud om 10 år?

Hvordan ser computeren ud om 10 år?

Share

Vi lader fire danske it-orakler skue 10 år frem

Computerne bliver topintelligente

Rammer arbejdspladserne

Det helt overskyggende om 10 år indenfor it-verdenen er, at computerne er blevet intelligente. Computeren kan erfare og hjælpe os med stort set alt.
Det har samtidig den konsekvens, at 47 procent af amerikanske jobs vil blive berørt af denne udvikling, enten ændrer jobbet voldsomt karakter, eller også forsvinder det. Det er der ikke rigtig nogen, der er begyndt at tale om endnu.

[pt id=’2033403′ size=’large’ link=’file’]

 

Næsten som mennesker

Vores computere bliver ultraintelligente, endda ofte på et niveau, der kan forveksles med mennesker. Det betyder for eksempel, at din egen læge bliver en super-læge med adgang til verdens samlede data. Han er stadig et menneske, men alt det, der er rundt om ham, vil være robotter og software.

I supportcentrene møder vi sjældent mennesker. Vi får en glimrende betjening med en meget intelligent og tålmodig softwarebaseret computer.
Med de intelligente computere får vi også en nemmere hverdag, for computerne kommer til at arbejde for os på en helt anden måde, end vi har været vant til. De forudser vores behov og skærmer os for en hel masse overflødig information, fordi de kender vores ønsker, vaner og behov.

Derfor tilbyder de os kun informationer, der er relevante for os.
Vi undgår selv at skulle bruge tid og kræfter på at udvælge, hvilken information der er relevant for os. Samtidig er der flere ting, der kan tale fornuftigt med hinanden, så vi ikke selv skal tænde og slukke for ting – det sker automatisk – og vi slipper for de ligegyldige detaljer som at skrue op og ned for varmen eller huske afspændingsmidlet i opvaskemaskinen.

Calm computing

I dag bliver vi bombarderet med informationer. I 2024 har vi ”calm computing”. Vi får mere ro, fordi vores informationer bliver filtreret. Det vil ændre vores måde at arbejde og leve på, fordi vi ikke selv skal lede efter vores værktøjer, når vi skal bruge dem. De kommer til os. Det hele bliver mere glidende, og informationen blæses op på de ting, der er omkring os.

Fra vores smarte briller eller ur vil det, vi skal bruge, blive projiceret op på den nærmeste flade – om det så er forruden på bilen eller endevæggen i delekontoret, er ikke afgørende.

Tilbage til det fysiske

Vi er gået væk fra den rent digitale æra. I dag har vi forladt den analoge verden for den digitale, men i 2024 er vi gået tilbage til de fysiske ting igen.
Vi printer dem bare selv. 3D-print er noget af det, der er helt stort.

Alle kan selv skabe alverdens produkter – man kan masseproducere og skabe ting af sammensatte materialer. Man kan printe sin egen smartphone, madvarer eller nye knæ. 3D-print vil være udbredt over hele verden og sørger for at alt kan lyn-distribueres. Så får vi selvfølgelig problemer med piratkopiering og kopivarer, men politiet har jo også fået en masse smarte løsninger til sådanne problemer.

Kun en enhed til det hele

Det bliver enklere

Vi går mod en enklere verden. I stedet for at have mange forskellige enheder som i dag, har vi en enkelt eller to, som vi bruger til det hele. Vi kan styre alt fra vores mobil eller tablet og går ingen steder uden den. Vi kan betale med den, købe ind med den, styre elektronikken i hjemmet med den, holde kontakt på den, arbejde på den og se programmer på den.

Der er dog stadig barrierer, når det handler om at få alle systemer til at tale sammen – nogle systemer er nye og nogle er gamle. Så vi skal stadig downloade forskellige programmer og software for at få det hele til at virke.

[pt id=’2033404′ size=’large’ link=’file’]

 

Alt er i berøring med it

Alt, hvad vi har med at gøre på den ene eller anden måde, vil hænge sammen med it. Vi er derfor i 2024 en del af en masse komplekse og usynlige systemer, men vi tænker måske ikke så meget over dem mere.

Det er dog ikke, fordi vi ikke er klar over dem, for brugeroplysningerne er meget tydelige, og vi ved godt, at vi kan trackes alle steder og afsætter digitale fodspor overalt. Vi er oplyste og har mulighed for at sige ja og nej til forskellig deling af data, så vi til- og fravælger selv bevidst. Vi fravælger ikke specielt meget, for vi er ikke så skræmte over for it. Vi lever med det og kan ikke undvære det. Derfor accepterer vi, at vi sætter digitale fodspor og deler en masse data.

Enkle veje til store mængder data

Mængden af data vokser stærkt. Vi er koblet sammen globalt, og computernes regnemaskiner bliver større og større. Vi får alle sammen adgang til alle informationerne, men vi har brug for nogle enkle metoder til at bruge de mange muligheder – det vil der være stor konkurrence om at levere de bedste løsninger til i 2024.

Det skal være helt enkelt for forbrugerne, og vi skal bare kunne bruge stemmen eller have en enkelt berøring for at shoppe tøj på nettet eller finde oplysninger frem.

Specialiseret viden er guld værd

It er et kæmpe forretningsområde – og det vokser kun. Alle, der arbejder med produktudvikling og innovation, er superfokuserede på it-teknologier. Alle kigger efter it-udviklingen, og ingen brancher kan overleve uden it-løsninger i deres forretning.

Hvis man ikke har specialiseret it-viden i sin egen virksomhed, så køber man sig til det af konsulenter udefra. Ignorerer man it-udviklingen inden for sit felt, er man færdig. Og det går stærkt i 2024, så der er brug for en god portion it-specialister.

Vi laver vores tøj i en 3D-printer

Skærme over det hele

I 2024 er der store skærme overalt i gadebilledet: busstoppesteder, stationer, torve, butiksfacader. Mange af dem er personlige, så de genkender dig og kan vise dig indhold, der passer særligt til dig.

Personlige skærme er der også masser af. De kan foldes sammen efter behov. Diskrete head up-skærme har også set dagens lys, så et par almindelige solbriller i virkeligheden er dit eget fjernsyn. Halskæder og ure kan projicere et skærmbillede ud på den nærmeste flade.

[pt id=’2033405′ size=’large’ link=’file’]

 

3D-printere over det hele

Mange har en 3D-printer, og der er masser af print-butikker, som du kan bestille dine egne varer fra. Går et krus i stykker, printer du bare et nyt. Skal du have en ny køkkenskål eller en vase – bare tryk på «print». Det samme gælder tøj. De første danskere har fået deres egne tøjmaskiner, hvortil de kan downloade den nye mode og få tøj ud i den anden ende.

Bilerne kører selv

Den største revolution er dog de selvkørende biler. De er nye, men alle taler om dem. De finder selv vej igennem byen, skifter vejbane, bremser, holder for rødt, undgår cyklister og fodgængere og parkerer.

Så snart du er nået frem til din destination, kører bilen videre ud for at køre ture for andre. Det er ligesom en taxaservice.

Vi taler med Google

Naturlig tale

Om 10 år snakker vi helt naturligt til vores søgemaskiner. Du kan tale til Google i et naturligt toneleje, og så vil Google eller en lignende søgemaskine svare dig med det samme. Uden problemer kan man så have en samtale om, hvordan man laver de bedste pandekager, eller hvem der var Amerikas præsident i 1998. Er du i tvivl om noget, så spørger du bare Google, ligesom du i dag spørger din ven. Det vil ændre måden, vi bruger søgefunktioner i hjemmet.

[pt id=’2033406′ size=’large’ link=’file’]

 

Personlig assistent

Personlige assistenter er ikke forbeholdt de rige og travle. It-systemerne er så intelligente og kan lagre deres viden om os, så de bliver alle tiders personlige assistenter. De vil finde dine rejser for dig, købe ind for dig og i det hele taget hjælpe dig med at være opdateret i dit eget liv. De ved alt om dig via din adfærd, din mobil, og hvad du ellers afgiver af digitale spor. Din personlige assistent kender din smag, dine præferencer og dit helbred.

Big Data

Informationer om alting fra hele verden er koblet sammen i et stort net af data. På den måde får vi adgang til et kæmpe arsenal af viden, hvor vi vil kunne finde mange sandheder om alt lige fra udvikling af vejnet i verden til forskning omkring sygdomme. Det kommer til at gennemsyre samfundet, at man er koblet sammen, så i stedet for løsrevne tendenser, får man et stort samlet billede. Det kan lade sig gøre at bruge informationer fra ”the big data”, fordi computernes regnekraft er gigantisk.


TAGS
Computere
fremtid

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S