Home » Internet » År 2000 – Det store sammenbrud
År 2000 – Det store sammenbrud

År 2000 – Det store sammenbrud

Share

Husker du it-historiens største drama, År 2000-problemet? Vi afdækker historien bag en trussel, som ifølge mange aldrig eksisterede. Men udfordringen med heltalsoverløb er stadig aktuel

Der skete ingen tab af menneskeliv. Verden gik ikke under. Det eneste sted, der var massehysteri, var i medierne. Men i modsætning til filmen Ghostbusters var den såkaldte Millennium Bug, også kendt som Y2K-problemet eller År 2000-problemet, meget virkelig. Kun takket være hårdt arbejde fra programmører og it-konsulenter undgik man, at der skete skadelige ting. Og man kan ikke påstå, at vi ikke var blevet advaret i årevis.

Af hensyn til læsere under 40 år kommer her den sammenfattede version: Efterhånden som år 2000 nærmede sig, kom der i stigende grad advarsler i pressen om, at ét sekund efter midnat 1. januar ville alle computere blive ramt af heltalsoverløb; fly ville falde ned fra himlen, og atomreaktorer ville eksplodere som resultat af katastrofale computersvigt. Det kom ikke til at ske, fordi de fleste computere var blevet “ordnet” – nogle korrekt, andre på en måde, der blot udskød problemet. Men der opstod følgevirkninger, nogle skadelige og andre blot irriterende, efter et datorelateret heltalsoverløb i 2000. Og der havde også været virkninger før dette år. Vi kan faktisk stadig mærke konsekvenserne i dag. Her kan du læse, hvordan Y2K forløb …

Se også:  Guide: Sådan får du pc’en hurtigere i gang
Det hele begyndte her

Først til Oppan Gangnam Style! Det koreanske pophit buldrede ind i øregangene over hele verden og kom op på 2.147.483.647 visninger på YouTube i 2014.

Netop dette tal var det højeste antal visninger, YouTubes backend kunne understøtte dengang, fordi sitet var skrevet med tanke på 32 bit-heltal. Efter en hurtig opgradering til 64 bit-heltal kunne Psys hårrejsende antal visninger fortsætte den ustoppelige himmelflugt mod det næste loft på over 9 trillioner visninger. Det grundlæggende problem her, et heltalsoverløb, er i grunden det samme som År 2000-problemet. 

Alt dette kan koges ned til, at programmører skyder genvej og repræsenterer et årstal med to tal i stedet for fire. Det sker over det hele, til trods for at den internationale ISO 8601-standard angiver, at datoer skal skrives som YYYY-MM-DD. Hvis computere, navnlig indlejrede systemer, havde brugt dette standardiserede datoformat, ville der ikke have været noget problem, men computer-lagerplads var tidligere meget kostbar, og hver byte talte. Derfor brugte mange programmører YY-MM-DD eller MM-DD-YY eller DD-MM-YY for at spare både plads og beregningstid. Det fungerede alt sammen fint i lang tid, men den måde, totals-datoer blev tolket på, havde en uheldig konsekvens: Da 1999 blev til 2000, befandt disse systemer sig pludselig i år 1900, og da de ikke var indstillet på denne dato, svigtede de eller leverede en fejlmeddelelse.

Se også:  Guide: Find en alt-i-en-computer til hjemmekontoret

Psys Gangnam Style-video på YouTube kom op på hele 3.931.348.435 visninger.

Ansatte på National Command Center for Mastercard International, 3. januar 2000. Man konstaterede ingen Y2K-problemer.

Prøv i stedet at tænke på kilometertælleren i din bil. Når den passerer 99.999,9 kilometer, vender det sidste tal tilbage til 0. Det udløser en kaskadereaktion hos samtlige tal, der vender tilbage til den samme tilstand. Tælleren kan ikke generere en ekstra decimalplacering, i stedet for 100.000,0 får man 00.000,0. Desværre betyder det ikke, at din bil bliver bragt tilbage til den tilstand, den havde, da den forlod fabrikken, men denne mekaniske håndtering af tallene afspejler det, der sker i en computer.

1 2 3 4 5 6Næste

TAGS
computer
internettet
it
y2k

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S