Home » Router » 802.11n godkendt – og hvad så?
802.11n godkendt – og hvad så?

802.11n godkendt – og hvad så?

Share

WiFi Certified n kalder man det officielt, og hvad betyder det så for dig som forbruger? Bedre alting!

Allerede så tidligt som i 2004 dukkede der 802.11n-produkter op. Eller der dukkede netværksprodukter op, som brugte dele af den dengang ufærdige standard. MIMO var eksempelvis ét navn, man hørte.

Nu har man så endelig trukket en streg i sandet og sagt hertil. Så 802.11n, der er det knastørre navn fra IEEE-organisationen, er hermed i mål og har fået det lidt mere markedsføringsvenlige navn ”WiFi Certified n”. Det er gode ting.

[pt id=’2008383′ size=’large’ link=’file’]

 

Som forbruger får du bedre rækkevidde – signalerne klarer sig bedre indendørs. Du får en bedre oplevelse med store filer – der er mere båndbredde.

Og så får du færre forstyrrelser fra naboer – der er flere frekvenser til at sende og modtage på med flere samtidige transmissioner. Bedre plads, med andre ord.

Til alt held har man valgt at bevare bagudkompatibilitet på samme tid, så selvom du har et par apparater der kører med den gamle 54 Mbit-hastighed, så behøver du ikke drosle hele netværket ned fra de 300 Mbit, som Certified n har som loft. Både gamle og nye enheder kan leve side om side.

Bedre rækkevidde

Det gamle WiFi-signal, som vi også kender som ’g’ eller 54 Mbit, er ret dårligt til at gå omkring hjørner. Blot et par overflader til at reflektere bølgerne, og pist – hej hej. Signalet er knust til ubrugelighed.

Se også:  Netgear Orbi Pro SXK80 [TEST]: Stærkt mesh-system til fire Wi-Fi 6-netværk

Du kan fange det på 30 meters afstand fra genboen, da der kun er et par vinduer mellem din og hans bolig, men dit eget WiFi-signal fra førstesalen er fuldstændig dødt i din kælder.

WiFi Certified n-signalet benytter sig også af de ekkoer, som opstår, når et signal bliver spredt, og radiobølgerne kastes rundt fra forskellige vinkler i huset.

Det betyder naturligvis ikke, at du skal forvente, at du nu kan bruge trådløst netværk, hvis du bor i en blykasse – men du oplever færre ”hvide pletter” i den trådløse netværksdækning hjemme.

Bedre plads

Der er mere båndbredde til rådighed nu. Først og fremmest det gamle 2,4 GHz-bånd, der bliver brugt af alskens enheder fra baby-alarmer over fjernstyrede biler til ældre 54 Mbit-netværk.

Derudover kan du også sende og modtage på 5 GHz, hvor der er meget bedre plads.

WiFi Certified n-enheder skal understøtte begge disse bånd samtidigt, men det giver jo så også dobbelt antal sendere og modtagere. Så kan du både kan koble dig til med ældre udstyr, der kun sender og modtager på 2,4 GHz og på det roligere 5 GHz-bånd.

Se også:  Wi-Fi 6 er kommet – og hvad så …?

Bedre oplevelser

Hent en stor fil ned fra nettet, og du kan være sikker på, at dit onlinespil lider under det samtidig. Certified n kan dog fordele trafikken bedre på flere datastrømme, så al data ikke står i kø for at komme gennem samme transmission.

Streaming video og lyd kan trille af sted på ét bånd, mens mere følsomme ting kan bo på det andet bånd. To send, to modtag – på samme tid.

Der følger også prioritering af trafik med, Quality of Service, så interaktive oplevelser får højere prioritet end store og tunge opgaver, som ikke kræver knivskarp responstid.

Førhen har du skulle betale ekstra for disse features i såkaldte ”gaming routere.” Nu får du i hvert fald noget af det med som standard, hvis du køber et WiFi Certified-n-produkt.

Typisk vil det at surfe på nettet være en blanding af hurtig respons og god båndbrede, mens du ved fildownload nærmest er ligeglad med responstiden – bare der er et ordentlig hul igennem.

Ved ip-telefoni og spil er du dog meget ked af selv den mindste forsinkelse, men båndbredden er ikke helt så vigtig, med mindre du sidder på en 512 Mbit-linje eller mindre.


TAGS
certified
performance
wifi

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S