Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

7 stærke skærmråd før du hiver kortet frem

Hvilke overvejelser er de vigtigste, før du beslutter dig for en pc-skærm og trækker dit Dankort frem? Med disse syv råd kommer du igennem alle de mestvæsentlige overvejelser og beslutninger.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

1 Større er ikke altid bedre

Om størrelsen skal være 24”, 27”, 32” har mest med egen smag og afstand at gøre. Med en stor skærm skal du kunne sidde på så tilpas lang afstand, at du ikke bliver nødt til at dreje hovedet for at se de forskellige vinduer, du åbner.

Større er med andre ord ikke altid bedre, så prøv dig lige lidt frem, inden du køber. I en butik kan en skærm med 24” eller 27” virke ret lille, men når du sidder hjemme, er den ofte rigelig stor.

2 Mange billedpunkter er ikke altid bedre

Jo højere opløsning en skærm har, des flere detaljer kan du i princippet nyde. Men ved meget høj opløsning vil ikoner og tekst blive små på skærmen. Dit valg af skærm-opløsning er et altså kompromis bestemt af skærmens størrelse, afstanden til skærmen og det formål, den skal opfylde. Køber du en 27”-skærm, vil full HD (1920 x 1080 pixel) være perfekt til langt de fleste formål.

Har du mere krævende opgaver er 2560 x 1440 pixel oplagt, mens de mere ekstreme opløsninger som 4K og 5K i de fleste tilfælde er ”overkill”. Kun hvis du laver billedbehandling eller grafik på prof-niveau giver 4K og op mening. De sidste billedpunkter er dyre.

3 Til gaming eller tekst

Er skærmen kun til tekst, eller er du inkarneret gamer? En gamingskærm kræver høj opdateringsfrekvens og lav responstid. Ofte er disse skærme lavet specifikt til gaming, men gamingskærmen kan også bruges til andre opgaver, da den generelt er af høj kvalitet.

Du skal dog sikre dig, at den pc, du tilslutter, har et grafikkort, der kan håndtere skærmen. Ellers kan du lige så godt købe en billigere standardskærm. Hvis du kun bruger skærmen til internet og tekst, skal du heller ikke ofre en formue på den.

4 Tjek tilslutningerne

Langt de fleste skærme har HDMI- og/eller DisplayPort, men hvis du har et gammelt hakkebræt af en pc, hvor der kun er VGA-tilslutning, kan du købe en adapter til de moderne kommunikationsforbindelser. Læg også mærke til, at mange skærme har USB-hub og endda med USB-C. Det gør det nemt at tilslutte tastatur, mus og andet tilbehør.

5 Ergonomien betyder noget

Det er vigtigt at kunne justere skærmen i højden, men også at kunne vinkle den, så du får den bedst mulige arbejdsstilling. Ikke alle skærme har disse funktioner, så hvis ergonomisk fleksibilitet er vigtig for dig, skal du kontrollere dette før køb.

6 Lydkvaliteten er ikke vigtig

Den indbyggede lydgengivelse i nogle pc’er er ikke meget værd. Hvis du bruger skærmen til musik, spil eller videoer, skal du ikke gå op i lyden, for så skal du tilslutte et sæt eksterne højttalere.

7 Mulighed for skærmarm

Det kan være en fordel at kunne hænge skærmen op på en arm – den kan være monteret i væggen eller være en bordmonteret type. Der findes skærmarme til to skærme, og du kan vinkle og justere dem begge, så skærmen står perfekt i forhold til din siddeposition. Ikke alle skærme tillader dog, at en ny skærmarm monteres bagpå.