Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

7 ting du bør vide om ram i en stationær

Ram sætter fut i din maskine, eller rettere dens arbejdshukommelse. Men hvordan ved du, hvad du skal bruge og hvor meget? Få svarene her.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

I gennemsnit beholder vi en stationær maskine i længere tid end en bærbar. Du kan derfor planlægge med en længere tidshorisont uanset, om du skal opgradere eller bygge selv.

Stationære pc’er kan købes færdige og klar, men du kan også bygge din ”desktop-pc” selv. I begge tilfælde er det vigtigt, at alle delene inde i kabinettet passer sammen. Det er ikke ligegyldigt, hvilket bundkort maskinen har for valget af komponenter – herunder ram, som vi fokuserer på her. I forhold til bærbare pc’er er der flere muligheder, men dermed også flere faldgruber, når man vælger ram til en stationær maskine. Læs her, hvad du skal tage højde for.

1 Hvilke ram-typer findes der?

Ram (Random Access Memory) er navnet på korttidshukommelsen i din pc, men bogstavforkortelsen er også blevet en fællesbetegnelse for en masse forskellige slags typer af ram. De flade, grønne SO-DIMM (Small Outline Dual Inline Memory Modul) skal du ikke have fat i her; de bruges i bærbare maskiner. Andre typer er de større DIMM af SD-typen (synkron-dynamisk ram) med kategorien ddr. Det er dem, du skal gå efter. Men bundkortet skal passe, og husk, at ældre generationer af ram, for eksempel ddr2, ikke kan arbejde sammen med ddr4. Du skal altså købe ram af samme generation.

2 Hvilken type ram skal jeg vælge?

Ddrstår for Double eller Dynamic Data Rate. Ddr3 kan være den eneste løsning til nogle bundkort, men ddr4 er nyeste generation af individuelle ram-klodser, og det er denne type, du skal gå efter, hvis den passer til bundkortet. 2 x 8 GB ddr4 koster cirka 900 kr. Ddr5 er på vej. Specifikationerne for ddr5 lover chips med højere ydelse og mindre strømforbrug. Specielt gaming og VR (virtual reality) vil nyde godt af ddr5. Samtidig betyder et mindre strømforbrug mindre varmeudledning. En overbebyrdet ventilator kan bryde sammen og forårsage, at pc’ens strømforsyning (PSU) på grund af overophedning går ned. Præcis hvornår, den nye ddr-generation ankommer, er endnu uvist, men inden for et par år.

Ram til stationære pc’er er udformet anderledes end til bærbare. Som oftest skal de klikkes lodret ned i en rille kaldet et ”slot”.

3 Hvilke programmer bruger mest ram?

Styresystemet og din browser er de processer, som ”æder” mest ram. Også ”tunge” programmer til fotoredigering er krævende og storforbrugere af ram. Selv om grafikkortet tager det største slæb, så er ram en konstant digital budbringer mellem processorens cache og harddisken. Du kan altid kontrollere ram-forbruget for de enkelte applikationer ved at åbne Jobliste (tryk på tasterne Ctrl+Alt+Del, og vælg ”Jobliste”). Du kan ikke forhindre computeren i at bruge, hvad det har behov for, men monterer du mere ram i computeren, kan du have flere processer kørende, uden at computeren bliver langsom.

4 Er mere ram altid løsningen?

Mængden af ram måles i GB. Jo mere ram, des bedre – i princippet. For du kan nogle gange få maskinen op i fart uden at investere i mere ram. Eksempelvis kan du rydde op på harddisken, der under spidsbelastninger bistår ram-hukommelsen med at gennemføre processer. Læg filer, du sjældent eller aldrig bruger, over på en ekstern harddisk (eller NAS). Du kan også bruge et velfungerende, gratis program som CCleaner (www.piriform.com) til at fjerne ”skrammel” på harddisken. Sidst, men ikke mindst, kan du åbne kabinettet, frakoble strømkablet og forsigtigt støvsuge maskinens bund og ventilatorerne til grafikkortet og strømforsyningen.

5 Hvor meget ram skal jeg bruge?

Ram er faldet i pris. Du kan for eksempel få et solidt ddr4-modul fra King-ston til 550 kr., så der er ingen grund at være fedtet. 16 GB i en stationær maskine vil bringe dig langt. Hvis du gamer eller videoredigerer, kan du gå op i 32 GB. Dit bundkort skal kunne håndtere den pågældende generation af ram, og fysisk skal der også være tilstrækkeligt antal ”slots” til montering af ram på kortet.

Lysshow til et gennemsigtigt kabinet! Corsair sælger ram-moduler med indbygget RGB-lys.

6 Hvordan skifter jeg ram?

Det er nemt at spotte ram-slots på bundkortet, og fysisk er det heller ikke svært at montere ekstra ram, men du skal vælge den rigtige ram. Bundkortets fysiske udformning har betydning, men også detaljer som ram-modulets forsyningsspænding og hukommelseshastighed (målt i MHz) skal passe. De hurtigere ddr4-ram er ikke altid løsningen. Mens ddr3 kan sidde i mange forskellige slags bundkort, kan ddr4 kun sidde i bestemte typer. Da overblikket nemt ryger på grund af alle disse forbehold, kan du med fordel besøge en webside som www.crucial.com/support/memory-motherboard-compatibility. Her kan du se dit nuværende systems opbygning og få vist mulige ram-opgraderinger og overordnede opgraderinger af systemet.

7 Kan jeg forbedre min ram?

Ligesom en processor og et grafikkort kan ram overclockes. I praksis justerer du hastigheden, hvormed data processeres ved at øge båndbredden. Du kan købe ram-klodser, som allerede er opjusterede fra producentens side, men du kan også gøre det selv. Vær opmærksom på, om dit bundkort understøtter den højere hastighed, og undlad at blande forskellige typer ram med uens hastighed, da det kan forårsage nedbrud. I værste fald den frygtede blå skærm med en kodet fejlmeddelelse. Dine ram behøver heller ikke være mørke, anonyme klodser på bundkortet. Blandt andet Corsair sælger ram-klodser, som kan udsende RGB-lys.