Home » RAM » 7 ting du bør vide om ram i en stationær
7 ting du bør vide om ram i en stationær

7 ting du bør vide om ram i en stationær

Share

Ram sætter fut i din maskine, eller rettere dens arbejdshukommelse. Men hvordan ved du, hvad du skal bruge og hvor meget? Få svarene her

I gennemsnit beholder vi en stationær maskine i længere tid end en bærbar. Du kan derfor planlægge med en længere tidshorisont uanset, om du skal opgradere eller bygge selv.

Stationære pc’er kan købes færdige og klar, men du kan også bygge din ”desktop-pc” selv. I begge tilfælde er det vigtigt, at alle delene inde i kabinettet passer sammen. Det er ikke ligegyldigt, hvilket bundkort maskinen har for valget af komponenter – herunder ram, som vi fokuserer på her. I forhold til bærbare pc’er er der flere muligheder, men dermed også flere faldgruber, når man vælger ram til en stationær maskine. Læs her, hvad du skal tage højde for.

1 Hvilke ram-typer findes der?

Ram (Random Access Memory) er navnet på korttidshukommelsen i din pc, men bogstavforkortelsen er også blevet en fællesbetegnelse for en masse forskellige slags typer af ram. De flade, grønne SO-DIMM (Small Outline Dual Inline Memory Modul) skal du ikke have fat i her; de bruges i bærbare maskiner. Andre typer er de større DIMM af SD-typen (synkron-dynamisk ram) med kategorien ddr. Det er dem, du skal gå efter. Men bundkortet skal passe, og husk, at ældre generationer af ram, for eksempel ddr2, ikke kan arbejde sammen med ddr4. Du skal altså købe ram af samme generation.

Se også:  Corsair K100 RGB Platinum Optical [TEST]: Myriader af funktioner

2 Hvilken type ram skal jeg vælge?

Ddrstår for Double eller Dynamic Data Rate. Ddr3 kan være den eneste løsning til nogle bundkort, men ddr4 er nyeste generation af individuelle ram-klodser, og det er denne type, du skal gå efter, hvis den passer til bundkortet. 2 x 8 GB ddr4 koster cirka 900 kr. Ddr5 er på vej. Specifikationerne for ddr5 lover chips med højere ydelse og mindre strømforbrug. Specielt gaming og VR (virtual reality) vil nyde godt af ddr5. Samtidig betyder et mindre strømforbrug mindre varmeudledning. En overbebyrdet ventilator kan bryde sammen og forårsage, at pc’ens strømforsyning (PSU) på grund af overophedning går ned. Præcis hvornår, den nye ddr-generation ankommer, er endnu uvist, men inden for et par år.

Se også:  Test din pc’s hastighed ligesom profferne

Ram til stationære pc’er er udformet anderledes end til bærbare. Som oftest skal de klikkes lodret ned i en rille kaldet et ”slot”.

3 Hvilke programmer bruger mest ram?

Styresystemet og din browser er de processer, som ”æder” mest ram. Også ”tunge” programmer til fotoredigering er krævende og storforbrugere af ram. Selv om grafikkortet tager det største slæb, så er ram en konstant digital budbringer mellem processorens cache og harddisken. Du kan altid kontrollere ram-forbruget for de enkelte applikationer ved at åbne Jobliste (tryk på tasterne Ctrl+Alt+Del, og vælg ”Jobliste”). Du kan ikke forhindre computeren i at bruge, hvad det har behov for, men monterer du mere ram i computeren, kan du have flere processer kørende, uden at computeren bliver langsom.

TAGS
Corsair
Ram
RAM Hukommelse

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S