Home » RAM » 7 ting du bør vide om ram i en bærbar
7 ting du bør vide om ram i en bærbar

7 ting du bør vide om ram i en bærbar

Share

Computere er afhængige af ram som mennesker af deres hjerne. Men hvad er egentlig en ram-klods, og hvor meget skal du bruge i din bærbare pc? Få svarene her

For at fungere skal din pc have noget ram. Kort fortalt er ram din computers korttidshukommelse, som slettes efter brug – lidt som din egen hjerne, bare lidt dummere. Når du slukker for din pc og dermed for strømmen, forsvinder alle data på en ram-klods (modsat en harddisk).

Ram’en er altså en grundsten i din maskine, men der findes forskellige typer, og det har stor betydning for, hvordan din maskine arbejder. Her giver vi dig syv svar på syv spørgsmål om ram til din bærbare computer.

1 Hvad er ram?

Ram er en forkortelse for Random Access Memory, altså en hukommelseskapacitet, der skal tilgås fra tid til anden – for eksempel, når du afvikler et program. Ram er forbindelseslinjen mellem den lille, men hurtige cache i processoren og så din maskines lager uanset, om der er tale om en harddisk med roterende skive eller en ssd. I fysisk form er et ram-modul eller -klods en smal, aflang plade, som skal placeres i det dertil indrettede ”slot” på bundkortet. Ved du ikke, hvor meget ram du har i din maskine, kan Windows hjælpe. Du skal blot åbne Indstillinger > System > Om. I nogle bærbare pc’er er ram-modulerne indlagt i bundkortet eller stukket ind i siden.

Se også:  Nye Fujitsu-laptops er skabt til hjemmearbejde

2 Hvilke typer ram findes der?

Du er sikkert stødt på udtryk som DDR-, SD- og V-ram (sidstnævnte også kaldet video-ram). DDR står for Dual (dobbelt) eller Dynamic Data Rate, og SD står for Syncrononous Dynamic. Begge tilhører kategorien DIMM-moduler, en type ram, der kan installeres enkeltvis. V-ram henviser oftest til den hukommelse, som anvendes i en GPU (processoren på et grafikkort). Siden introduktionen i 1998 er DDR-ram kun blevet stærkere, og en god maskine kan i dag prale med DDR6-ram, altså sjette version. Versionerne er ikke kompatible, forstået på den måde, at du ikke kan sætte en DDR4-ramklods sammen med en DDR6. 

Opretstående DDR-klodser passer ikke i en bærbar computer. Tjek derfor før køb, om du har kig på den rette type ram.

3 Hvor meget ram skal jeg bruge?

Kapaciteten på en ram-blok måles på samme måde som et lager. Det vil sige i MB, GB og TB. På en gennemsnitlig bærbar computer vil 4-8 GB ram være fint. Ifølge Microsoft skulle Windows 10 ligefrem kræve mindre ram sammenlignet med tidligere Windows-versioner, da flere og flere programmer er blevet til ”lette” apps, for eksempel til fotoredigering og mailprogrammet. Handler det om en bærbar gaming-pc, er kravene højere. Her er 16 GB at foretrække. Ram anvender MHz-frekvens, som indikerer, hvor hurtigt ”hukommelsen” kan arbejde. Tommelfingerreglen er dog, at du bør prioritere kapacitet over frekvens. 

4 Kan jeg forbedre min ram?

Når din bærbare maskine begynder at hænge, er det et tegn på, at systemets opsætning for brug af ram’en ikke er optimal. Systemet vil sandsynligvis give en advarsel om, at det er ved at løbe tør for virtuel hukommelse. Hukommelsen, også kendt som en sidefil, udnytter en bid af harddiskens hukommelse, men er meget sløvere end ram. Du kan justere, hvor meget af harddisken, der skal sættes af, via Kontrolpanel > System og sikkerhed > System > Avancerede systemindstillinger. Vælg fanen ”Avanceret”, og klik på ”Indstillinger” under sektionen Ydeevne. Vælg igen fanen ”Avanceret”, og klik på knappen ”Skift” under sektionen Virtuel hukommelse. 

TAGS
Bærbar
Laptop
Ram
RAM Hukommelse

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S