Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

7 stærke råd før du køber nyt tv

Billige tv’er kræver særlige overvejelser, for her kan du spare ekstra penge. Her er 7 råd, til når du skal købe nyt tv som kan hjælpe dig med at vælge og fravælge mere eller mindre nødvendige funktioner.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

1 Rum og pris afgør størrelsen på dit tv

Den gennemsnitlige tv-skærmstørrelse i danske hjem fortsætter med at vokse, og med et godt tv er der i teorien ingen øvre grænse for, hvor stort tv’et kan være, så længe der er plads til det i stuen.

Læs også: Billige tv’er [STORTEST]: Flot kvalitet fra de billige tv’er

Men du kan bruge kiggeafstanden som en god retningslinje. Det er rarest at sidde mindst 2-3 meter fra et tv på 50” og gerne cirka 2 meter fra et tv på 40”. Billige tv’er afslører deres ringere billedkvalitet tydeligst, når skærmarealet er stort, så her bør du overveje at skrue lidt ned for tommerne.

Et billigt 40”-tv kan være en fornøjelse, men vælger du en model på for eksempel 43” i samme kvalitet, kan du blive skuffet over et kornet og udynamisk billede. 

2 Vælg ikke altid højeste opløsning

Som udgangspunkt skal du i dag vælge en skærm med UHD-opløsning (4K). Men du bør altid vælge et godt full HD-tv frem for et mindre godt tv med UHD.

I en årrække fremover vil udbuddet af 4K-udsendelser være ret begrænset, så der er ingen grund til at gå efter den højest mulige opløsning, hvis du køber et billigt tv. Så bliver du bare skuffet over billedkvaliteten.

3 Ikke smart-tv for enhver pris

Det er rart med et smart-tv, men så skal det også være nemt at betjene og have et rigt udvalg af tjenester og apps. Især i billige tv er smart-tv-delen ofte langsom og mangelfuld, og så er du bedre tjent uden, hvis det kan spare nogle kroner.

Alternativt kan du tilslutte en computer direkte via HDMI-indgangen, bruge den nyeste Apple TV eller en Chromecast for at opnå smart-tv-funktioner.

4 Den rette tv-tuner

Det kan betale sig at købe et tv med den type tuner, som du har brug for. Langt de fleste har en tuner og indgang til DVB-T (antenne) og DVB-C (kabel-tv), men nogle tager også DVB-S (satellit).

Det er en fordel, hvis du har parabol, for så slipper du for at have en ekstra modtagerboks stående.

5 Mulighed for at tilslutte højttaler til dit tv

På selv meget kostbare tv er lydgengivelsen ofte på transistorradio-niveau. Så kontroller, inden du køber et billigt tv, om der er en udgang til aktive højttalere. En trådløs højttaler, som du måske bruger til streaming, har som regel også en lydindgang, som kan tilsluttes tv’et. Selv en middelstor streaminghøjttaler vil kunne løfte tv-lyden mange klasser.

6 Plads til flere kort

Mange tv-udbydere kræver, at du benytter et kort i tv’et for at afkode programmerne og give adgang til den tv-pakke, du har betalt for. Det har alle tv i dag, også de billigere.

Men har du flere abonnementer, kan du have brug for mere end ét kort, så her bør du vælge et tv, der har to kortlæsere, så du slipper for at skulle skifte, hver gang du skifter mellem den ene og den anden udbyder – for eksempel, hvis du både modtager via antenne og parabol.

7 Spar på strømmen

Strømforbruget er et overset kriterium, når vi vælger tv. Men det er ikke ligegyldigt, om tv’et har energiklasse A+ eller B, hvis det for eksempel står på børneværelset, hvor det også anvendes til gaming (plus at børnene glemmer at slukke for det, når de forlader værelset).

Det kan blive en ekstraudgift på flere hundrede kroner om året. Alle tv er forsynet med et symbol, der viser, hvilken energiklasse de tilhører. 

Der er mange penge at spare, hvis du i går ned i skærmstørrelse. I et soveværelse eller børneværelse er det sjældent nødvendigt med et diagonalmål på over 55”.