Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

7 stærke råd før du køber nyt tv

En masse nye teknologier og begreber har igen gjort det indviklet at købe tv. Følg disse syv råd, så undgår du at bruge dine penge på en halvdårlig fladskærm.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

1 55” er bare bedre

Hvad skal man egentlig lægge allermest vægt på, når man vælger tv? Svaret er: størrelsen. Jo større tv’et er, des bedre bliver oplevelsen. Ganske enkelt. At der så er andre hensyn – som at et kæmpe-tv ikke passer ind i hjemmets indretning – det er en anden sag.

2 Vælg 4K og HDR

Du skal sidde tæt på en tv-skærm for at få det optimale ud af den finkornede 4K-opløsning (UHD), og der findes ikke mange tv-udsendelser eller andre kilder med 4K og/eller den nye billedforbedrende teknologi HDR. Men der kommer mere og mere, og de tv’er, der i dag dur til noget, har alligevel altid 4K og HDR. Så tag bare de to plusser med.

3 Glem specifikationerne

Stir dig ikke blind på specifikationerne – tallene for opdateringsfrekvens, betragtningsvinkel og den slags. De siger ikke ret meget om tv’ets kvalitet, og forskellige tv-producenter anvender forskellige metoder til at nå frem til deres værdier. De vil jo helst stille deres produkter i godt lys.

4 Det gode billede er beskedent

Hvis du har mulighed for at finde en butik, hvor du kan sammenligne tv’er ved siden af hinanden, kan det være udflugten værd. Vælg aldrig det tv, som har de hidsigste farver, selvom det umiddelbart imponerer. Du bliver i længden træt i øjnene af urealistisk farvelade. Vælg hellere et tv med mere naturlige farver og uden udpenslede detaljer.

5 Sort er ikke sort snak

Tv-panelets evne til at vise sorte områder i billedet som helt sorte er en af de vigtigste forudsætninger for et godt tv-billede. Så hvis du kan sammenligne tv-skærme, kan du prøve at lægge mærke til, hvor mørkt de mørkeste områder fremtræder. Sort skal være sort, ikke en grå nuance.

6 Nogle betegnelser er marketing

Der er mange smarte ord i tv-butikkerne. Nogle af dem er ren marketing. ”SUHD” er for eksempel Samsungs term for producentens dyreste tv’er med UHD-opløsning og HDR. LG kalder det samme for ”Super UHD”. Sonys ”Triluminos” betegner tv’er, som viser flere farver end dem uden betegnelsen. ”UltraHD Premium” betyder ikke så meget andet, end at tv’et har UHD-opløsning, og at producenten er med i den såkaldte UHD Alliance (der forsøger at få sat skik på vigtige tv-standarder).

7 Den bedste skærmteknologi

I dag kan du vælge mellem to skærmteknologier: OLED og LED. Den første er bedre, men stadig markant dyrere. Den anden fås i forskellige udførelser. ”Local dimming” er et plusord ved LED-skærme. Panelet slukker lyset i mørke områder, så sort bliver rigtig sort. På markedets dyre tv’er fungerer det som regel bedst, fordi antallet af dæmpezoner er højere end på de billige modeller.