Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

7 stærke råd før du køber ny smartphone

En smartphone i prisniveauet lige under de dyreste modeller giver ofte god valuta for pengene, men tjek alligevel dine behov før køb.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

1 Styr på systemet

I dag har du reelt kun to styresystemer at vælge imellem. iOS til iPhone sikrer et lækkert, funktionelt skærmdesign og sikkerhed for, at du ikke udsættes for tvivlsomme apps. Android er et lidt mere ”anarkistisk” system, hvor der er et større udvalg af apps at vælge imellem, men også lidt større risiko.

[irp posts="3101511"]

Bemærk også, at hver producent lægger sin ”tone” ud over Android, hvor udseende og funktion altså kan svinge lidt fra mobil til mobil.

2 Størrelsen betyder noget

En stor mobilskærm er sagen, hvis du hyppigt ser video, tv eller film på din smartphone. Hvis den mere er til hjemme-sider, musik, mail og sms, kan du med fordel gå ned i skærmstørrelse for at få en mobil, der er let og nemt kan stikkes i lommen. Skærme omkring 5-6” er tidens trend. Der er dog stor forskel på 5” og 6”, så prøv dig frem, inden du køber.

3 Et lager der passer

64 GB er den mest almindelige lagerstørrelse i øjeblikket. Og det er rigeligt for de fleste af os. Men gemmer du mange billeder og videoer, og har du myriader af lagrede musiknumre, vil du møde loftet hurtigt, og så anbefaler vi 128 GB (hvilket dog fordyrer telefonen).

Selvom mange Android-baserede smartphones gør det muligt at indsætte et ekstra hukommelseskort, får du ikke mulighed for at lagre de samme elementer som på den interne hukommelse.

4 Vælg ikke kamera efter pixeltal

Kamerateknologien i en smartphone er ikke på højde med den, du finder i et godt, ægte kamera, men ofte acceptabel. Pris og kvalitet følges ofte ad her som andre steder.

Bemærk, at højere opløsning på ingen måde er et pejlemærke for bedre kvalitet. Du kan få bedre farvedybde med mobilkameraer, der har færre pixel. Så er hver enkelt pixel nemlig større.

5 Mobilen som entertainer

Hvis du spiller på mobiltelefonen, mens du pendler i toget, er det ikke uvæsentligt, hvor god skærmen er til at reagere og hvor præcist telefonen reagerer på input – for eksempel fra den indbyggede gyro. Nogle telefoner understøtter surround-formater, så du får ekstra god lyd med effekter i spillet. Med andre ord: Afprøv mobilen før køb, hvis det er muligt.

6 Modstå miljøet

Du skal naturligvis have et cover til din mobiltelefon – uanset, hvor dumt det føles, nu hvor du har købt en designperle. Men det er en god investering, især hvis du er på naturferie eller har job på en byggeplads. Der er stor forskel på, hvor stænk- og støvtætte mobiltelefoner er. Undersøg dette punkt før køb.

7 Nye hovedtelefoner

Mobiltelefonen er blevet den mest populære musikkilde. Lydkvaliteten gennem hovedtelefonudgangen afhænger af flere ting, blandt andet den indbyggede digitalkonverter.

Her må du læne dig op af testresultater for at finde den bedste løsning. De medfølgende hovedtelefoner er som regel ringe til musik, så køb et nyt sæt. Gode ”ørepropper” koster fra 500 kroner og op.