Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

7 stærke råd før du køber en hybrid bærbar

Der kan være gode grunde til at købe en hybrid bærbar - og til at lade være. Desuden skal du igennem andre købsovervejelser, end hvis du køber en traditionel bærbar. Her klæder vi dig på, så du får den rigtige løsning.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

1 Vælg mellem to typer

Der findes grundlæggende to typer af hybride bærbare: den konvertible og 2-i-1’eren. På den konvertible er skærm og tastatur koblet fast sammen som på en traditionel bærbar, men skærmen kan vippes hele vejen rundt, så du for eksempel kan stille computeren op i teltform og bruge den som mini-tv, Du kan også bruge den ligesom en tablet – dog en ret tyk og tung en af slagsen, da tastaturet stadig hænger ved. 2-i-1 computeren minder meget mere om en tablet.

[irp posts="3096188"]

For her kan tastatur og skærm skilles helt ad, og elektronik, drev osv. sidder i skærmdelen. Det er en praktisk løsning, men ydelsen er som regel lavere end ved en traditionel bærbar i samme prisklasse, og tastaturet er heller ikke i samme klasse. Har du ofte brug for en tablet, skal du vælge 2-i-1-typen. Har du mere brug for en traditionel bærbar, skal du vælge en konvertibel.

2 Ikke så store

En hybrid computer er sjældent stor. Du skal derfor kun vælge en hybrid, hvis du har brug for den fleksibilitet, som produkttypen giver, og kan nøjes med en skærmstørrelse på maksimalt 13-14”.

3 Færre tilslutningsmuligheder

Da en hybrid computer ofte er meget tynd – hvilket selvfølgelig sikrer flot design og høj komfort – er der ikke altid de tilslutninger, du finder på traditionelle bærbare. Der findes adaptere, som udbedrer manglerne (nogle gange medfølger de). Men har du ofte brug for en speciel skærmtilslutning, kan det give problemer. Mange hybride computere har ikke engang en traditionel USB-port. Den er ofret til fordel for den fysisk mindre USB-C-løsning.

4 Bestykningen ikke helt i top

En hybrid computer har efterhånden rigtig fine specifikationer, men stadig ikke på niveau med en traditionel bærbar i samme klasse. Du får ikke de allerhurtigste processorer og heller ikke et ægte gaminggrafikkort. Du kan dog få modeller med dedikeret grafikkort, så du alligevel kan bruge dem til nogle teknisk udfordrende spil og grafik.

5 Prisen er ret høj

Den ekstra fleksibilitet, begge hybride computertyper giver, koster lidt ekstra kroner. For de samme penge kan du få en kraftigere og bedre, ultrabærbar computer med trykfølsom skærm. Måske er det en bedre idé?

6 Vælg mellem rå og lækker

Design er vigtigt, og mange hybridcomputere er fantastisk flot bygget og har lækkert design. Men måske skal du have en helt anden type. Skal maskinen leve en omtumlet tilværelse på en byggeplads eller i en fabrikshal – eller med på trekking i Himalaya – så kan du overveje en særlig hårdfør hybridcomputer. Især kan 2-i-1-modellerne være udfordret.

Her kan hængslet, hvor du klikker skærm og tastatur sammen, vise sig som det svage punkt, da hængslet, der muliggør du kan klikke skærmen af, er ekstra udsat. Også skærmglasset kan gå i stykker. Flere producenter leverer særlig hårdføre maskiner – for eksempel Panasonic, der kalder sine modeller for Toughbook – og de er betydelig mere modstandsdygtige over for støv, grus, kulde, varme og knubs. Men de er desværre betydelig dyrere end de mere almindelige hybridcomputere.

7 Moderat skærmopløsning

Normalt er ekstra høj skærmopløsning et plus, men i en hybridcomputer kan det være en fordel at nøjes med full HD. Det gælder især i 2-i-1-modellerne, hvor du skal kunne ramme de små ikoner på skærmen med fingrene. Hvis opløsningen er højere, bliver ikonerne mindre – de kan blive for små.