Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

7 stærke råd før du køber hovedtelefon

Et sæt gode hovedtelefoner er i høj grad en personlig sag, hvorfor det er vigtigt selv at afdække behov og muligheder inden et køb. Bliv klædt godt på til processen.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

1 Find din type

Hvilken hovedtelefon er du til? Der findes tre typer. De små in-ear-modeller er det praktiske valg, når du hører musik fra mobilen, mens du cykler, løber, går eller pendler. Over-ear-modellerne er store, øreomsluttende hovedtelefoner, der – alt andet lige – giver bedst lydkvalitet.

Det bedste valg, hvis du kun lytter derhjemme. On-ear-modellerne er mellemløsningen. De sidder uden på øret, du kan høre lyd fra omgivelserne (og omgivelserne kan i nogen grad høre, hvad du lytter til).

2 Pasformen er afgørende

Uanset hvilken type du bruger, er det afgørende, at hovedtelefonen sidder godt på hovedet eller i øret. In-ear-modeller i god kvalitet fås med forskellige indsatser, gummipropper, så du kan få hovedtelefonen til at sidde godt og slutte tæt. On-ear- og over-ear-modellerne kan med fordel afprøves før køb.

De skal sidde godt fast på hovedet, men må ikke klemme. Hovedbøjlen må ikke genere, og ørekopperne må ikke blive for varme omkring øret. Jo dyrere hovedtelefonen er, des større er sandsynligheden for god komfort, men prøv før køb, hvis det er muligt.

3 Træner du med musik i øret?

Det går lidt lettere med løbetræningen eller træningen i fitnesscentret, hvis der er animerende musik til. Her vil vi helt klart anbefale, at du vælger et headset, der er udviklet til sportsbrug. Ellers vil det med tiden blive ødelagt af sved (og vand, hvis du løber udenfor).

4 Tag telefonen på den nemme måde

Mange headsets kan ikke blot bruges til at nyde musik, men også til det mere praktiske at tage et mobilopkald. Det lærer man hurtigt at sætte pris på.

5 Fjern støjen

Aktiv støjreduktion bliver også mere og mere almindeligt i hovedtelefoner. At slippe for den omgivende støj er især en fordel, hvis du sidder i et tog, i et fly eller i støjfyldte omgivelser. Med mange modeller har du endda mulighed for at slå støjreduktionen til og fra, så du kan færdes sikkert i trafikken.

6 Den bedste lyd til musikken

Smag og behag er forskellig. Men dyre hovedtelefoner lyder generelt bedre end billige (selvom der kan være undtagelser, som bekræfter den regel). Musikgenren betyder dog også noget for dit valg. Lytter du til klassisk musik, er det de små detaljer, der tæller. Rock kræver en kraftig, men velkontrolleret bas.

Nogle hovedtelefoner er gode til det ene og andre til det andet, og ganske få kan det hele, men så er de dyre. Læs test i magasiner, for det er svært at høre forskellene ude i de få butikker, som giver mulighed for testlytning.

7 Vent på det bedste

Fortvivl ej, hvis din nyindkøbte hovedtelefon ikke helt lever op til lydforventningerne. Inden i hovedtelefonen er højttalerenhederne udstyret med membraner, der skaber lydsvingningerne i luften. Når membranerne er helt nye, er de lidt stive i det.

Efter et stykke tid vil gengivelsen åbne sig op. Hvis du lytter til en hovedtelefon i en forretning, kan du spørge, om det er en helt ny model eller en demomodel, der har været brugt et stykke tid.