Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

7 stærke råd før du køber hovedtelefon

Der er forvirrende mange muligheder, når man står foran at skulle købe en hovedtelefon. Her er de syv vigtigste ting, du skal tage stilling til for at få fat i den rigtige løsning.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

1 Find den rigtige type

Først skal du finde den optimale hovedtelefontype. Skal det være en in-ear, en on-ear eller en over-ear? Det afhænger af, hvor og hvordan hovedtelefonen primært benyttes, men også lidt af personlig smag. De små øretelefoner, in-ear-typen, er praktiske til en mobiltelefon eller under træning.

Trods mikrostørrelsen kan de levere fin lyd. Prisen er ofte fornuftig – dog er de kabelfri modeller dyrere. On-ear-typen sidder uden på øret. Den kan levere god lyd og høj komfort til en overkommelig pris og er det oplagte valg, når du er på farten, men vil undgå en alt for tung og voldsom hovedtelefon.

Over-ear-typen er ”sværvægtsklassen”, og her kan du opnå den bedste lydkvalitet. Til hjemmelytning er den nummer et, mens den er mindre oplagt ude i det fri.

2 Lav pris eller mange funktioner

Jo flere funktioner hovedtelefonen tilbyder, jo mere koster den – uden nødvendigvis at spille bedre af den grund. Så kan du nøjes med en kablet in-ear-model, vil du i de fleste tilfælde kunne få en fantastisk lydkvalitet uden at betale dyrt for det. Det du må undvære, er for eksempel avanceret styring og aktiv støjreduktion.

3 Flere muligheder til træning

Det er oplagt at bruge et sæt kablede eller trådløse in-ear-hovedtelefoner, hvis du nyder at have musik til træning eller en løbetur i skoven. Der findes endda særlige sportsheadset, som sidder godt fast, og som kan tåle sved, støv og regn.

Men der er andre muligheder. Du kan få hovedtelefoner i alle størrelser og modeltyper, som er hårdføre, og som du også kan bruge på for eksempel en byggeplads. On-ear-modellerne er dog ikke så velegnede til løb, hvor de kan opleves generende og varme, men i et fitness-center er de bestemt en mulighed.

4 Kontrollér batteritiden

Trådløse hovedtelefoner kræver batteri, så her skal du undersøge batteritiden. Tidligere kunne en hovedtelefon typisk spille 6-7 timer, før den skulle lades op igen. Men i dag behøver du sjældent sætte den til opladning hver eneste dag. En angivet batteritid på 30 timer er blevet almindeligt (i praksis er batteritiden ofte lidt lavere).

5 Objektiv og subjektiv lydkvalitet

Basalt set skal hovedtelefoner ikke lyde som hovedtelefoner, men gengive for eksempel en koncert, som den ville lyde, hvis du selv var til stede foran scenen. Der er et objektivt mål for, hvad god lyd er, og alt andet lige kommer store, kablede hovedtelefoner tættest på dette ideal. Men valg af hovedtelefon handler også om personlig smag, og om hvilken musikgenre du mest lytter til.

Nogle hovedtelefoner har en dyb bas og vigende diskant, andre har et mere lyst lydbillede, nogle har ”punch”, andre raffineret gengivelse af de sarteste detaljer. Læs testartikler eller prøv – om muligt – selv den ønskede hovedtelefon, før du køber den.

6 Overse ikke komforten

God komfort er afgørende for, om du bliver glad for din hovedtelefon. Så prøv den udkårne model af før køb, hvis du kan komme til det. Selvom in-ear-hovedtelefoner fås med forskellige adaptere, så er det ikke alle, der kan finde en adapter, der sidder godt i øret. Tag on-ear- og over-ear-modellerne på hovedet. Sidder de behage-ligt? Bliver der på kort tid for varmt om ørerne?

7 Støjreduktion eller ej

Hovedtelefoner med aktiv støjreduktion koster ekstra, men du bliver glad for funktionen, hvis du er togpendler eller ofte flyver i embeds medfør. For du kan lytte uforstyrret til musikken. Ellers skal du måske vælge et sæt uden ”noise cancelling”.