Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

7 stærke råd før du køber en tynd bærbar

Lette og tynde bærbare computere presser teknologien til det yderste. Så hvilke punkter skal du i særlig grad være opmærksom på før køb? Det svarer vi på med disse ekspertråd.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

1 Styresystem handler også om pris

Ingen tvivl om, at Apples styresystem macOS skaber en intuitiv brugerflade. Men i dag er Windows-oplevelsen ikke udfordrende. Så det er snarere et spørgsmål om vane, hvilket af de to systemer du vælger. For Windows taler dog, at hardwaren som regel er billigere, og at udvalget af programmer er større. Er du gamer eller ingeniør, vælger du nok en Windows-maskine. Windows 10 fås i to basis-versioner, Home og Pro. Maskiner med Windows 10 Pro er dyrere. For de ekstra penge får du funktioner som harddiskkryptering med Bitlocker, fjernstyring af andre pc’er og mulighed for at køre browsere i en beskyttet ”sandkasse”. De færreste hjemmebrugere har behov for Pro-ydelserne.

2 Skærmstørrelse efter arbejdsopgaver

Langt de fleste lette bærbare har en skærm på 13-13,3”. Det er et fint kompromis mellem ønsket om størst mulig skærm og mobilitet. 14”-skærme er dog blevet mere almindelige i det lette segment, og det gør en forskel. Hvis du skal have større tekstdokumenter og regneark åbne, får du brug for hver en kvadrattomme. Med hensyn til opløsningen er full HD et minimumskrav, som alle overholder i dag. Går du op i opløsning, vil du som regel få et flottere og ikke mindst mere detaljeret billede. Men Windows-ikoner og tekst bliver også mindre.

3 Så let må den være

Det er rart med en let bærbar computer, som du ubesværet kan tage med dig overalt. Men det skal ikke gå ud over maskinens holdbarhed. Konstruktionen skal helst være vridningsstabil, så den ikke bøjer for meget, hvis du holder den helt yderst i et hjørne. Chassiset skal være stift, så det tynde bundkort og skærmen ikke udsættes for mekaniske belastninger, der kan forkorte computerens levetid.

4 Så lidt lager kan du nøjes med

Mange moderne notebooks giver ikke mulighed for at opgradere hukommelse eller diskstørrelse. Vi anbefaler derfor, at du straks fra starten går efter minimum 8 GB hukommelse og en 256 GB ssd. Ssd’erne er blevet billigere, men det er stadig dyrt at købe en meget stor disk, så beregn, hvor meget plads du egentlig har brug for. Måske kan nogle af dine tunge filer ligge i skyen på OneDrive. Hvis du har et Office 365-abonnement får du 1 TB lagerplads med i købet.

5 Overvej behovet for tilslutninger

De helt tynde bærbare har sjældent det samme antal tilslutningsmuligheder, som du finder i større maskiner. Så har du brug for et HDMI-stik, en traditionel USB-tilslutning eller sågar en Ethernet-indgang, skal du tjekke det inden køb. Du kan tilkøbe adaptere eller
docking-løsninger, som øger antallet af porte, men det er ikke nogen optimal løsning.

6 Batteritiden er ikke helt i top

Jo tyndere og lettere en bærbar computer er, des vanskeligere er det at få plads til et stort batteri. Så batteritiden er generelt lavere end for andre bærbare pc’er. Men gå efter minimum otte timers batteritid. Producenternes angivelser af batteritid er ofte lidt for positive, så træk et par timer fra det, de angiver, så har du et realistisk bud på, hvor længe maskinen kan køre uden opladning.

7 Tastaturet skal sikre høj komfort

Hvis du skriver meget, kan man næsten ikke undervurdere, hvor vigtig tastaturkvaliteten er. Kompromiserne står i kø i lette maskiner. Det gælder ofte også med hensyn til tasternes kvalitet og ikke mindst deres størrelse. Derfor er det en god idé at afprøve tastaturet i en butik, før du køber – eller at lægge særlig mærke til, hvad vi her i bladet skriver om netop denne del af de testede computere. Tasterne skal have tilpas meget modstand, når du trykker dem ned. Smag og behag kan være forskellig, så prøv dig frem.