Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

7 stærke råd før du køber bærbar til studiet

En bærbar med 14-15”-skærm er et vidunderligt arbejdsredskab, der kan bruges til mange opgaver og til underholdning. For mange studerende vil det være det rigtige valg. Men hvad skal man tjekke før køb?.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

1 Den vægt, du kan leve med

Når en bærbar har en skærm på 14-15,6”-skærm og en stærk ”motor”, så er den sjældent en letvægter. Men der kan være stor vægtforskel, og selv få hundrede gram kan gøre en stor forskel over en hel dag. Husk også, at skal du have strømforsyningen med dig på studiet, bør dennes størrelse og vægt undersøges. Der er jo ikke meget vundet ved at have en forholdsvis let maskine, hvis strømforsyningen til gengæld er som en halv mursten.

[irp posts="3122803"]

2 Vælg skærm efter formål

Her skal du vælge efter, hvad du bruger computeren til. Hvis du arbejder med mange åbne vinduer, er du godt kørende med en 15,6”-skærm. Vælger du full HD-opløsning (1920 x 1080 pixel), er tekst på skærmen nem at læse. Vælger du skærme med højere opløsning, bliver tekst og ikoner mindre, men du har plads til mere – og især billeder og film vil have bedre detaljer. Så her er tale om et kompromis, du bør tjekke inden køb.

3 Specielle krav på studie eller job

Nogle studier stiller særlige krav til din nye laptop – den skal kunne trække specialsoftware, have særlige tilslutninger osv. Også studiejobs (eller fuldtidsjobs for os andre) kan stille krav. Skal du have den bærbare med hos kunder eller på en byggeplads, bør du vælge en maskine, der er lidt hårdfør. Den behøver måske ikke være vandtæt, men skal kunne tåle støv og stænk. Den skal være solidt bygget, og måske skal du vælge en model, hvor ridser ikke er synlige.

4 Vælg rigtig hukommelse fra start

Det kan være dyrt (og nogle gange ikke muligt) at opgradere til mere hukommelse eller større harddisk. Så her bør du vælge rigtigt fra starten. I nogle tilfælde, hvor du kun har lette opgaver, kan du godt nøjes med 4 GB hukommelse, men som udgangspunkt foretrækker vi 8 GB til en Windows 10-maskine. Harddisken bør altid være af ssd-typen, og på mindst 128 GB, helst en 256 GB. Du kan også vælge en bærbar, der både har en lille ssd-disk og en stor, traditionel harddisk.

5 Gaming eller ej

Der findes særlige computere til seriøs gaming – som du ser af testen på de foregående sider. De er tunge, har kortere batteritid end almindelige laptops, udtryksfuldt design og en kraftig, støjende blæser. Er du inkarneret gamer kan du ikke komme uden om sådan en maskine. Men heldigvis kan mange af de ikke-dedikerede bærbare trække de mest almindelige pc-spil. Sådan en kan du leve med, hvis du blot spiller engang imellem og ikke stiller store krav som programmerbare taster, lynende hastighed osv.

6 Er du i nærheden af en stikkontakt?

Batteritiden er et springende punkt, hvis du rejser meget eller ikke er i nærheden af en stikkontakt på studiet. Tag producenternes oplysninger om batteritid som et fingerpeg. Træk 20 procent fra, så er du på den sikre side. Har du behov for lang batteritid, så undersøg, om den computer, du har valgt, fås med et kraftigere batteri. En typisk, oplyst batteritid i dag er 8 timer (ikke gaming).

7 Den gode oplevelse

Der er større forskel på billed- og lydkvalitet, end du måske overvejer. Billedkvaliteten er vigtig, hvis du bruger computeren til for eksempel film, serier og YouTube – evnen til farvegengivelse varierer meget. Lydmæssigt er højttalerne i de fleste bærbare computere ikke meget bevendt, men kvaliteten er de senere år blevet bedre. Det er ikke uden betydning, for det er rart at kunne dele en oplevelse eller noget arbejde med en eller flere personer ved siden af dig. Læs bedømmelserne her i Datatid TechLife eller vores søsterblad Alt om DATA – eller find en butik og få en ”hands on”.