Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

7 stærke råd før du køber en smartphone

Før du smider en masse penge efter en ny mobiltelefon, skal du gøre dig nogle særlige overvejelser.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

1 Størrelse og opløsning hænger sammen

Mange af de nye mobiltelefoner har en skærmstørrelse omkring 6,4”. Men størrelsen kan variere noget, og ofte vil du opleve, at nogle decimaler i skærmdiameter betyder meget – for eksempel fra 6,3” til 6,5”. Gå ud i en butik, og hold nogle smartphones i hånden, før du bestemmer dig for køb. Udover den generelle forskel i skærmkvalitet – se testen i denne udgave – betyder opløsningen også noget. Store skærme skal selvfølgelig have en højere opløsning end mindre skærme, hvis de skal stå ligeså skarpt.

2 Styresystem styrer størrelsen

Apple har fået ret store iPhones ind i sortimentet. Men ellers er det Android-mobiltelefonerne, der har det største udvalg af store og meget store smartphones. Men måske sværger du til iPhones – det er ikke så mærkeligt, for iOS er stadig et fantastisk intuitivt system, hvor alt er godt integreret. Med iOS er du til gengæld låst til kun at købe Apples produkter og de apps, som Apple har godkendt. Android giver et større udvalg, både på hardware- og app-siden.

https://www.altomdata.dk/smartphones-stortest-her-er-den-absolut-bedste-mobil-lige-nu/

3 Højere skærmkvalitet

Man taler om pixeltæthed på en mobilskærm. Selvom en smartphone har lavere opløsning end en anden, kan den godt have et bedre billede. En pixeltæthed på 400-500 pixel pr. tomme er alt rigeligt. Du får bedst farvedybde med lidt lavere opløsning.

4 Vælg hukommelse fra start

Det er ikke muligt at forøge mængden af hukommelse i en smartphone. Du kan selvfølgelig overføre billeder og andet til et eksternt lager. Men hvis du finder det for besværligt – og det gør du nok – så gælder det om at vælge rette mængde hukommelse, før du køber. Som udgangspunkt er 64 GB fint, men skal du bare kunne downloade lidt musik og film, skal du op på 128 GB.

5 Lyden er vigtig

Vi er mange, der bruger mobiltelefonen som musikkilde. Derfor er lydgengivelsen uhyre vigtig. Det gælder især, hvis du bruger en hovedtelefon med kabel. Her kan du bedst høre forskel mellem en god og en dårlig kilde. Via Bluetooth er forskellene mindre. Under alle omstændigheder: Overvej, om du ikke skal udskifte den medfølgende hovedtelefon med en god over-, on-, eller in-ear-type.

6 Drop kameraernes pixelræs

Brug ikke penge på at gå efter en mobiltelefon, hvor kameraets opløsning er meget høj. At stopfodre en smartphone med mængder af lyssensorer giver ingen mening. Det ultralille objektiv kan ikke honorere den høje opløsning til fulde, og til det, vi normalt bruger billederne til, er det uden betydning at have megahøj opløsning. En opløsning på 12-16 MP er mere end rigeligt. Det er kvaliteten af billedchippen, som er vigtig.

7 Optimal batterilevetid

Batteritiden er et evigt tilbagevendende problem, men her er du bedst stillet med en stor smartphone. For selvom den større skærm sluger mere strøm end en mindre, så giver den fysiske størrelse også plads til et stort batteri. I mange store smartphones fylder det måske halvdelen af telefonen, så du kan bruge den for fuldt blus hele dagen eller måske flere dage. Tag dog producenternes oplysninger om batterilevetid med et gran salt – de er oftest lidt for meget til den positive side.