Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

7 stærke råd før du køber digitalt kamera

Et digitalt kamera kan du have glæde af i mange år. Derfor er det vigtigt, at du får købt den helt rigtige model i allerførste ”skud”.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

1 Den rette størrelse

Først og fremmest skal du gøre op med dig selv, hvor stort eller småt kameraet skal være. Kompakte kameraer kan næsten det samme som større modeller, men er lettere at have med sig. Større kameraer ligger bedre i hånden. De foretrækkes ofte af
fotoentusiaster, da det er lettere at styre zoom og billedbeskæring.

[irp posts="3121816"]

2 Det rette objektiv

System- og spejlreflekskameraer har udskifteligt objektiv. Mange kameraer sælges som ”kit”, hvor der følger et eller to objektiver med. Det er en god løsning, for objektiverne er som regel valgt, så de dækker langt de fleste almindelige fotobehov. Hvis du bliver bidt af at fotografere, kan du købe ekstra objektiver senere – for eksempel et teleobjektiv (langt væk) eller makroobjektiv (tæt på).

3 Den rette opløsning

For ikke så mange år siden var der et kapløb mellem kameraproducenterne om at kunne levere højere opløsning end konkurrenterne. I dag er det ikke så afgørende, om du vælger et kamera med en sensor på 16, 24 eller endnu flere pixel. Hvis ikke du er professionel fotograf, har moderne kameraer rigeligt med billedpunkter. Det afgørende nu for billedkvaliteten er billedsensoren og det objektiv, du bruger. Her følges pris og kvalitet ad i nogen grad, men ellers bør du tjekke artikler med test.

4 Den rette forbindelse

Hvilke forbindelser bør du have? Det er ikke nogen dårlig idé med indbygget Wi-Fi i kameraet, så du kan overføre billeder trådløst til din computer – eller til en smartphone, hvorfra de kan lægges direkte på sociale medier eller sendes til venner.

5 Den rette videoopløsning

Digitalkameraer kan også filme. Det kan ske i HD- eller 4K-opløsning, og forskellen er tydelig – især når optagelsen blæses op på en stor tv-skærm. Der er ret stor forskel på, hvor gode kameraer er til at komprimere videoer, så de fylder mindre. Spørg ind til dette, før du køber, hvis video er vigtigt.

6 Den rette lydkvalitet

Hvis du bruger kameraet til at optage video, skal du være opmærksom på, hvor god lyden er. Ofte er den ikke særlig god, og man kan ikke rigtig høre, hvad en interviewet person siger. Derfor bør dit kamera have mulighed for at tilslutte en ekstern mikrofon.

7 Den rette betjening

Selvom de fuldautomatiske funktioner i moderne kameraer er praktiske, så er det rart også at kunne arbejde 100 procent manuelt – både når du vælger tid, blænde og lysfølsomhed. Det giver nemlig mulighed for at tage mere spændende billeder med større dynamik og ikke blot fotos, der er justeret fornuftigt, men kedeligt med auto-funktioner. Det er netop på manuel justering, at det digitale kamera udmærker sig i forhold til en smartphone.