Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

7 stærke råd før du køber bærbar med dobbelt disk

Der er ekstra ting at overveje, når du går efter en bærbar pc med både ssd-lager og traditionel harddisk. Vi giver dig pejlepunkterne.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

1 Tænk på lagerets størrelse

Ssd er som bekendt ikke den billigst mulige lagerløsning i en computer. Derfor er det umagen værd at overveje, hvordan kapacitetsfordelingen skal være mellem ssd’en og den fysiske harddisk.

Læs vores stortest af bærbare med dobbeltdisk her.

Hvis du kun bruger ssd’ens styresystem og programmer, kan du nøjes med en ”lille” model på 128 GB. Men har du også behov for at bruge disken som ekstra brugerhukommelse (fordi der ikke er så meget ram i computeren), og har du mange programmer eller udfører billedbehandling, bør du overveje en ssd på 512 GB eller mere.

Den fysiske harddisk behøver du ikke bekymre dig så meget om. Her koster ekstra lagerkapacitet nemlig langt mindre.

2 Stor eller ekstra stor skærm

Bærbare computere med to diske fås ikke i miniformat. De findes næsten kun med skærme på 15,6” og 17,3” – alene af den grund, at to diske kræver plads. Selvom en 17,3”-skærm lyder forjættende, skal du lige slå koldt vand i blodet og i stedet vælge en computer med 15,6”.

For hvis du ikke er vild med gaming eller betragter din pc som dit tv, er den ekstra store skærm måske unødvendig luksus. 17,3”-computere er dyrere, og de er ikke særlig transportvenlige. Men imponerende er de da.

3 Gaming eller erhverv

Mindst halvdelen af de bærbare computere, som har to diske, er henvendt til gamingfolket. Gamingprogrammer er ressourcekrævende, så her kan der altid blive brug for den ekstra power, som en ssd kan tilføre.

Der er ikke meget dårligt at sige om gamingcomputere. De er kraftfulde og kan bruges til meget andet end morskab. Der er kun et lille problem: De har ofte et meget udtryksfuldt design, som er upassende i forretningsmæssig sammenhæng.

De mere afdæmpede business-computere har ikke så kraftigt et grafikkort og ofte heller ikke helt så meget ram, men ellers får du samme høje processorkraft og bestykning i øvrigt.

4 Når næstbedst er bedst

Hvis du er kompromisløs, vælger du en Core i7-processor, som er Intels topmodel. Men du kan spare mange penge på din næste bærbare pc, hvis du går et enkelt trin ned ad stigen og i stedet udpeger en maskine med Intel Core i5, som i praktisk brug er rigelig kvik til langt de fleste opgaver.

5 Skru ned for hukommelsen

En af de store fordele ved at kombinere ssd med hdd (harddisk) er, at kravene til ram falder. Du kan i de fleste tilfælde sagtens nøjes med 8 GB ram, også selvom du afvikler forholdsvis krævende opgaver.

Computeren kan nemlig bruge ssd'en som ”reserve-ram”. Du vil selvfølgelig altid få en kvikkere maskine med ekstra ram, men det koster jo også.

6 Væn dig til lavere batteritid

Da bærbare computere med kombilager ofte er store og kraftige modeller, har de ikke imponerende batteritid. Sølle tre timer er ikke usædvanligt, og du kan sjældent opnå mere end seks-syv timer.

Hvis du har brug for betydelig længere batteritid end det, skal du overveje ikke at købe en maskine med både ssd og hdd.

7 Kig på andre konfigurationer

Mange leverandører tilbyder i dag de samme computermodeller med forskellige konfigurationer. Tjek, hvad det betyder for prisen, hvis du skruer lidt ned for kapaciteten på de punkter, hvor du kan undvære den.

Du kan normalt konfigurere processor, ram, harddisk-kapacitet og måske endda skærmopløsning. Du skal jo ikke betale for mere, end du har behov for.