Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

7 stærke råd før du køber pc-skærm

Det handler ikke kun om størrelsen – og prisen. Det betaler sig at være godt rustet, før du går ud og investerer i en pc-skærm af en vis kvalitet.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

1 Størrelse er selvfølgelig vigtig

Ok, det er ikke ligegyldigt med størrelsen. Det er indlysende rart med en skærm, der er kæmpestor, men overvej dog, hvor tæt du sidder på skærmen, hvad du skal bruge den til og ikke mindst, hvad du har plads til. Det sætter nogle helt naturlige begrænsninger.

2 Opløsningen er næsten vigtigere

Når du har fundet skærmstørrelsen, er det efterfølgende spørgsmål, hvor finkornet en opløsning den skal have. Det er næsten vigtigere. Du kan stort set have lige så mange vinduer og programmer på en 21”-skærm med 4K-opløsning som en 30”-skærm med 2K-opløsning. Ikoner og andet på skærmen bliver mindre, jo højere du går op i opløsning.

Læs også: Skærme [STORTEST]: 7 kvalitets-skærme til fornuftige priser

Du får nok plads til flere ting på skærmarealet, men risikerer at skulle finde læsebrillerne frem. Så du må indgå et kompromis. Ved skærmstørrelser på 27-32” finder vi, at en opløsning på 2560 x 1600 eller 2560 x 1440 (afhængig af model) er fint til allround-brug. Du kan sætte opløsningen kunstigt op eller ned på en skærm, men sætter du den til en lavere opløsning, end det maksimalt mulige, vil billedkvaliteten blive en anelse forringet.

3 Vælg mellem korrekte og flotte farver

Hvis du fortrinsvis vil bruge skærmen til film, underholdning eller gaming, vil du foretrække modeller med brillante farver. Men arbejder du ofte med redigering af billeder eller video, ønsker du modsat en mere realistisk gengivelse. Så skal du vælge en skærm, der er farveægte, dvs. kan vise RGB-skalaen helt eller næsten helt korrekt. Den type skærme står ofte mere ”kedeligt”, men gengiver farver og nuancer mere korrekt.

4 Hurtig skærm til gaming

Er din skærm primært beregnet på spil, skal du kigge efter modeller, der er tilpasset gaming. Denne type skærme udmærker sig ved at have en hurtig såkaldt stigetid, der måles i millisekunder. Det er en værdi, som angiver, hvor hurtigt hver pixel kan åbne og lukke for lyset. Men lige så vigtig er opdateringsfrekvensen, der helst skal ligge på den høje side af 120-140 Hz. Det giver et mere roligt billede i hurtige spil. En god gamingskærm er dog aldrig bedre, end den computer og det grafikkort, som den er tilsluttet, og computerens grafikkort skal understøtte skærmens gaming-egenskaber.

5 Tjek ind- og udgange

Det er en god idé lige at kigge på den udkårne skærms porte. Hvis du har en pc af ældre årgang, kan det være nødvendigt med VGA-tilslutning, men i dag kan du nøjes med HDMI-indgang eller DisplayPort. Du kan nemlig købe adaptere, som stort set håndterer alle typer forbindelser. Så tilslutningsmulighederne alene står altså ikke i vejen for dit skærmvalg. Når det er sagt, vil det være rart at have en ekstra HDMI-indgang, så du kan tilslutte andre apparater – Blu-ray-afspiller, Chromecast-enhed eller noget tredje – så du kan bruge pc-skærmen som ekstra-tv.

6 Lydgengivelsen er ikke afgørende

De fleste pc-skærme har højttalere indbygget, men lyden herfra er som regel dårlig, så udvælg ikke skærm ud fra dette kriterie, medmindre de lyder helt forfærdeligt, så de ikke kan bruges til at gengive tale eller andre basale ting. Hvis du lige vil se et klip på YouTube eller fra andre kilder – og hvem gør ikke det i løbet af en dag – så er det langt bedre at tilslutte en eller to eksterne højttalere, som kan placeres bag skærmen og stadig levere god lyd.

7 Glem ikke ergonomien

Det er ikke uden betydning, at skærmen har god ergonomi. Det er for eksempel rart, hvis den kan både vippes og vinkles rigtigt, og ikke mindst skal den kunne justeres i højden. På den måde sikrer du optimal ergonomi, og du vil opdage, hvor vigtigt det er, hvis du sidder mange timer foran skærmen. Regn ikke med, at ergonomien er på plads, selvom du investerer i en dyr skærm. På det punkt er der stor forskel uanset pris.