Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

6 gode råd: Sådan sikrer du din digitale ferie

Der kan være faldgruber, når man medbringer sit digitale udstyr på ferien. For at sikre dine data og undgå en unødvendig høj telefonregning, får du her 6 gode råd af IT-Sikkerhedsekspert.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

For mange danskere er vinterferien skudt igang. Taskerne er pakket og turen går til et populært skisportsted eller sydpå til lidt varmere omgivelser.

Noget som de fleste aldrig glemmer at tage med på ferien er det digitale udstyr.

Efter en hel dag fyldt med en masse indtryk, er der mange der foretrækker at tjekke sin mail, de sociale medier og kommunikere med venner eller familien derhjemme.

Der kan dog være faldfruber, når man medbringer sin smartphone, tablet eller bærbare computer. Så inden du tager telefonen og ringer hjem eller logger på det første trådløse netværk du finder, så læs med her, hvor IT-Sikkerhedsekspert Janus R. Nielsen fra it-firmaet www.anytech365.com giver dig 6 råd til, hvordan du bedst muligt kommer gennem vinterferien med dit digitale udstyr.

1: Tag en backup
Inden afrejse er det altid en god idé at tage en backup af dine vigtige filer, billeder og alt det du ikke vil miste i tilfælde af at dine personlige data bliver stjålet enten fysisk eller online. Du kan bruge en ekstern harddisk eller uploade i skyen. Så kan du tage afsted på ferie med ro i sindet, hvis uheldet skulle være ude.

2: Undgå en høj telefonregning
Går din vinterferie til udlandet er det vigtigt at slå roaming fra på din telefon og tablet, så du ikke ender med at betale høje afgifter for at bruge internettet. Normalt kan du logge dig gratis på wifi-forbindelser, fx hotellets, som burde være sikkert (læs punkt 3). Her kan du ved brug af apps som WhatsApp, Viber og Skype både ringe, skrive meddelelser og sende videoer gratis til dem derhjemme. På den måde undgår du at betale penge for at sende SMS’er og ringe fra din telefon.

3: Pas på gratis wifi-netværk
Det kan være fristende at logge på det første gratis wifi-netværk du finder, men du skal passe på falske netværk, der er styret af it-kriminelle. Hovedreglen er, at du aldrig skal logge på et netværk, hvis ikke du ved, hvem udbyderen er. Især i områder med mange mennesker opretter it-kriminelle ofte falske netværk, hvor de venter på turister, der logger på, så de kan forsøge at stjæle personlige oplysninger. Det bedste du kan gøre for at sikre dig er at undlade at logge på trådløse netværk, der ikke kræver en adgangskode. Husk også at logge ud de steder, hvor du har indtastet dit brugernavn og adgangskode.

4: Slå tilkobling af automatisk wifi fra
Gå ind under indstillingerne på din telefon og slå funktionen fra, der automatisk kobler dig på gratis wifi. Ellers kan du risikere, at den leder efter andre netværk, uden du lægger mærke til det.

5: Surf sikkert
Undgå at logge på netbank eller andre sider, hvor du skal indtaste følsomme oplysninger som dit CPR-nummer eller NemID. Undgå også at shoppe online og i det hele taget at bruge dit kreditkort på nettet, når du surfer på et ukendt netværk. En god idé er også at tænke over, hvilke links du klikker på og dermed forsøge at undvige ukendte hjemmesider og mistænkelige links.

6: Beskyt dine digitale enheder
Sørg for at din smartphone, tablet eller laptop er opdateret med det nyeste software. Det gælder både apps og opdateringer til computeren. Ofte er opdateringer til styresystemet utrolig vigtige, da de er med til at lukke små huller i systemet. Installer også et antivirus-program. Ikke bare på computeren, men også på din smartphone og tablet.

De vejledende priser på produkterne er:

Canon EOS 80D - 10.049 kr
Canon EOS 80D + EF-S 18-135mm. f/3.5-5.6 IS USM - 13.399 kr
EF-S 18-135mm. f/3.5-5.6 IS USM - 4.519 kr
Power Zoom Adapter PZ-E1 - 1.169 kr




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Systemejer med projektledererfaring til Motorregisteret

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

SAP Project Manager

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Drømmer du om en karriere som IT-sikkerhedsrådgiver?

Centrica Energy

Senior Business Analyst
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere