Home » Netværk » 5G: nu kommer der fart på din mobil
5G: nu kommer der fart på din mobil

5G: nu kommer der fart på din mobil

Share

5G’s enorme båndbredde kommer også til at forandre fælles oplevelser. Har du været til en eller anden sportsbegivenhed, eller bare gået i en travl bymidte, har du sikker oplevet at have fuldt 4G-signal, men reelt elendige (og muligvis ikke-eksisterende) datahastigheder. Den lokale 4G-mast og de frekvenser, den bruger, kan kun smide så og så mange data afsted ad gangen. Ønsker alle en bid af kagen, skal den skæres uendelig tyndt. 5G-master vil blive langt mere talrige og understøtte mange flere enheder samtidig. Smarte enheder behøver ikke være afhængige af Wi-Fi, og det smarte hjem vil nu også flytte udenfor. Faktisk vil stabile, lavenerginetværk betyde, at morgendagens smarte enheder vil kunne gøre mere, end vi kan forestille os i dag.

Fremtiden er ubeskrevet

Vi har kun kradset i overfladen med hensyn til al den teknologi, som 5G kan hjælpe med, og der spekuleres blandt andet i, at 5G betyder afskaffelse af al lokal opbevaring, døden for hjemmets bredbånd og slut med smartphones, som vi kender dem. Der er en masse sci-fi-snak i gang, især fordi en 5G-fremtid med en hidtil uset udbredelse og hastighed, er så spændende at fantasere om.

Se også:  4 fremragende gratis programmer

Det er den gode nyhed. Den dårlige nyhed er, at selv om potentialet er stort, er 5G stadig uhåndgribeligt. Selv ikke testkørsler har vist helt det lovede potentiale. Under vinter-OL i 2018 i Pyeongchang, Sydkorea, blev der brugt en tidlig 5G-standardversion udviklet af Korea Telecom, mens Verizons trådløse 5G-bredbåndsimplementering, som blev lanceret på et begrænset antal markeder sidste år, anvender virksomhedens egen 5G-formel. Den første og mest afgørende faktor for 5G’s udrulning er konsensus; heldigvis ser det ud til, at 5G NR-standarden stort set er blevet universelt vedtaget, og Verizon har endda udtalt, at det vil ændre sin standard i fremtiden, så længe 5G NR opfylder forventningerne.

Fremtidens 5G har også en række andre eksterne faktorer, det skal håndtere. Selv om det kan håndtere en massiv mængde data meget hurtigt, er 5G langt mere følsom overfor atmosfærisk forstyrrelse end langsommere trådløs teknologi. Sammenligner du 2,4 GHz Wi-Fi med 5 GHz, vil du bemærke, at sidstnævnte kæmper med rækkevidden, hvilket er en lignende situation. 5G’s radiobølger kan højst nå ud i en kilometers afstand med klart udsyn og uden forhindringer, og generelt falder modtagelsen efter omkring 250 m. Er der vægge eller andre hindringer, reduceres afstanden yderligere. At drage fordel af de hurtigste 5G-transmissioner kræver en mast tæt på, så vores mobile infrastruktur, og teorierne omkring den, kræver endnu mere forarbejde, hvis 5G skal være fremtiden. Understøttede enheder skal også udbredes. Bagudkompatibilitet med 4G-netværket er ikke et problem, da det ældre system ikke ændres i overskuelig fremtid, men der findes stadig kun lidt hardware, som er klar til 5G. Det ændres dog snart.

Se også:  Klar til 5G? Her er alt du skal vide om det nye supernetværk

Netværksudbydere er forpligtet til optimal forbindelse og skubber på for hurtig udrulning, og flere har endda indgået samarbejder for at få opgaven klaret. I skrivende stund er TDC gået sammen med kinesiske Huawei om et dansk 5G-netværk.

TAGS
5G
Internet
mobilteknologi
netværk
w-fi

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

Alt om DATA

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@altomdata.dk

Datatid TechLife

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@datatid.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg / Prislister:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Medieinformation


Alt om DATA, Datatid TechLife  © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S