Nu kan bilen fjernstyres via mobilnettet

Nu kan bilen fjernstyres via mobilnettet

Share

Huawei, China Mobile og SAIC Motor har sammen fremvist en demo af verdens første 5G-baserede fjernstyrede køreteknologi med en almindelig personbil

For nylig lancerede Huawei og China Mobile et 5G-testmiljø i Shanghai. I de første tests blev der opnået brugerhastigheder på helt op til 18Gbps. Nu har de to virksomheder allieret sig med SAIC Motor og demonstreret 5G-baseret førerløs kørsel på Mobile World Congress i Shanghai, der finder sted i disse dage.

I testen, var føreren af bilen placeret mere end 30 km væk fra køretøjet. Adskillige HD-kameraer, der var installeret i bilen sendte flere HD-video-feeds til føreren i realtid. Det gav chaufføren et 240-graders udsyn til bilens omgivelser via et højbredbånds 5G-netværk (uden at dreje hovedet har en gennemsnitlig person et udsyn på 180-190 grader). Alt fra gaspedal til rat og bremser blev transmitteret over 5G-netværket, der med sin meget lave latenstid gav umiddelbar respons i bilen, når føreren reagerede. End-to-end latenstiden for alle kørefunktionerne var mindre end 10 millisekunder. I praksis betød det ved en hastighed på 30 km/t, at fra det øjeblik chaufføren trykkede på bremsen, til nedbremsningen startede, flyttede bilen sig kun 8 centimeter.

Fjernstyring af køretøjer har et stort potentiale i forskellige sammenhænge. Især når det kommer til at føre fartøjer igennem farlige miljøer, som fx minefelter eller forurenede områder. Det kan også være nyttigt i forbindelse med delebilsordninger eller lejebiler, der afleveres ét sted og bliver fjernstyret tilbage til en anden lokation. Mulighederne er mange.

Se mere i denne video: 

Se også:  5G er på vej - stadigvæk

Del denne