Home » Hardware » 5G bliver som fiber – bare trådløst
5G bliver som fiber – bare trådløst

5G bliver som fiber – bare trådløst

Share

5G er ikke helt oppe i gear i Danmark endnu, men inden længe vil teknologien gøre det muligt at få en trådløs router derhjemme med fiberlignende hastigheder

For tiden er der rigtig mange, som taler om 5G både i udlandet og herhjemme. Danmark er ikke blandt de førende lande på 5G, og vi får først bred adgang til højhastigheds-5G efter statens næste 5G-auktion i marts 2021. Men hvad er der egentlig at glæde sig til? Det har teleskaber 3 undersøgt ved bl.a. at kigge på USA, hvor teleselskaberne allerede har lanceret superhurtigt mobilt 5G-bredbånd. “Amerikanerne kalder det bl.a. ‘fixed wireless access’, mens vi i 3 kalder det trådløs fiber. Det bliver nemlig første gang, at du med en trådløs router kan opnå fiberlignende forbindelser!”, skriver Robert Høgh, strategikonsulent hos 3.

Høj tilgængelighed

Via 5G bliver amerikanerne hos fx teleselskabet Verizon tilbudt en nem, god og hurtig forbindelse – de kalder det: ’The home internet that changes everything’. Dette vil på sigt også gælde husstande, der normalt ikke kan få tilbudt almindeligt bredbånd eller fiber. For mange amerikanere er det nemlig umuligt at få installeret kablet internet, fordi hjemmets beliggenhed er svært tilgængelig. Der er også mange, som godt kan installere det, men som synes, at det er for dyrt at købe og nedgrave kablerne.

Se også:  Nu får 420.000 husstande adgang til fiberbredbånd fra Telenor

Helt konkret er der ifølge USA’s Federal Communications Commission cirka 19 millioner amerikanere, som ikke har adgang til kablet internet i hjemmet. Det er seks procent af befolkningen, som ikke har råd til eller mulighed for at få gravet internetkabler ned.

For disse mennesker har internet til hjemmet via 5G langt lavere startomkostninger, samtidig med at det i modsætning til fiber og andre kablede løsninger er mobilt og kan tages med, hvis brugeren skal flytte. Der er ingenting, som skal graves ned.

Ifølge netværksleverandøren Ericsson var der i slutningen af 2019 allerede på globalt plan installeret fixed wireless access forbindelser i 51 millioner husstande. Ericsson vurderer, at tallet vil stige til 160 millioner forbindelser på verdensplan i 2025, som i alt vil levere internet til 570 millioner mennesker.

Ultrahøje hastigheder

Verizon tilbyder pt ’5G Home Internet’ til kunderne i byerne Chicago, Detroit, Sacramento, Los Angeles, Houston og Indianapolis. På firmaets hjemmeside kan kunden indtaste sin adresse og se, om husstanden er tæt nok på en 5G-mast i en af disse byer til at kunne få 5G Home Internet.

Se også:  Om to uger kan du gå på 5G i Danmark - TDC først med det lynhurtige mobilnet

Hvis beliggenheden er i orden, kan man bestille en 5G-router. Ifølge Verizon kan man surfe på nettet med ultrahøje, fiberlignende hastigheder, der typisk er på omkring 300 Mbps. Maxhastigheden er på 1 Gbps – eller 25 gange hurtigere end deres 4G. Samtidig fremhæver selskabet den indbyggede øgede kapacitet i 5G, som giver mulighed for, at flere enheder kan få en god oplevelse på det samme sted og på samme tidspunkt.

Også behov i Danmark

“I Danmark er der også en del mennesker, som har problemer med internettet. Hos 3 tror vi derfor på, at trådløs fiber bliver en af de første 5G-løsninger, som for alvor kommer til at give mening og have relevans for danskerne. Fordi det er så meget mere fleksibelt end de kablede forbindelser, og fordi det er nemmere og billigere at få ud til de enkelte adresser. Og så vil det med den indbyggede kapacitet, hastighed og lave responstid kunne dække alle internetbehov. Så du kan godt begynde at glæde dig”, slutter Robert Høgh.”


TAGS
5G
fibernet

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S