Home » Stationær computer » 50 måder at gøre din computer hurtigere på – del 2
50 måder at gøre din computer hurtigere på – del 2

50 måder at gøre din computer hurtigere på – del 2

Share

I sidste uge kiggede vi nærmere på, hvordan du gjorde
din computer lidt hurtigere, hvis du var villig til at pille lidt ved din
hardware. Denne gang er turen så kommet til softwarejusteringer justeringer

De fleste Windows-justeringer tilbyder kun en lille effekt når det kommer til din computers drift. Læg du dem alle sammen, kan du dog spare betydelig tid, ram og systemressourcer, hvilket alt sammen hjælper til at gøre dit system kører og svarer hurtigere.

Effektiviser computer-opstarten

Din computer vil starte hurtigere, hvis du giver den mindre at arbejde med under opstartsprocessen. Fjern diske fra dine dvd-drev og Windows vil ikke vente, mens de kommer i omdrejninger. Træk usb-drev, du ikke skal bruge lige med det samme, ud og dit system vil ikke indlæse drivere, der ikke er brug for.

[pt id=’2004588′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Hvis du har for vane at efterlade dine diske i dit dvd-drev lad være. Din computer vil bruge tid på at spinne diskene op hver gang den starter mens du sidder og triller tommelfingre”‘]

Hvis du har for vane at efterlade dine diske i dit dvd-drev, lad være. Din computer vil bruge tid på at spinne diskene op hver gang den starter, mens du sidder og triller tommelfingre

Til sidst, brug Autoruns (www.tinyurl.com/39338j) for at vise og stærkt begrænse antallet af programmer der starter, når Windows starter, og Startup Delayer (www.r2.com.au) for at udsætte starten af ikke-kritiske opstartsprogrammer et minut eller to, så din computer kan fokusere på at starte op, i stedet for at starte programmer.

[pt id=’2004585′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Bank opstartstiden ned med Startup Delayer”‘]

Bank opstartstiden ned med Startup Delayer

(Ekspert) Deaktiver tjenester

Spar dine systemressourcer ved at deaktivere unødvendige tjenester. Hvis du har Windows Vista og ikke bruger Media Center, for eksempel, så kør ‘services.msc’, dobbeltklik på Windows Media Center-extender og -modtagertjenester og Tjenesten Windows Media Center-planlægning og sæt deres Starttype til ‘Deaktiveret’. Black Vipers hjemmeside (www.blackviper.com) har mere.

Vista-brugere kan også forsinke opstarten af ikke-kritiske tjenester, hvilket kan hjælpe din computer til at starte lidt hurtigere. For at prøve dette, kør services.msc, dobbletklik, noget du ikke behøver med det samme, og sæt dens Starttype til ‘Automatisk (forsinket start)’. Genstart nu og se om det gør en mærkbar forskel.

Formindsk ventetid

Hvis din computer har to eller flere operativsystemer, ser du en startmenu, når den starter. For at mindske den tid det venter før standardindstillingen bliver valgt, højreklik Computer, vælg ‘Egenskaber | Avancerede systemindstillinger | Start og Genoprettelses indstillinger’, vælg dit standard operativsystem og sæt ‘Vis en liste over operativsystemer i’ til noget i retning af 10 sekunder.

(Ekspert) Log automatisk ind

Hvis du er den eneste person, der bruger din computer, kan du spare tid ved at logge automatisk ind. Vær dog opmærksom på, at dette introducerer en sikkerhedsrisiko, da enhver med adgang til dit system kan gøre det samme. Kør kommandoen ‘control userpasswords2’, fjern hakket i ‘Brugere skal angive brugernavn og adgangskode for at bruge computeren’, klik ‘OK’, skriv brugernavn og adgangskode hvis du bliver bedt om det og klik ‘OK’ igen for at aktivere automatisk indlogning.

Kig i Logbogen

Windows Vista analyserer enhver opstart og nedlukning og registrerer så ethvert program, der sinker dig. For at se selv, kør ‘eventvwr.msc’, udvid ‘Logfiler for programmer og tjenester | Microsoft | Windows | Diagnostics – performance | Operational’, og klik på ‘Advarsel’, ‘Fejl’ og ‘Kritisk’-hændelserne. Nogle gange får Vista forkert fat i det, men hvis det samme navne bliver ved med at dukke op, så fjern, opdater eller geninstaller det program for at øge din computers hastighed.

(Ekspert) Prioriter programmer

Hvis du kører en masse programmer samtidig men kun et er særligt vigtigt, så kan du få din cpu til at give den en høj prioritet. For at gøre dette, tryk [Ctrl]+[Skift]+[Esc] for at starte Joblisten, højreklik på programmet og vælg ‘Gå til proces’. Højreklik så processen, vælg ‘Sæt prioritet | Over normal’ og det må nu få mere cpu-tid. Alternativt, set et ressourcekrævende programs prioritet til ‘Under normal’ og andre programmer burde blive hurtigere. Juster dog ikke på kritiske eller system processer, da din computer så risikerer at bryde ned.

Genvind Vista ressourcer

Hvis du ikke bruger sidepanelet, så højreklik det, vælg ‘Egenskaber’ og fjern hakket i ‘Start sidepanelet, når Windows starter’ for at forhindre at det starter fremover. Hvis du har installeret dit eget antivirussoftware så har du ikke brug for Windows Defender. Start Defender; klik ‘Funktioner | Indstillinger’, kør ned til ‘Administratorindstillinger’ og fjern hakket i ‘Brug Windows Defender’.

Du kan også enten slå Aero fra for at spare en kæmpe luns ram, eller optimere det ved at højreklikke Computer, vælge ‘Egenskaber | Avancerede systemindstillinger | Ydeevneindstillinger’ og vælge ‘Juster til den bedste ydelse’.

Indekseringstjenesten er nyttig, den hjælper dig med at finde filer og mapper hurtigt, og den kører kun når din computer kører i tomgang. Der er dog stadig nogen, der siger, at det giver en reel ydelsesforbedring at slå den fra. Hvis du sjældent bruger søgefunktionen, så start ‘services.msc’, dobbeltklik på Windows Search, klik ‘Stop’ og sæt Starttype til ‘Deaktiveret’

(Erstat) Windows Search

Hvis du har slået Windows Search fra, kan du erstatte det med hjælpeprogrammet Everything (www.voidtools.com). Det kører langt hurtigere og det bygger sin database op fra NTFS Master File tabellen, så disk-crawling er ikke nødvendigt. Det virker dog kun med NTFS, og det kan ikke søge på filindhold. Hvis dine søgeproblemer er med Outlook, så tag et kig på Xobni (www.xobni.com), hvis forfattere siger, at det er op til 50 gange hurtigere end Windows’ standard nøgleordssøgning.

Kopier hurtigere

Hvis Windows er en evighed om at kopiere filer, brug TeraCopy (www.codesector.com/teracopy.php) eller FastCopy (www.ipmsg.org/tools/fastcopy.html.en) i stedet. Disse programmer leverer bedre ydelse og smarte ekstra-egenskaber som evnen til at pause kopieringsprocessen. Brug Fling (www.nchsoftware.com/fling) for at planlægge netværks- eller ftp-overførsler når du ikke er i nærheden.

[pt id=’2004583′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”TeraCopy integreres med Stifinder for at gøre det hurtigere at kopiere filer”‘]

TeraCopy integreres med Stifinder for at gøre det hurtigere at kopiere filer

Brug hurtige dns-servere

Når du taster et domæne-navn i din browser, skal den opløses til en ip-adresse af din internetudbyders dns-server. Hvis denne er overbelastet, vil der altid være en opslagsforsinkelse. Heldigvis har OpenDNS hurtige alternative dns-servere, som du gratis kan bruge. For at prøve, åbn OpenDNS, kør ‘ncpa.cpl’, højreklik din internetforbindelse og vælg ‘Egenskaber’. Klik ‘Internet Protocol (TCP/IP)’ og klik ‘Egenskaber’ (brug ‘v4’ på Vista), vælg så ‘Brug følgende DNS-serveradresser’ og skriv ‘208.67.222.222’ i ‘Foretrukken DNS-server’ og ‘208.67.220.220’ i ‘Alternativ DNS-server’ boksene.

Se også:  Guide: Overclock dig til større ydelse

Sæt din computer til at slumre

Hvis du har Vista vælg ‘Slumre’ snarere en ‘Luk computeren’ for at spare lidt tid, næste gang du skal bruge din maskine. Windows gemmer din computers tilstand snarere end at lukke den, hvilket betyder at den lukker ned (og senere starter op) langt hurtigere. Det er i hvert fald planen. Hvis Slumre-funktionen ikke virker for dig, så er det højst sandsynlig et driver-problem. Tjek Logbogen for at se, hvad der går galt.

Reducer opgaveskift

Almindelige Windows’ skifter hurtigt fra et program til et andet, hvilket giver en hurtigt-svarende brugergrænseflade. Hver opgaveskift er dog en omkostning, der spilder cpu-tid. Hvis du ikke har brug for en hurtigt-reagerende brugergrænseflade – du bruger for eksempel Microsoft Office snarere end at spille 3D-spil, for eksempel – så giv hvert program mere cpu-tid før opgaveskift, og gør din computer mere effektiv. Højreklik Computer, vælg ‘Egenskaber | Avancerede Systemindstillinger | Ydeevne | Avanceret’ og vælg ‘Juster til den bedste ydelse for af baggrundstjenester’. Gå tilbage til almindelige indstillinger hvis dine programmer lader til at svare langsommere.

(Ekspert) Ryd op på disken

Hvis du fjerner rod fra din disk, kan du forbedre ydelsen, selv hvis den stadig har hundreder af gigabytes ledig plads. Afinstaller uønskede programmer med Windows programfjerner eller Revo Uninstaller (www.revouninstaller.com). Ligeledes stædige sikkerhedsprogrammer kan blive fjernet med AppRemover (www.appremover.com).

[pt id=’2004586′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”AppRemover afinstallerer fuldstændig ethvert spor efter selv de mest stædige og problematiske sikkerhedsprogrammer”‘]

AppRemover afinstallerer fuldstændig ethvert spor efter selv de mest stædige og problematiske sikkerhedsprogrammer

Prøv derefter Windows Diskoprydning eller CCleaner (www.ccleaner.com) for at fjerne unødvendige filer og mapper. Gå manuelt igennem ‘Programmer’ og ‘WindowsTemp’ mapperne efter unødvendige filer og mapper (Slet kun hvad du er helt sikker på kan undværes). Endelig, klik ‘Start’ (så ‘Kør’ hvis du bruger XP eller tidligere), tast %temp% for at inspicere og rense din mappe med midlertidige bruger-filer mappe.

Flyt din sidefil

Omplacer din Windows sidefil til en andet fysisk drev (ikke en partition), der er forskellig fra det dine programmer er på, for at gøre din computer i stand til både at læse og skrive samtidig. Dette vil sætte mærkbart fart på det hele. For at gøre dette, højreklik Computer, vælg ‘Egenskaber’ og klik ‘Avancerede systemindstillinger’ | Avanceret | Ydeevneindstillinger | Avanceret | Skift’. Fjern hakket i ‘Administrer automatisk sidefilstørrelse for alle drev’, klik på dit nuværende drev, vælg ‘Ingen sidefil’ og så ‘Definer’. Derefter vælger du det drev, du vil bruge til sidefilen, vælg ‘Systemadministreret størrelse’, klik ‘Definer’, så ‘Ok’ og genstart for at se resultaterne.

Sæt fart på Stifinder

Som standard scanner Windows XP jævnligt efter nye netværksprinter og mapper, og tilføjer hvad den finder til Mine netværkssteder eller Printermappen. Hvis du sjælden bruger netværksressourcer, så vil dette bare sagtne farten. Klik ‘Start | Kontrolpanel | Udseende og temaer | Mappeindstillinger | Vis’, og fjern hakket i ‘Søg automatisk efter netværksmapper og -printere’ for at få den til at holde op.

(Ekspert) Fjern fonte

De fleste computere akkumulerer fonte over tid, og det reducerer ydelsen, da dit system bruger tid på at behandle dem. Det er en god ide at fjerne fonte du aldrig bruger, så længe du bare er forsigtig – at slette vigtige fonte kan have alle mulige underlige virkninger. Vælg de sære script-, udenlandske eller symbolfonte først. Hvis du er i tvivl, så lad den være, og kopier alle dine fonte over til en sikkerhedskopimappe først, så de nemt kan geninstalleres.

Defragmenter grundigt

Det almindelige Windows defragmenteringsværktøj kan ikke defragmentere filer der er låste, fordi de er i brug, hvilket betyder at dine side- og Registreringsdatabasefiler forbliver urørte. Heldigvis er der et gratis værktøj der kan hjælpe. PageDefrag (www.tinyurl.com/3cb6xt) kører under opstartsprocessen og kan defragmentere disse filer uden problemer. Det er også værd at prøve et kommercielt program. PerfectDisk (www.perfectdisk.com) levere efter vores erfaring det bedste resultat få en 30-dages prøve og se hvordan det virker for dig.

[pt id=’2004584′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”PerfectDisk 10 vil defragmentere din harddisk fuldstændig og få den til at køre hurtigere”‘]

PerfectDisk 10 vil defragmentere din harddisk fuldstændig og få den til at køre hurtigere

Få hastighed over strøm

Windows Vistas strømstyringsmuligheder kan slå mange optimeringer fra i dens bestræbelse på at spare strøm, så hvis du foretrækker hastighed, så er det vigtigt at sikre, at det er sat rigtigt op. Klik ‘Kontrolpanel | System og vedligeholdelse | Strømstyring’ og sikr dig at du bruger ‘Høj ydeevne’. Dernæst klik ‘Skift indstillinger for model’ for at sikre dig, at du bruger den hurtigste mulighed for hver indstilling.

Sæt fart på Startmenuen

Få Windows til at åbne menuer hurtigere med en rask lille Registreringsdatabaseændring. Bare gå til HKEY_CURRENT_USERControl PanelDesktop’, dobbeltklik ‘MenuShowDelay’ og ændr den fra standarden 400 (millisekunder) til noget mindre. 100ms virker for os. Genstart Windows for at se resultatet.

(Ekspert) Finindstil NTFS

Hvis du ikke bruger gammel 16bit software, så kør ‘regedit’ og gå til ‘HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlFileSystem’, sæt så ‘NtfsDisable8dot3NameCreation’ til 1. Windows vil ikke længere lave DOS-agtige forkortede versioner af filnavne, og det vil gøre fildannelse hurtigere. Sæt ‘NtfsDisableLastAccessUpdate’ til 1 og Windows vil ikke opdatere Seneste læsning når du kigger på en mappe, og det kan give et lille løft til drev-ydelsen. Disse valg kan ødelægge ældre software, så test din computer grundigt bagefter.

Finjustering af Windows er en god måde at sætte fart på dit system på. Optimering af hardware er endnu bedre. Hvis du virkelig vil have en hurtigere computer, er der ingen erstatning for at sætte den software, som skal lave alt det hårde arbejde, ordentligt op: Dine favoritprogrammer.

Se også:  PC-kølere [STORTEST]: Væk med varmen - op med farten

Optimer Firefox

Firefox gemmer sine data i selvstændige SQLite databaser, og disse kan komprimeres for at genvinde en smule ydelse. Du kunne gøre dette ved at hente kommandolinjeværktøjet Sqlite3 (www.sqlite.org/download.html) og så bruge kommandoen ‘for %i in(*.sqlite) do @echo VACUUM; | sqlite3 %i’ for at komprimere alle SQLite-filer i den valgte nuværende folder.

Det er dog meget nemmere at installere SQLite Manager Firefox tilføjelsesprogrammet (www.tinyurl.com/czadbj). Når du har gjort dette, naviger til ‘Funktioner | SQLite Manager | Database | Connect Database’ og find frem til en af de store ‘.sqlite’ filer i din Mozilla-profil. Noter dig dens nuværende størrelse, klik ‘Database | Compact database’, og tjek størrelsen igen – vores urlclassifier3.sqlite’ database faldt med 40MB.

Sæt fart på iTunes

Hjælp iTunes med at køre en smule stærkere ved at slå egenskaber fra, som du ikke bruger. Hvis du aldrig kigger på Genius-anbefalinger, så klik ‘Butik | Slår Genius fra’ for at give det et lille ydelsesskub. Hvis du ikke er en del af et stort netværk eller ikke vil dele dit bibliotek, klik ‘Rediger | Indstillinger | Deling’ og slå ‘Søg efter fælles biblioteker’ og ‘Gør mit bibliotek fælles på lokalnetværket’ fra.

Hvis du ikke bruger Apple TV, klik Apple TV-fanen og fjern hakket i ‘Søg efter Apple tv-enheder’. Til sidst, klik fanen Enheder og fjern hakker i alle unødvendige ‘Søg efter..’ muligheder. Store biblioteker er hovedårsagen til dårlig iTunes-ydelse. Klik ‘Musik’ i Biblioteks-sektionen, hold så [Skift] nede og vælg ‘Filer | Vis nøjagtige dubletter’ for at se efter flere kopier af sange. Slet dem du ikke behøver og naviger så til biblioteket og slet sange du ikke længere spiller.

[pt id=’2004587′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Ryd op i dit iTunes-bibliotek og -muligheder for at se reelle ydelsesfordele”‘]

Ryd op i dit iTunes-bibliotek og -muligheder for at se reelle ydelsesfordele

Installer kun hvad du behøver

Hvis du for det meste vælger ‘Komplet’-muligheden når du installerer et program, ender du måske op med alle mulige egenskaber, som du aldrig bruger. Kom ind i vanen med at vælge ‘Tilpasset’-muligheden i stedet, og vælg kun det, du behøver.

Opgrader din software

UpdateStar (www.updatestar.com) vil skanne dine programmer og rapportere, hvis det opdager, at der er tilgængelige opdateringer. Installation af disse skulle fjerne eventuelle småfejl, give flere egenskaber til programmer og øge ydelsen. Ligeledes vil DriverMax (www.drivermax.com) identificere forældede drivere, hente og installere opdateringer.

Fiks Internet Explorer 8

Hvis IE8 virker meget langsom og upålidelig, så har din opgradering fra IE7 muligvis ødelagt nogle DLL-registreringer. For at ordne dette, åbn et kommandovindue (hvis du kører Vista, højreklik ‘cmd.exe’ og vælg ‘Kør som Administrator’) og tast ‘regsvr32.exe actxprxy.dll’. Tryk [Retur], genstart din computer og se om din browser ikke er blevet hurtigere.

(Ekspert) Bloker små Flash-programmer

Små Flash programmer bruger systemressourcer og kan sætte din browsers tempo ned. Ofte har disse småprogrammer form af uønskede reklamer, så det er alt i alt en god ide at blokere dem og genvinde ressourcerne til at give bedre ydelse.

Firefox-brugere behøver blot installere FlashBlock (http://flashblock.mozdev.org) for at slå uønskede Flashprogrammer ned, og hvis du installerer Adblock Plus (www.tinyurl.com/2cd87q) også, vil irriterende reklamer og bannere høre fortiden til. IE8 kan nu også selektivt blokere Flashprogrammer. Klik ‘Funktioner | Administrer tilføjelsesprogrammer’, vælg ‘Værktøjslinjer og udvidelser’ og vælg at se alle tilføjelsesprogrammer. Dobbeltklik på Flash-tilføjelsesprogrammet og klik ‘Fjern alle websteder | Luk’.

Alle Flashprogrammer vil nu blive blokeret. Hvis et Flashprogram imidlertid prøver at køre på en side, du stoler på, kan du klikke på advarselsbarren, vælge ‘Kør tilføjelsesprogram’, tilføje det til din liste for tilladte websteder og Flash vil køre automatisk ved dit næste besøg.

Optimer Microsoft Word

Gør dine dokumentvisninger enklere og hurtigere ved at bruge et enkelt skriftsnit i stedet for mange. For at sætte dette, gå til Word-indstillinger, vælg ‘Avanceret’, kør ned til Vis dokumentindhold’ og vælg ‘Brug kladdeskrifttype’. Hvis du er tilfreds med din stavning, eller i al fald tilfreds med at kontrollere den, når dokumentet er færdigt, så slå Words Autokorrektur fra (i Korrektur-sektionen under Indstillinger) for at spare nogle ressourcer.

Hvis du har en hurtig printer, så kan Words standard baggrundsudskrivning sinke dig (Fjern hakket i ‘Udskriv i baggrunden’ i sektionen ‘Udskriv’ under Avanceret). En korrupt eller en meget stor ‘normal.dotm’ skabelon kan også påvirke hastigheden negativt.

For at ordne dette, find ‘normal.dotm’-filen i din profil og omdøb den til ‘normal.dotm.old’. Du mister dine egne sædvanlige indstillinger, men det hjælper måske til at sætte fart på programmet. Hvis du finder, at det ikke hjælper, så genskab den tidligere normal.dotm for at få dine indstillinger tilbage.

Hold op med at dele

Windows Media Players mediedelingsfunktion kan være et rigtigt ressourcesvin. For at slå den fra skal du højreklikke på Biblioteksfanen, klik på ‘Mediedeling’ og fjern hakkene i ‘Søg efter medier’ og ‘Del mine medier’-mulighederne. Kør dernæst ‘services.msc’, dobbeltklik på Windows Media Player, klik ‘Stop’ og sæt Starttype til ‘Deaktiveret’ for at spare dig selv noget cpu-tid.

Ryd op i din Outlook Indbakke

Jo flere beskeder Outlook gemmer, jo langsommere går det, så hvis du vil forbedre ydelsen, er lidt beskæring på sin plads. De fleste email-svar indeholder kopier af den originale meddelelse, så du burde være i stand til at slette tidligere beskeder uden at miste information.

Thread Compressor (www.threadcompressor.co.uk) er et gratis Outlook tilføjelsesprogram, som vil gøre dette automatisk. Save All Attachments (www.netpro.biz/saveallattachmentsol2007.html) vil gemme alle de vedhæftede filer i adskillige emails og så fjerne dem.

(Ekspert) Slå tilføjelsesprogrammer fra

Det kan befri systemressourcer og gør dine programmer mere stabile hvis du fjerner tilføjelsesprogrammer. I Microsoft 2007, klik på Word-knappen, klik så på ‘Word-indstillinger | Tilføjelsesprogrammer’. Vælg den type tilføjelsesprogram som du gerne vil se i håndteringslisten, tryk ‘Udfør’ og fjern alt, der ikke er nødvendigt.

Gentag processen i Outlook 2007 ved at klikke på ‘Funktioner | Sikkerhedscenter | Tilføjelsesprogrammer’. I Adobe Reader, klik ‘Hjælp’, vælg ‘Om Adobe-ekstramoduler’ og noter dig filnavnet på hvad end du ikke behøver.

Hvis du aldrig vil gemme PDFer som RTF, for eksempel, så medtag ‘SafeAsRTF.API’. Luk Reader, gå til tilføjelsesprogrammappen – sikkert ‘ProgrammerAdobeReader 8.0Readerplug_ins’ – og omdøb de uønskede tilføjelsesprogrammer, for eksempel ændre ‘SafeAsRTF.API’ til ‘SafeAsRTF.API.OLD’.


TAGS
Guide
Systemoptimering
Tips og trick

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S