Home » Andet » 50 måder at gøre din computer hurtigere på – del 1
50 måder at gøre din computer hurtigere på – del 1

50 måder at gøre din computer hurtigere på – del 1

Share

Hvis dit system er langsomt, og du ikke har nogen
kontanter til opgraderinger, har vi svaret. Alt om DATA’s grundlæggende
finjusteringer vil give dig den hastighed, du behøver, uden at det koster en
krone

Det er datalærens første lov: Ingen computer kan nogensinde blive hurtig nok. Hvis du er som os, vil du altid gerne klemme en lille smule ekstra ydelse ud af dit system og gøre det mere produktivt, helst uden at bruge en krone på det.

Hvordan gør man så det? Søg online, og du vil finde masser af hurtige løsninger, som alle lover enorme ydelsesforbedringer, hvis du følger deres anbefalinger. Det lyder godt, indtil du indser, hvor ineffektive de fleste er. Oprydning i Registreringsdatabasen vil sjældent give en mærkbar forbedring til systempræstationen. Hukommelsesoptimeringer giver ingen fornuftig funktion overhovedet.

Selv kommercielt finjusteringsværktøj inkluderer ofte tvivlsomme registreringsdatabasejusteringer, som enten ikke virker (IRQ#Priority), er meget forældede (AlwaysUnloadDLL og IoPageLockLimit), eller som endda kan gøre dit system langsommere (DisablePagingExecutive og LargeSystemCache). Kort fortalt er der ingen magisk løsning, ingen hurtige fiks, der kan løse alle dine ydelsesproblemer – men der er finjusteringer, der kan løse dine problemer et for et.

Vi har samlet 50 af de bedste hastighedsforbedringer, ideer, der kan nedsætte din opstartstid, genoplive dit grafikkort, sætte fart på harddisken, spare RAM og systemressourcer, øge cpu-hastigheden og hjælpe til at køre din computer mere effektivt. Selvom effekten af de enkelte justeringer måske er lille, så kan disse skridt tilsammen hjælpe til at bringe nyt liv til en træt gammel computer.

Vær dog forsigtig – nogle af disse justeringer skubber ydelsesgrænsen. Hvis du går for vidt, risikerer du måske, at din computer bryder sammen eller ikke kan genstarte, og du kunne endda skade din hardware, så det er en god idé at tage nogle forholdsregler. Lær for eksempel at nulstille din BIOS til de oprindelige indstillinger, og tag en sikkerhedskopi af dine data og indstillinger, før du starter. Hvis du er meget bekymret, så hold dig fra de tips markeret med ‘ekspert’ til fordel for de enklere af dem.

Vejen til en hurtig computer starter med at optimere din hardware. Selvom nogle af disse procedurer kan være risikable, så kan de også vise sig at være meget effektive og ofte levere direkte og mærkbare ydelsesforbedringer til alle områder af dit system.

(Ekspert) Opdater BIOS

Opgradering af din computers BIOS eller firmware i andre enheder kan være en hurtig måde at forbedre ydelsen, ordne en programfejl og endda tilføje nye egenskaber. Se efter det nuværende BIOS-versionsnummer på din opstartsskærm eller i BIOS-opsætningsprogrammet, og besøg så producentens hjemmeside for at finde de nyeste opgraderinger.

Slå uønskede enheder fra

Gør opstartsprocessen hurtigere ved at slå motherboardenheder, som du ikke bruger, såsom integreret lyd, grafik, ekstra netværk med mere, fra. Se efter et BIOS-opsætningsprogram kaldet noget i retning af Integrated Peripherals for at finde de indstillingsmuligheder, du har brug for.

[pt id=’2004425′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Deaktiver enheder du ikke bruger for at holde Windows fra at indlæse drivere”‘]

Deaktiver enheder, du ikke bruger, for at holde Windows fra at indlæse drivere

Når Windows starter, start så Enhedshåndteringen (‘devmgmt.msc’), find eventuelle tilbageværende uønskede enheder, højreklik på dem, og vælg ‘Deaktiver’ for at spare flere ressourcer. Vær dog forsigtig – slår du den forkerte enhed fra, kan du meget vel opdage, at din computer ikke kan starte igen. Hvis du på nogen måde er i tvivl om, hvad en tjeneste gør, så slå den op på internettet, eller lad være med at pille ved den.

Kickstart din computer

Optimering af BIOS-indstillinger er vejen til en hurtigere opstart. Slå den udvidede hukommelsestest fra, da den alligevel er ubrugelig, slå så QuickBoot- eller FastBoot-tilstand til (navnene kan variere) for at få lidt ekstra hastighed. Gennemgå dernæst dit BIOS-opsætningsprogram, og kig efter opstartsrækkefølgen (findes ofte under en ‘Boot’ eller ‘Startup | Boot’ menu).

Det er en liste, der bestemmer den rækkefølge, dit system leder efter opstartsenheder på. Sikr dig, at din harddisk står øverst på listen for at undgå, at dit system spilder tid på at lede efter andre enheder. Hvis du senere får brug for at starte op fra en cd (typisk for at installere et nyt operativsystem eller for at køre en Live cd), kan du altid midlertidigt ændre rækkefølgen.

Slip af med usb-tjek

Hvis du efterlader et usb-drev tilsluttet til din computer, og den optræder før din harddisk i opstartsrækkefølgen, så vil din computer give det drev lidt tid til at initialisere, før det kontrollerer, om det er et opstartsdrev. I nogle BIOS’er kaldes dette tidsrum USB Mass Storage Delay, og det kan du indstille selv. Hvis du aldrig starter fra et usb-drev, så sæt denne tid til det lavest mulige tidsrum for at undgå forsinkelser. Hvis du finder ud af, at du har brug for at starte fra en usb-enhed, kan du ganske enkelt øge tiden igen.

Se også:  Guide: Sådan fikser du en computer, der ikke vil starte

(Ekspert) Overclock cpu’en

Overclock din cpu – eller kør den hurtigere, end den hastighed den er sat til – og du kan få 10-20 procent mere ydelse for få minutters arbejde. Der er dog risici. Højere hastighed betyder mere varme og muligvis også øget spænding. Du bruger mere strøm, og komponenter vil have en større risiko for at gå i stykker – så prøv kun dette, hvis du villigt accepterer disse risici. Vil du det, så kør dit BIOS-opsætningsprogram og se efter indstillingerne for overclocking (prøv Advanced menu).

[pt id=’2004424′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”OCCT stress-tester overclockede computere for at bekræfte at de er stabile”‘]

OCCT stress-tester overclockede computere for at bekræfte, at de er stabile

Præcis, hvad du kan gøre, afhænger af dit hardware, men i princippet skal du øge dine cpu- og hukommelsesfrekvenser bare en lille smule. Start dit system, og stress-test det med værktøj såsom memtest86+ (www.memtest.org) og OCCT (www.ocbase.com) for at bekræfte, at alt virker.

Hvis det virker, så øg frekvenserne en smule mere og se, hvad der sker; hvis ikke, så skru frekvensen ned igen eller øg spændingen (VCore, spændingen på hukommelsen), hvilket burde tillade dig at køre en smule hurtigere (selvom at gøre dette også gør, at du risikerer, at dine komponenter brænder ud). Gør dog ikke noget, før du ved, hvad der er passende for din hardware. The Extreme Overclocking Forum er et godt sted at lære mere (www.tinyurl.com/cc4wrs).

Overclock din cpu sikkert

Hvis du har en Intel Core 2 Duo eller Core i7 cpu, så tjek din BIOS for en indstilling som ‘Intel Dynamic Acceleration’ eller ‘Turbo Mode’, og sørg for, at den er slået til. Denne bekvemme indstilling vil automatisk overclocke en kerne og samtidig lukke de andre kerner ned og derved forbedre enkelttrådet ydelse.
Hvis du allerede overclocker, kan denne indstilling dog meget vel få din computer til at hænge. Deaktiver den, og du kan måske skubbe ting bare en lille smule længere.

[pt id=’2004426′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Øg spændingen og du kan overclocke endnu mere – men det kan også brænde din hardware af”‘]

Øg spændingen, og du kan overclocke endnu mere - men det kan også brænde din hardware af

Rens din laptop-blæser

Over tid vil blæsere og udluftningshuller på en laptop blive dækket med støv, hår og forskelligt snask. Systemet vil så køre varmere, så din blæser kører længere tid, og batteriernes levetid forkortes. Endnu værre, dine cpu-hastigheder vil måske blive kvalt for at prøve at holde temperaturen nede. Det er en rigtig god ide at åbne kassen og forsigtigt rense støv væk for at sikre, at luftstrømmen er uhindret.

(Ekspert) Sæt fart på grafikken

Overclocking af grafikkort kan give spil et lille ekstra skub. Hvordan, du rammer den rigtige indstilling, kan variere, men på vores test-computer højreklikker man på skrivebordet, vælger ‘NVIDA Kontrolpanel | Tilret GPU-indstillinger’ og vælger ‘Tilpas clock-frekvenser’ for at finde ‘Kerne bus and hukommesles bus’ tallene. Øg dem bare en lille smule for at få mere hastighed.

Efter det er det meget som at overclocke din cpu: Test at alt er ok, øg clock-tallet lidt igen, hvis det er, skru det lidt ned, hvis din computer bryder ned, og gentag, indtil dit system er stabilt. Du kan læse mere om ATI- og Nvidia-justeringer på TweakGuides (www.tweakguides.com).

Sæt sikkert fart på grafikken

Nogle BIOS’er tilbyder meget basale PCI Express grafikkortoverclocking med en indstilling, der hedder ‘PEG link mode’. Hvis du ikke agter at prøve mere intensiv overclocking, så sæt denne til dens højeste indstilling (sædvanligvis ‘Faster’), og du burde se lidt ekstra hastighed.

(Ekspert) Optimer ram’en

Det tager tid at tilgå din ram, men du kan minimere denne forsinkelse ved at lege lidt med BIOS hukommelsestimingen. Der er normalt en timingindtastning sat til ‘By SPD’, hvilket betyder, at dit system bruger standard timingværdier bestemt af din ram. Sæt denne til ‘Disabled’ eller ‘User defined’, og du kan vælge din egen timing. Se efter ‘CAS Latency’ for eksempel, reducer den med et trin, genstart og test at dit system virker korrekt.

Gentag, indtil din computer bliver ustabil, øg så værdien med en, og gå videre til noget andet (tjek din BIOS-dokumentation for mere). Et nedbrud her kunne helt stoppe din computer fra at starte, selv op til BIOS, så vær sikker på, at du ved, hvordan du nulstiller din BIOS til standardindstillingerne, før du begynder at rode rundt med værdierne.

(Ekspert) Ret i BIOS

Hvis dine NVIDIA-drivere ikke er hjælpsomme, så er der en anden måde, du kan sætte mere gang i din grafikydelse – ret direkte i BIOS. Dette er selvfølgelig også den hurtigste måde at smadre dit kort helt på. Prøv ikke dette, med mindre du er villig til at løbe risikoen.

For at gøre det skal du hente en kopi af programmet Nibitor (www.mvktech.net) og så køre det. Klik på ‘Tools | Read BIOS | Select device’, vælg dit grafikkort, og klik ‘Ok’. Klik så ‘Tools | Read BIOS | Read into Nibitor’ for at begynde at eksperimentere. Irriteret over at du ikke kan skifte shader clock i driveren? Klik blot på Clockrates-fanebladet, og skift det til, hvad end du vil have. Juster de andre indstillinger, klik ‘File | Save’, og brug så et værktøj som NVFlash til at opdatere dit kort. Se www.mvktech.net for mere detaljerede instruktioner.

Se også:  10 ting du bør gøre med din PC

Stop netværket fra at klumpe

Windows Vista begrænser netværksoverførsler, når du afspiller multimediefiler for at forhindre din musik eller video i at hakke i det. Storartet idé, men det kan reducere ydelsen på nogle højhastighedsnetværksforbindelser. For at afhjælpe dette, gå til ‘HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindows NTCurrentVersionMultimediaSystemProfile’, og lav en ny DWORD-værdi kaldet ‘NetworkThrottlingIndexValue’. Sæt denne til værdier mellem 1 og 70 (10 er standard, højere værdier betyder mindre forstoppelse) eller ‘FFFFFFFF’ for at slå begrænsningen helt fra.

[pt id=’2004427′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Gør et Wi-Fi netværk i nærheden din forbindelse langsommere? Inssider kan hjælpe med at finde ud af det”‘]

Gør et Wi-Fi netværk i nærheden din forbindelse langsommere? Inssider kan hjælpe med at finde ud af det

(Ekspert) Sæt turbo på GMA’en

Mange laptops bruger Graphics Media Accelerator (GMA) videochipsæt, hvilket er for langsomt til de fleste spil og andre grafik-intensive pakker. Nogle lavspændings GMA-chipsæt er dog drastisk underclockede, og de er i stand til at yde langt bedre, end standardinstillingen antyder. GMABooster (www.gmabooster.com) drager fordel af dette ved at øge din GMA clock rate med x2,4 uden at ændre spænding eller påvirke systemets stabilitet.

Slå akustisk tilstand fra

Nogle BIOS’er har en indstilling, der får din harddisk til at køre mere stille. Det lyder rigtig godt, men uheldigvis påvirker det ydelsen negativt. Hvis du er mere interesseret i dit systems ydelse end at reducere den støj, det laver, så tjek dit BIOS-program for en indstilling i retning af ‘HDD Acoustic mod’ (Det er i Performance-afdelingen på Dells laptops for eksempel), og sikr dig, at den er sat til ‘Performance’ snarere end ‘Quiet’. Tjek www.tinyurl.com/crv9gu for mere.

(Ekspert) Udvid cachen

Windows Vista gemmer dine harddiskskrivninger i en cache. Dette hjælper til at skrive data mere effektivt og øger ydelsen. For at køre endnu hurtigere, start ‘devmgmt.msc’, udvid Diskdrev-sektionen, højreklik på dit drev, vælg ‘Egenskaber | Politikker’, og sæt hak i ‘Aktiver udvidet ydeevne’. Windows bruger nu er større cache og skriver fra den knapt så tit, og det fordrer ydelse, men øger også risikoen for at miste data, hvis drevet lige pludselig mister strømmen.

[pt id=’2004430′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Du kan konfigurere din harddisk til at køre mere stille men at gøre det vil måske få din computer til at hænge i det”‘]

Du kan konfigurere din harddisk til at køre mere stille, men at gøre det vil måske få din computer til at hænge i det

Brug ReadyBoost (eller ej)

Windows Vista kan bruge højhastighedsusb-flashdrev til at cache data og forhåbentlig forbedre ydelsen. For at prøve det skal du isætte en usb-enhed og derefter bekræfte, at du gerne vil bruge den til ReadyBoost, hvis du bliver spurgt. Hvis ikke, gå til Computer, højreklik enheden, og vælg ‘Egenskaber’.

Hvis enheden kan bruges, vil der være en ReadyBoost-fane; klik denne, vælg ‘Brug denne enhed’, vælg, hvor meget plads du gerne vil give til Windows, og klik ‘Ok’. Alternativt, hvis du ikke har nogen interesse i at bruge ReadyBoost, så slå det fra for at spare en smule systemressourcer. For at gøre dette, kør ‘services.msc’, dobbeltklik ReadyBoost, klik ‘Stop’, og sæt ‘Starttype’ til ‘Deaktiveret’.

[pt id=’2004431′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Windows Vistas system kan bruge en usb-nøgle til at øge dit systems ydelse”‘]

Windows Vistas system kan bruge en usb-nøgle til at øge dit systems ydelse

Undgå Wi-Fi interferens

Dårlig trådløst netværksydelse er nogle gange på grund af interferens, måske fordi dine naboer også kører et WiFi-netværk på samme kanal. For at finde ud af om dette er tilfældet, kør en netværks-detektor som Inssider (www.metageek.net/products/inssider) eller Vistumbler (http://vistumbler.sourceforge.net) for at se, hvad der sker. Hvis du finder ud af, at dine naboer allerede har trådløst udstyr kørende på kanal 11 (en almindelig standard), så skift dit udstyr til kanal 6, for eksempel, for at få en ordentlig ydelsesforbedring.

Prøv CompactFlash cards

De er dyrere og knapt så bærbare som usb-flashdrev, men CompactFlash-kort kan være langt hurtigere at bruge. Hvis dit system har en intern læser (altså ikke en der er forbundet via usb) så prøv det en gang; vi testede SanDisk Extreme IV CompactFlash-kortet og fandt ud af, at det leverede hastigheder på over 40MB/s, mere end dobbelt så meget, som du vil se med mange usb-drev. Det virkede også med ReadyBoost på vores computer og leverede en mærkbar ydelsesforbedring.

Reformater dit usb-drev

Hvis du absolut vil bruge usb-drev i stedet for at skifte til CompactFlash-kort, så vær sikker på, at de er formaterede til at bruge det bedste filsystem. NTFS leverer den dårligste ydelse, så undgå det som pesten. FAT32 er bedre, men hvis du kun har brug for drevet på Vista-systemer, så brug exFAT for de bedste hastigheder. For at reformatere dit usb-drev skal du højreklikke på det, vælge ‘Formater…’ og vælg så enten ‘FAT32’ eller ‘exFAT’ i Filsystem-listen. Se TestFreaks (www.tinyurl.com/cp33fh) for tal.

(Ekspert) Øg DRDY-timingen

BIOS’ens DRDY (Device Ready) timingindstillinger konfigurerer, hvor hurtigt IDE- eller SATA-enheder bliver tilgængelige, efter de har udført deres eksisterende kommandoer. Skift af denne indstilling til den højest mulige (hvilket gerne er ‘Optimise’) vil forbedre systemydelse en smule, men det kunne også resultere i et nedbrud eller endda datatab. Som sædvanlig med potentielt farlige justeringer eksperimenterer du på egen risiko.

I næste del

I næste del som du kan du læse i næste, fortæller vi mere om, hvordan du øger hastigheden på din computer. Her tager vi fat på, hvad du kan gøre i Windows for at sikre, at din computer giver dig den bedste ydelse.


TAGS
Guide
Systemoptimering
Tips og trick

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S