Home » Hi-Fi » 5 veje til bedre stereolyd
5 veje til bedre stereolyd

5 veje til bedre stereolyd

Share

Du har et stereoanlæg eller et surroundanlæg og er ganske godt tilfreds med lyden. Men måske kan du med enkle midler skrue lidt op for kvaliteten, uden at det koster noget særligt

1 Placer højttalerne korrekt

Først det mest simple tip: Stil ikke noget – for eksempel møbler – foran højttalerne. Det gør du selvfølgelig ikke, så lad os gå til det mere raffinerede: Ideelt set bør stereohøjttalere og lytteposition udgøre en ligebenet trekant. Men det er næsten ligeså godt at lade dem pege lige ud i rummet (og bedre, hvis flere lytter).

Ryk højttalerne lidt ud af fra væggen bagved – det giver bedre lyd (lyt dig frem til den optimale placering). Små højttalere kan dog få kraftigere lyd, hvis de placeres i en reol. Ved surroundsystemer kan en eventuel subwoofer (bashøjttaler) placeres næsten frit, men det er bedst med 20-40 centimeters afstand til en væg.

Se også:  Creative Stage V2 [TEST]: Billig genvej til bedre tv-lyd

bedre stereolyd

 
 
 
 
 
2 Stop vibrationer fra højttalerne

Lyd er bølger i luften, og disse bølger kan skabe små rystelser, vibrationer, i fysiske genstande, også i en cd-afspiller eller grammofon. Og det kan forstyrre lydgengivelsen.

Sørg for, at højttalere eller højttalerstandere ikke kan overføre vibrationer til gulvet og videre til en afspiller ved at stille dem på for eksempel ”spikes” (små ben, der er spidse i den ene ende). Også afspillerne kan beskyttes mod vibrationer med spikes, en gummimåtte eller andet, som stopper mekanisk påvirkning udefra.

3 Skift stik og kabler

Stik og kablers betydning for lyden er omdiskuteret. Men hi-fi-entusiaster hælder til stik af guld, fordi de ikke ruster og skaber optimal kontakt. Entusiasterne foretrækker også tykke højttalerkabler frem for tynde ringeledninger, og mange af dem mener, at de kan høre forskel.

Teorien er, at modstanden i et tykt kabel er lavere, og at det gavner lydgengivelsen. Af samme grund skal kablerne fra to stereohøjttalere hen til forstærkeren være lige lange.

Se også:  Hvorfor er lyden væk i min computer? – find fejlen

bedre stereolyd

4 Gør akustikken bedre

Lyden fra et stereo- eller surroundanlæg opleves mest behagelig, hvis væggene ikke er for ”hårde”. Malerier, vægtæpper og fyldt bogreoler kan dæmpe ekkoer og nedsætte efterklangstiden.

Disse foranstaltninger har størst effekt, hvis væggene er af beton eller teglsten. Bagvæggen er i de fleste tilfælde særlig kritisk. Desuden bør helt kvadratiske rum blødes op med for eksempel hjørnereoler.

bedre stereolyd

5 Skru op for streaming-kvaliteten

Mange af nettets musiktjenester tilbyder nu højopløst kvalitetslyd, så hvis du streamer fra en musiktjeneste til din stereo- eller surroundforstærker, skal du tjekke, om du modtager det bedst mulige signal.

Den førende musiktjeneste Spotify kalder det ”Extreme quality” (bitrate på 320 kbps), og det kræver et såkaldt Premium-abonnement, som koster 5,99 euro om måneden. Andre tjenester har lignende kvalitetsabonnementer. Se artiklen om musiktjenester på side 52.

 


TAGS
bedre lyd
indsigt
lyd
lydkvalitet
Tips og trick

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S