5 veje til bedre stereolyd

5 veje til bedre stereolyd

Share

Du har et stereoanlæg eller et surroundanlæg og er ganske godt tilfreds med lyden. Men måske kan du med enkle midler skrue lidt op for kvaliteten, uden at det koster noget særligt

1 Placer højttalerne korrekt

Først det mest simple tip: Stil ikke noget – for eksempel møbler – foran højttalerne. Det gør du selvfølgelig ikke, så lad os gå til det mere raffinerede: Ideelt set bør stereohøjttalere og lytteposition udgøre en ligebenet trekant. Men det er næsten ligeså godt at lade dem pege lige ud i rummet (og bedre, hvis flere lytter).

Ryk højttalerne lidt ud af fra væggen bagved – det giver bedre lyd (lyt dig frem til den optimale placering). Små højttalere kan dog få kraftigere lyd, hvis de placeres i en reol. Ved surroundsystemer kan en eventuel subwoofer (bashøjttaler) placeres næsten frit, men det er bedst med 20-40 centimeters afstand til en væg.

Se også:  Datamængderne eksploderer: Nu kommer Peta og Yotta

bedre stereolyd

 
 
 
 
 
2 Stop vibrationer fra højttalerne

Lyd er bølger i luften, og disse bølger kan skabe små rystelser, vibrationer, i fysiske genstande, også i en cd-afspiller eller grammofon. Og det kan forstyrre lydgengivelsen.

Sørg for, at højttalere eller højttalerstandere ikke kan overføre vibrationer til gulvet og videre til en afspiller ved at stille dem på for eksempel ”spikes” (små ben, der er spidse i den ene ende). Også afspillerne kan beskyttes mod vibrationer med spikes, en gummimåtte eller andet, som stopper mekanisk påvirkning udefra.

3 Skift stik og kabler

Del denne