Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

5 tips når du køber robotplæneklipper

Her forsøger vi at klæde dig på med de vigtigste overvejelser du bør gøre, inden du vælger en robotplæneklipper til din have ...

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

1 Skal passe til plænen

Hvor stort et areal robotplæneklipperen kan køre på en opladning, er noget af det første, du skal kigge på før køb.

Selvom det ikke siger noget om maskinens klippeegenskaber, bliver det bare ikke en tilfredsstillende oplevelse at slippe en robot skabt til 500 kvadratmeter løs på 2000 kvadratmeter. Omvendt vil det være spild af penge at købe en maskine til store plæner, hvis havens areal er beskedent.

https://www.altomdata.dk/test-af-robotplaeneklippere-stortest-lad-robotten-pleje-din-plaene/
Robotplæneklippere med stor rækkevidde koster generelt mere. Det skyldes først og fremmest batteriet, som er betydelig større i de langtrækkende modeller. Du får også længere afgrænsningskabel med, men det kan man altid tilkøbe.

2 Forbindelse til mobilen

Det er rart at kunne betjene robotplæneklipperen med sin smartphone. Især når der skal foretages mere komplicerede indstillinger som skemalægning og lignende. Nogle robotplæneklippere kan endda fjernstyres ligesom en radiostyret bil.

Nogle modeller har Wi-Fi, nogle Bluetooth og nogle begge dele. Med Wi-Fi er du afhængig af, at robotten kan fange hjemmets Wi-Fi-signal. Til gengæld vil du kunne betjene den med mobilen, selvom du ikke er hjemme.

Med Bluetooth er rækkevidden ikke så lang, så du er nødt til at være i nærheden af robotten for at kunne betjene den.

3 Lad kablet ligge

Alle plæneklipperne leveres  med en rulle afgræsningskabel af en vis længde. De små modeller kommer med kortere kabel end de store.

Heldigvis er der inden for dette felt – i modsætning til mange andre områder af elektronikbranchen – en høj grad af standardisering.

Alle plæneklipperne i testen anvender samme type kabel. Det kan derfor uden videre sættes i enhver ladestation.

Så tøv lidt med at hive det gamle afgrænsningskabel op, når du en dag skifter maskine. Du vil nemlig med ret stor sikkerhed kunne koble den nye maskine direkte på det kabel, du allerede har lagt.

Som det fremgår af testen, er flere af maskinerne i familie med hinanden. Man kan derfor også komme ud for at ladesystemerne er identiske. Måske behøver du ikke engang at skifte ladestationen ud.   

4 Tjek klippemekanikken

De fleste af maskinerne i testen vil kunne pleje en regulær og i forvejen veltrimmet plæne ganske nydeligt gennem hele sommeren. Når terrænet bliver kuperet og plænen mere udfordrende, kommer de dog på prøve.

Her er det ikke uden betydning, hvad plæneklipperne tilbyder af klippemønstre, højde- og bredde-klip og eventuelt mulighed for kantklip. Den rette indstilling kan gøre forskellen mellem en ujævn, pletklippet plæne og et smukt, veltrimmet græsareal.   

5 Rustet til udelivet

Robotplæneklippere er skabt til at færdes udendørs. Ingen model leveres derfor uden en vis form for vejrbeskyttelse. En IPX4-certificering garanterer beskyttelse mod vandspjask. Det betyder ikke, at du kan smide robotten i badebassinet, men den tåler regn og kan spules med en vandslange, når den trænger til at blive renset.

Mange modeller har desuden display og knapper gemt væk bag luger, så de ikke bliver beskidte af at være ude i det danske sommervejr.

Testredaktøren mener:


”På en varieret plæne, som den vi testede på, ser man tydeligt, hvor stor forskellen på sensorer, intelligens og manøvreringsevner er. Forskellene vil jævne sig ud, jo bedre plejet en plæne man har med at gøre. Efterhånden som man får tæmmet græsset, vil de fleste robotter kunne udføre et fornuftigt stykke arbejde.”


Rasmus Elm Rasmussen