Home » Sikkerhed » 5 tip til sikker adfærd på nettet
5 tip til sikker adfærd på nettet

5 tip til sikker adfærd på nettet

Share

Ved hjælp af nogle simple råd, kommer du hurtigt et skridt tættere på mere sikkerhed på nettet. Læs med her, og få 5 tips til sikker adfærd online

I dag tirsdag d. 9. februar er det Safer Internet Day, som fejres i ca. 170 lande verden over, inklusiv Danmark. Det er vigtigere end nogensinde at have styr på sikkerheden online for både at passe på sig selv og sine personlige data, som helst ikke skal havne i de forkerte hænder.

”Det kan virke uoverskueligt at skulle sikre sig på nettet, og mange tænker at phishing og scam ikke rammer en selv. Men det har vist sig, at hackerne arbejder på højtryk, som vi ser i utallige falske e-mails og andre svindelnumre. Alt sammen i forsøg på at få fingre i danskernes adgangskoder, bankkonti og andre personlige informationer,” siger IT-sikkerhedsekspert Janus R. Nielsen fra it-firmaet AnyTech365.

AnyTech365 kommer her med 5 tips til mere sikkerhed på nettet:
  1. Skab stærke passwords

Du har sikkert hørt det mange gange før. At det første skridt i retningen af øget sikkerhed er stærke passwords. Det kræver så lidt at få bikset nogle gode passwords sammen, og det kan i sidste ende spare dig for en masse besvær, hvis du skulle være så uheldig at blive hacket. Hvert år laver NordPass en liste over de mest anvendte passwords fra året, der er gået, som er lavet på baggrund af stjålne passwords, som hackere har lagt på nettet. Her afslører de blandt andet, at det tager hackerne mindre end et sekund at hacke passwords som ”123456” og ”iloveyou”.

Brug derfor lidt tid på at skabe stærke passwords, især til netbank, eBoks og andre sider, hvor du har følsomme oplysninger.

Dine passwords bliver væsentligt sværere at hacke, hvis du både bruger store og små bogstaver samt tal og specialtegn. Du kan sammensætte en tekst som kun giver mening for dig. Fx ”Farfar byggede det røde sommerhus i Skagen i 1992”. Tag så det første eller de to første bogstaver fra hvert ord og lav et password ud af det, så det bliver ”FabyderøsoiSki19”.

  1. Beskyt dine digitale enheder
Se også:  Har du en piratudgave af Office eller Photoshop – så går hackere efter dig

Hvor mange tænker ikke, at det sagtens kan vente lidt med de opdateringer, der popper op nede i hjørnet af computeren? Du er sikkert ofte midt i noget, når en ny opdatering dukker op. Det er bare utrolig vigtigt at sørge for at din smartphone, tablet og laptop er opdateret med det nyeste software og de seneste opdateringer til styresystemet.

Gør dig selv den tjeneste at opdatere computerens system, så snart der kommer en ny opdatering. Ja det tager tid, men ofte er opdateringer til styresystemet utrolig vigtige, da de er med til at lukke små huller i systemet. Det kan netop være med til at holde hackerne væk fra dine data på computeren.

Anskaf også et effektivt antivirus-program, der scanner filer, du henter på nettet, advarer mod mistænkelige websider og får din computer til at køre hurtigere.

  1. Surf sikkert

Beskyt dit trådløse netværk i hjemmet ved at ændre password til din router engang imellem. For at surfe sikkert kan du også installere en VPN-forbindelse, der opretter forbindelse via en krypteret server og forhindrer uvedkommende i at opsnappe, hvad du foretager dig på nettet. Det svarer lidt til at du låser din hoveddør.

Fordelene ved en VPN er at din IP-adresse bliver skjult, dine data bliver krypteret og samtidig skjuler den også din location.

Er du væk fra dit hjem og står og skal handle på nettet, så benyt dig altid af dit 3- eller 4G netværk. Bruger du et offentligt netværk på en café, kan du risikere at netværket er oprettet af IT-kriminelle, der forsøger at opsnappe personlige oplysninger fra den enhed, du er logget på med.

  1. Undgå at klikke på falske links

Hackerne gør alt for at narre internetbrugere til at klikke på falske links for at få fingre i adgangskoder, bankkonti og andre personlige informationer. De falske links støder man ofte på på de sociale medier og i e-mails. Phishing på de sociale medier forekommer ofte i konkurrencer eller beskeder fra dine venner eller følgere, som er blevet hacket.

Se også:  Corona-vacciner kan blive bremset af it-kriminelle

Falske e-mails er i høj kurs blandt hackerne, som ofre udgiver sig for at være SKAT, banker eller andre troværdige afsendere. Husk på at du aldrig skal svare på e-mails, der beder om personlige eller finansielle oplysninger. Åben heller aldrig en vedhæftet fil eller klik på et link i en e-mail, hvor du ikke er 100% sikker på, hvem afsenderen er. Det bedste du kan gøre er at være kritisk og kontakte afsenderen, hvis du er i tvivl om e-mailen er falsk eller ej.

  1. Få styr på sikkerhedsindstillingerne på de sociale medier

Mange danskere skænker ikke en tanke om deres profiler på de sociale medier er åbne eller lukkede, og det kan få store konsekvenser, endda også økonomiske. Åbne profiler giver tusindvis af fremmede personer lov til at følge med i både statusopdateringer og billeder, der giver fri adgang til dit privatliv.

Lad os tage udgangspunkt i det populære sociale medie Facebook. Selvom du har begrænset din profil til ikke at være offentlig, men til at det er dine venners venner, der kan følge med på din profil, så overvej hvor mange af dine venners Facebook-venner, du kender? Det kan være en gammel klassekammerats onkel, din fasters arbejdskollega eller en tredje helt tilfældig person, der ser alle dine opdateringer.

Jo mere du afslører offentligt, f.eks. hvor du er og hvor dine billeder er taget, jo større er sandsynligheden for at identitetstyve får øjnene op for netop din profil. Tænk også over hvad du deler på de sociale medier, når du er på ferie eller weekendtur, så du ikke risikerer at komme hjem til et tomt hus.


TAGS
sikkerhed

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S