Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Før du køber robotplæneklipper: 5 ting du skal vide

Overvejer du at tage en en slapper i haven og købe en robotplæneklipper? Det er en halvstor investering, som kræver lidt overvejelser. Her er fem eksperttips fra AODs testredaktør Rasmus Elm Rasmussen.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

1 Robotplæneklipperen skal passe til haven

Der er forskel på, hvor store plæner robotterne er skabt til. Det vil være angivet, ofte som en del af produktnavnet.

Kvadratmetertallet er dog en anbefaling. Typisk kan maskinerne fint klare plæner, der er lidt større end det angivne, men lad alligevel være med at købe en 500 kvadratmeter-maskine til en plæne på 3000 kvadratmeter, selvom det kan være fristende.

Prisen går jo i vejret, jo større et areal en robot skal kunne dække. Det skyldes, at batteriet ofte er større, og at klippesystemet er mere avanceret og klipper i større bredde.

2 Læg tråden ordentligt

Kanttråd er et nødvendigt onde ved de aktuelle modeller. Der er et betydeligt arbejde forbundet med at få omringet haven med det lange, tynde kabel, der ofte skal anskaffes som tilkøb – og det i en længde, som passer til haven. Du kan ligeså godt gøre det ordentligt fra start, ellers ender du formentlig med at skulle rette til senere.

Afstanden til kanterne skal være passende, så robotten kan slå græskanterne med (hvis den er designet til det) uden at støde ind i hegn eller buske.

Samtidig skal tråden ligge helt fladt mod jorden, ellers er der risiko for, at robotten klipper kablet over. Det bedste er faktisk at grave kablet en lille smule ned i jorden. Et omfattende arbejde. Dog findes der redskaber skabt til netop dette formål.

Vi glæder os til at se, hvordan den kommende generation af trådfri robotplæneklippere klarer sig, for udsigterne til at slippe for kablet er herlig.

3 Forskel i  forbindelser

De fleste robotplæneklippere kan kobles på mobilen, så man kan styre dem med en app. Det er dog forskelligt, hvordan forbindelsen sker. Nogle modeller har Bluetooth-forbindelse, hvilket giver begrænset rækkevidde. Du vil kun kunne betjene robotten, når du er i nærheden.

Andre har Wi-Fi, hvilket betyder, at du kan styre dem lige meget, hvor du er; dog kun hvis boligens Wi-Fi-signal rækker langt nok ud i haven til, at robotten kan fange det.
Endelig er der modeller, som har begge dele.

4 Pas på pindsvinene

Robotplæneklippere er blevet en af vor tids største trusler mod de kære pindsvin, der ofte huserer i haverne om sommeren. Pindsvin vil ofte rulle sig sammen i stedet for at stikke af, når en trussel nærmer sig, og det er ikke det bedste værn mod en robotplæneklipper.

Derfor leveres nogle modeller med en særlig funktion til at skåne pindsvin, som blandt andet forhindrer robotten i at køre om aftenen, hvor dyrene ofte er ude.

5 Tjek om den tåler vand

En robotplæneklipper bliver lynhurtig beskidt og fyldt med snavs og græsstrå. Det er ikke noget problem at gøre den ren, hvis du blot spuler med en haveslange, men undersøg først, om robotplæneklipperen kan tåle det.

Det kan de fleste robotplæneklippere, men kig for en sikkerheds skyld efter en IPX4-certificering, som dokumenterer, at maskinen er godkendt til at tåle vandsprøjt.