Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

5 ting du bør gøre inden du installerer Windows 11

Før du kaster dig over Windows 11, kan du spare dig selv for en masse bøvl ved at være forberedt. Her fem trin, som er værd at gennemgå, og som forbereder dig på det nye ...

Af Natasja Broström, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Et nyt styresystem med alle dets muligheder og skinnende nye overflade skal du selvfølgelig have. Men før du installerer det nye Windows, bør du gøre lidt forberedelse. Se også, hvordan du ruller tilbage til Windows 10, hvis Windows 11 ikke falder i din smag, eller at Microsofts nye opgradering kører ustabilt.

1 Hent drivere og lav et ekstra lager i skyen

Som udgangspunkt bør enheder og eksternt udstyr, som virker med Windows 10, også virke med Windows 11. For mange brugere vil det nok være en lettelse, da Windows 10 efter nogle opdateringer har haft det svært med Bluetooth-forbindelser til udstyr som for eksempel eksterne tastaturer, højttalere og hovedtelefoner.

Vil du være helt sikker på, at filer ikke forsvinder, så tag en ekstra backup med Windows OneDrive.

Så virker dit udstyr nu, bør du ikke få overraskelser med Windows 11. Tjek på producentens hjemmeside, om der er registreret problemer med opgradering til Windows 11, og om der eventuelt er udviklet nye drivere og patches. Dette gælder også for programmer.

Er du usikker før installation af Windows 11, så tag ekstra backup i skyen med OneDrive. Log på https://www.office.com. Klik på firkanten med ni prikker og vælg ”OneDrive”. Klik på ”Upload”, og vælg enten at tage backup fra en mappe eller af filer. Du kan også oprette en ny mappe i OneDrive til formålet.

2 Spring køen over – få Windows 11 straks

Windows 11 blev officielt lanceret 5. oktober, men bliver lige som Windows 10 rullet ud over flere omgange. Nogle brugere får således mulighed for at hente Windows 11 via Windows Update på nuværende tidspunkt, mens andre, og det bliver nok de fleste, må vente til første halvdel af 2022. Du kan løbende tjekke, om Windows 11 ligger klar til download via Indstillinger > System > Windows Update.

Gennem tre kanaler udsender Microsoft nye ”builds” af Windows 11. Det er ikke slutbruger-versioner, men løbende forbedringer.

Kan du ikke vente, kan du samme sted via Update > Windows Insider Program tilmelde dig som tester og gennem en af Microsofts tre såkaldte kanaler modtage eksempel-builds. I bund og grund er det en foreløbig version af Windows 11, som kan være ustabil og skade dit system.

”Betakanal” er den mest stabile, og redaktionen på AOD har kørt med denne i snart en måned uden problemer. Hvis du er hardcore it-ekspert, kan du komme endnu længere frem i køen ved at tilmelde dig ”Dev-kanal” for developer, altså udvikler.

3 Kontrollér pc’ens kompatibilitet

Før installation skal du tjekke, om dit system kan afvikle Windows 11. Hent Microsofts app ”Tilstandskontrol for pc” på Microsofts hjemmeside, installér, og klik på den blå knap ”Kontrollér nu”. Er din pc kompatibel med Microsofts krav, får du en positiv tilbagemelding med grønne cirkler. Får du fejl, kan det skyldes, at cpu’en ikke er understøttet, at chippen TPM 2.0 eller funktionen Sikker bootstart (sikker opstart) som standard ikke er aktiveret.

Få styr på din pc’s tilstand med hensyn til hardware og software, før du henter og installerer Windows 11.

De to sidstnævnte krav kan du som regel selv gøre noget ved via UEFI-firmwaren. Sprog og menupunkter kan variere alt efter pc’ens alder og producenten, men du går ind via Indstillinger > Opdatering og Sikkerhed > Genoprettelse > Genstart nu. Vælg Fejlfinding (Troubleshoot) > Avancerede indstillinger (Advanced options) > UEFI Firmware Settings. Genstart. Nu åbner UEFI-indstillingerne, hvor du bør kunne aktivere TPM 2.0 og Sikker bootstart.

4 Tag sikkerhedskopi og gem filer

Selv om din pc understøtter de krav, Windows 11 stiller til hardware og software, kan en opgradering gå galt af den ene eller anden grund.

Opret en Microsoft-konto, og alle tilknyttede indstillinger og programmer følger med.

Specielt kan et beta-build lave ravage. Tag derfor en sikkerhedskopi af dine data og dit system, før du henter og installerer Windows 11. Du kan gøre det ved at vælge Kontrolpanel > Sikkerhedskopiering og gendannelse > Opret en systemafbildning. Husk at gemme kopien på en ekstern disk, ikke en disk på pc’en.

Har du den ikke allerede, bør du oprette en Microsoft-konto. Vælg https://signup.live.com. Med denne konto er alle dine Windows-enheder knyttet på tværs med apps, programmer og indstillinger. For eksempel Microsoft 365 (Office), OneDrive, Edge og Microsoft Store. Efter installation af Windows 11 oven på Windows 10, bør du kunne logge på med din konto, og alle programmer og indstillinger bør være klar til brug.

5 Fortryd alt og vend tilbage til Windows 10

Ligesom med Windows 8 og Windows 8.1. er det muligt at returnere til en tidligere version af Windows; det vil i dette tilfælde sige Windows 10. Du skal blot beslutte dig inden 10 dage, hvis du vil være sikker på at beholde alle filer og indstillinger ved tilbagerulningen.

Går der længere tid, kan du kun lave en ”clean install”, det vil sige en installation af Windows 10 fra bunden. Windows sletter nemlig automatisk kopien af forrige system efter denne periode for at spare plads. Vil du rulle tilbage til Windows 10 fra Windows 11, gør du det med Indstillinger > System > Genoprettelse > Gå tilbage.

Er muligheden for at gå tilbage tonet ud, er du kommet for sent og må i stedet foretage en ”ren” gen-installation af Windows 10.

Er muligheden tonet ud, er tiden forpasset. Vælg ”Nulstil pc”, hvilket giver dig mulighed for at gemme personlige filer, før du ruller tilbage til forrige version af Windows. Er du det mindste usikker, kan du, som nævnt og beskrevet i punkt 4, tage en kopi af dine filer og diverse personlige data via OneDrive.