Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

5 sikre tips før du køber nyt tv

Vil du være sikker på at få et tv, der har hvad det kræver at nyde den nyeste underholdning, så læs med her hvor vi giver dig en lynguide.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

1 Vælg den rette skærmtype

Skærmteknologierne har deres styrker og svagheder. OLED har uforlignelig kontrast, dybt sortniveau og flot differentiering mellem lyse og mørke områder, men ofte begrænset lysstyrke. I en lys dagligstue kan det være svært at se, hvad der sker på skærmen, fordi indholdet vil drukne i genskin.

På det punkt er LED og QLED stærkere. Begge bygger på LCD-teknologi og har typisk højere lysstyrke og stærkere farver. QLED booster disse egenskaber med et lag kvantelysdioder, der filtrerer lyset.

https://www.altomdata.dk/stortest-af-tver-til-under-10-000-kroner-her-faar-du-enormt-meget-for-pengene/

Foruden høj lystyrke sikrer det en stærk, nuanceret farvegengivelse. QLED egner sig derfor godt til miljøer med stort lysindfald og kan være en ideel allround-løsning.

2 Hold øje med forbindelserne

Hvis du primært bruger tv’ets indbyggede system til at tilgå indhold, er forbindelserne ikke så vigtige. Det er de til gengæld, hvis du ønsker at tilkoble avanceret udstyr som spille-konsoller og nyere lydbarer.

For at du kan drage fuld nytte af den avancerede grafik i de nyeste Xbox- og PlayStation-konsoller kræver det, at tv’et har en HDMI 2.1 indgang, som tillader overførsel af 4K/120 Hz.

Hvis du vil have Dolby Atmos-lyd ud i en kompatibel lydbar, kræver det, at tv’et for det første understøtter formatet og for det andet har en HDMI-udgang med eARC, så du kan styre lyden med tv’ets fjernbetjening.

3 Få biograflyden ind i stuen

Lyden i fladskærme er sjældent fantastisk. Det er svært at klemme ordentlige højttalere ind i enheder, der er så tynde. En ekstern lydbar kan give lydkvaliteten et enormt boost. Den fås i mange størrelser og prisklasser samt med mange forskellige teknologier til at optimere lyden.

Dolby Atmos er en udbredt standard til surround-simulation, så det kan være værd at gå efter en lydbar, der understøtter dette. Nogle tv-modeller har indbygget lydbar, så her er et tilkøb ikke nødvendigt.

4 Tjek tjenesterne

Nogle producenter, som eksempelvis Samsung og Panasonic, anvender deres helt eget styresystem, mens andre producenter bruger andre tv-platforme.

Det giver ikke bare en forskel i brugeroplevelse og betjening, men kan også have betydning for udvalget af apps og streamingtjenester. Det kan derfor være værd at undersøge, om tv’erne har de tjenester, du bruger, inden du køber.

Dog behøver du ikke lade dit valg afhænge af dette, for man kan nemt koble en billig Chromecast eller et Apple TV på, hvis man ønsker adgang til indhold, der ikke findes i tv’ets system.

5 Slip for snirklede indstillinger

De fleste tv’er giver adgang til en række billedindstilliner, så man kan tilpasse billedet efter smag. Ofte glemmer man dog at få det gjort, når man skifter mellem film, sport og gaming.

Mange af de nyere modeller er i stand til at skifte tilstand automatisk og har indbyggede lyssensorer, der i samarbejde med teknologier som Dolby Vision IQ og HDR10+ adapative tilpasser skærmens billede til lyset i rummet. Det kan gøre en enorm forskel for oplevelsen og betyder, at du får større glæde af dit tv, både dag og aften.