Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

5 professionelle trends der påvirker dig lige nu

Der er en række stærke professionelle trends på it-området her i 2022. Vi ser på, hvilke fem du især skal holde øje med resten af året.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Stigende energipriser og nye it-trusler er blot nogle af de it-tendenser, virksomhederne skal holde øje med lige nu og i resten af 2022. I forhold til, hvad vi forventede i starten af 2022, ser tingene noget anderledes ud nu.

I slutningen af 2021 forudså de fleste iagttagere af it-markedet, at udviklingen i 2022 i høj grad ville være styret af den teknologiske udvikling, men nu forudser eksperter – blandt andet i det anerkendte medie Forbes – at den forventede energi-krise vil komme til at spille en afgørende rolle for salget og for de beslutninger, it-ansvarlige kommer til at tage.

I denne artikel kigger vi nærmere på fem professionelle trends, som vil få stor betydning året ud og ind i næste år.

Trend 1: Hybride arbejdspladser

Der er ingen tvivl om, at en af de store megatrends i øjeblikket er hybride arbejdspladser, men der er tvivl om præcist, hvad der kommer til at ske.

I virksomhederne taler man meget om at oprette hybride arbejdspladser, men man er stadig ikke helt sikker på, hvad der er i den fagre nye hybride verden.

”Processen med hybride arbejdspladser er stadig i fuld gang. Virksomhederne arbejder stadig på at finde ud af, hvordan fremtidens arbejdsplads skal være. Det gælder ikke mindst, hvad man kan forvente af medarbejderne – skal de arbejde hjemme, på kontoret eller begge dele, og hvor meget?” lyder vurderingen fra Lars-Bo Klausen, country manager hos VMware Danmark, der følger udviklingen tæt.

Han tror dog ikke, at en løsning i sidste ende bliver 100 procent det ene eller andet, for det er vigtigt, at kvaliteten af arbejdet – og i det – bliver sikret.

”Man skal sikre firmakulturen og huske at folk inspirerer hinanden, når de mødes ved kaffemaskinen og sludrer,” pointerer Lars-Bo Klausen.

Trend 2: Stadig mere ransomware

Virksomheder er stadig på de cyberkriminelles sigtekorn. Alle sikkerhedsforudsigelser peger på, at ransomware stadig vil være den største trussel mod virksomheder af alle størrelser, både i og uden for Danmark.

Vi har set, at virksomheder som 7-Eleven er blevet lagt ned af ransomwareangreb, og i forbindelse med krigen i Ukraine har hackere et stort fokus på forsyningsværker, ikke mindst i Danmark.

Se også: GumGum overskrider milliardgrænsen med cookie-fri marketing
Mange hackere forsøger samtidig at udnytte, at virksomheder skal have et øje på hver finger og skal beskytte deres infrastruktur mod angreb fra stadig flere aktører.

Men samtidig er virksomhederne opmærksom på problemet.

”It-sikkerhed fylder mere, end det nogensinde har gjort. Det gode ved det er, at det nu også har fundet ind på direktionsgangen. Der er kommet en forståelse for, at et ransomwareangreb kan lægge en virksomhed ned,” siger Lars-Bo Klausen og fortsætter: ”Derved har it-sikkerhed et langt større fokus på ledelsesniveau, og det er vigtigt.”

Ved at få it-sikkerhed op på direktionsniveau har virksomhederne indset, et det er lige så forretningskritisk at have styr på sikkerheden som på cloud-strategien.

Trend 3: Strømpriserne påvirker virksomhederne

Vi mærker alle, at strømpriserne er på himmelflugt i øjeblikket, og det smitter af på virksomhederne. Men det er stadig for tidligt til at pege på præcist, hvad det kommer til at betyde for eksempelvis brugen af cloud-løsninger.

”Det er stadig en relativ ny ting, at eludgiften fylder så meget. Men vi har da allerede dialoger med kunder om at konsolidere på færre, men større, enheder. Om det får indflydelse på brugen af cloud-miljø kan vi stadig ikke se. Men hvis denne udvikling fortsætter, er der næppe nogen tvivl om, at virksomheder begynder at regne på, hvilke cloud-løsninger der bedst kan betale sig,” lyder vurderingen fra Lars-Bo Klausen.

Bernard Marr fra det amerikanske medie Forbes er enig, og han skriver i sine forudsigelser af årets trends, at mange flere virksomheder vil flytte op i skyen i år.

Hos analysebureauet Gartner er der dog en bekymring omkring de stigende strømpriser. Her forudser man nemlig, at virksomhederne i højere grad end tidligere vil benytte ældre hardware internt i virksomheden. Investeringerne i ny hardware forventes at falde, fordi de penge, der normalt skulle bruges til investering i ny teknologi, i høj grad vil blive brugt til at dække de stigende eludgifter.

Trend 4: Smartere enheder og teknologier

På trods af en generel mangel på elektroniske komponenter, så har 2022 budt på en markant udvikling af smarte teknologier, både på hardware- og softwarefronten. Nye chip-generationer har fundet vej til både arbejdsstationer, servere og datacentre, og de har gjort det muligt at udvikle smartere enheder.

Det betyder, at vi snart kommer til at se autonome biler og intelligente robotter, der kan arbejde side om side med mennesker.

Ifølge Forbes har virksomheder ikke for alvor mærket manglen på komponenter. Der har været en stor opfindsomhed til at bruge alternativer til de traditionelle komponenter, hvilket har givet virksomheder luft til at videreudvikle deres forretning.

Sammen med smarte enheder har 2022 også budt på en stor udvikling inden for kunstig intelligens og maskinlæring, hvilket igen har været nemmere på grund af de mange nye chip-generationer, året har budt på.

Vi har i dag computere, der kan se og genkende objekter i en video eller på et fotografi.

Desuden har sproggenkendelse taget store skridt fremad, og den udvikling er blot blevet forstærket her i 2022.

Det betyder blandt andet, at virksomheder om meget kort tid kan bruge computere til at forstå, oversætte og transskribere ting, der sker på møder.

Forbes forventer også, at vi i løbet af 2022 vil se en styrkelse af den eksisterende tendens til at kunne udvikle applikationer uden at kunne kode eller være begrænset af programmeringsevner.

Trend 5: Virksomheder er ligeglade med nye chip-generationer

Før i tiden fyldte det meget hos virksomheder, hvilke chips der sad i virksomhedens computere eller servere. Men på trods af en hastig udvikling inden for elektronik, så betyder det ikke det store i virksomhedernes bevidsthed.

”Jeg kan ikke svare for alle andre. Men vores (VMwares, red.) VR-software er udviklet, så den langt hen ad vejen kan bruges på stort set al hardware. Så vi er agnostiske, når det kommer til hardware,” siger Lars-Bo Klausen.

Den tendens oplever Forbes også. Her vurderer man også, at virksomheder ikke er så fokuserede på den hardware, der driver deres virksomhed, som på de muligheder den giver dem.

Ifølge Forbes er virksomheder interesseret i data mere end noget andet. Digitaliseringen af verdenen betyder, at virksomheder har enorme mængder af data til rådighed. Derved er data blevet det vigtigste for alle virksomheder, og det overskygger langt, hvilken chip der sidder i en computer eller server, skriver Forbes.