Home » Sikkerhed » 5 gode råd til at undgå identitetstyveri på Facebook
5 gode råd til at undgå identitetstyveri på Facebook

5 gode råd til at undgå identitetstyveri på Facebook

Share

Hvert år bliver tusindvis af danskere udsat for identitetstyveri på de sociale medier. Heldigvis kan du ved hjælp af nogle simple tips minimere risikoen for at blive snydt på nettet

Identitetstyve finder hele tiden på nye tricks, når det gælder om at stjæle personlige data fra godtroende danskere.

Nogle af de tricks, der benyttes i høj grad, er falske konkurrencer og quizzer, hvor svindlerne forsøger at få dig til at deltage, dele opslagene og klikke på falske links. Der bliver også lavet kopier af Facebook-profiler, hvor navn og billede bliver genbrugt. Det bliver ofte brugt, når identitetstyvene vil sælge falske varer fra en troværdig profil.

Formålet med alle de forskellige tricks er at få fingrene i personlige informationer som NemID, CPR-nummer og bankoplysninger for i sidste ende at stjæle penge fra folk.

Langt de fleste computer-brugere handler i god tro og tager deres forholdsregler, men ender alligevel med at blive snydt.

– Det bedste man kan gøre er at tænke en ekstra gang over sin adfærd på nettet, råder IT-sikkerhedsekspert Janus R. Nielsen fra IT-virksomheden AnyTech365, som her giver sit bud på 5 gode råd til at sikre sig mod identitetstyveri på Facebook.

1. Stærke passwords

Det første skridt i retningen af øget sikkerhed er et stærkt password. Det bliver sværere at hacke, hvis du både bruger store og små bogstaver samt tal og tegn. Du skal samtidig huske på, at Facebook er tilknyttet en e-mail konto, som også skal beskyttes af et stærkt password, som ikke bør være det samme som til selve Facebook-kontoen.

Se også:  Tjen penge på at finde huller i Intels sikkerhed

– Det er en god idé at skifte dit password regelmæssigt, så det bliver sværere for hackerne at få adgang til din profil. Lav en sætning, som kun du kan huske. Fx ”Huset_brændte_i_1990” eller ”Hundenfødte5Hvalpe”. Skift gerne dine adgangskoder hver 3. eller 4. måned, siger Janus R. Nielsen.

2. Undgå phishing

Identitetstyve tager alle midler i brug, når de forsøger at frarøve dine personlige oplysninger. Derfor er det vigtigt at være ekstra opmærksom på mistænkelige links på de sociale medier. Samtidig er der god grund til at holde et vågent øje med fantastiske tilbud og gaver især i anledning af forskellige mærkedage.

Phishing forekommer ofte i konkurrencer, links eller beskeder fra dine venner eller følgere, som er blevet hacket.

3. Lav din profil privat

Mange tænker ikke over at lave sin Facebook-profil privat, dvs. kun for ens venner. Åbne profiler giver tusindvis af fremmede personer lov til at følge med i statusopdateringer og feriebilleder, hvilket giver fri adgang til dit privatliv.

Jo mere du afslører offentligt, f.eks. hvor du er og hvor dine billeder er taget, jo større er sandsynligheden for at identitetstyve får øjnene op for netop din profil.

– Husk på, at selvom du har begrænset din profil til ikke at være offentlig, men til at det er dine venners venner, der kan følge med, så overvej hvor mange af dine venners Facebook-venner, du kender? Det kan være en gammel klassekammerats arbejdskollega eller en anden helt tilfældig person, der ser alle dine opdateringer, siger Janus R. Nielsen.

Se også:  Sikkerhedsekspert om Log4Shell: Uvisheden er det værste
4. Få styr på sikkerhedsindstillingerne

Et par nemme og effektive tiltag finder du under ”Sikkerhed og login” ved at klikke på pilen øverst i højre hjørne på din Facebook-side og derefter på ”Indstillinger”. Her kan du føje ekstra sikkerhed til din konto bl.a. ved at aktivere totrinsgodkendelse. Totrinsgodkendelse vil sige, at hver gang der logges på fra en telefon eller computer, som Facebook ikke kan genkende, beder de om din adgangskode samt en loginkode, som du modtager på SMS. Du kan også vælge at bruge en sikkerhedsapp.

5. Vær kritisk

IT-svindlere udnytter, at mange personer ikke tænker på vigtigheden af internetsikkerhed. Et antivirusprogram kan give dig en grundlæggende beskyttelse på nettet, men det er samtidig vigtigt at bruge sin kritiske sans.

– Jeg har set mange phishing-mails og websider, der ser så ægte ud, at de kan være meget svære at gennemskue – især hvis det går stærkt. Klik aldrig på et link, før du har undersøgt det nærmere. Hold gerne musen hen over linket uden at klikke, og se hvilken webadresse der kommer frem, siger Janus R. Nielsen.


TAGS
Facebook
Identitetstyveri
sikkerhed
sociale medier

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S