Home » Hi-Fi » 5 gode råd når du køber pladespiller
5 gode råd når du køber pladespiller

5 gode råd når du køber pladespiller

Share

Inden du investere i en pladespiller er der nogle fundamentale ting, som er værd at vide, for at du kan træffe det rigtige valg. Her klæder vi dig på til dit første køb …

1 Motor

Der er to grundlæggende motortyper: Bæltedrevet og direkte drevet. Førstnævnte har en isoleret motor, der trækker pladetallerkenen med en drivrem, mens motoren er koblet direkte på pladetallerkenen med direct drive.

Bæltedrev kan give bedre stabilitet, hvis motoren er god og pladetallerkenen tung, men er lidt mere besværlig, da remmen som udgangspunkt skal flyttes for at skifte hastighed. Direkte drev er nemmere og mere fleksibel i forhold til hastighedskontrol og foretrækkes derfor især af DJs.

Pladespillere [STORTEST]: Giv dine vinyler de bedste vilkår

2 Pickup

Mange pladspillere sælges med præmonteret pickup. Det kan være en fin løsning, hvis du ikke har en i forvejen. Ofte har producenten valgt en pickup, der passer godt til pladespilleren og matcher den fornuftigt i pris.

Se også:  Elipson Chroma Carbon [TEST]: Fransk model i kulfiber

Det kan være en fordel, hvis pickuppen er fra en større serie, så man nemt kan opgradere senere, blot ved at skifte nålen.

3 RIAA

En riaa-forstæker er nødvendig, for at pladespilleren lyder, som den skal. Tidligere var den indbygget i næsten alle receivere, men det er ikke en selvfølge i dag, og eftersom mange slet ikke bruger receiver, men kobler pladespilleren direkte på aktive eller trådløse højttalere, er det nødvendigt at skaffe en riaa sammen med pladespilleren.

De fås i alverdens kvaliteter og prisklasser. En god riaa kan gøre underværker for lyden. Nogle pladespillere har en riaa indbygget, dog sjældent af høj kvalitet, men den kan være en fin start. Så kan man altid tilkøbe en bedre senere.

4 Tonearm

Som denne test tydeligt viser, er kulfiber et populært materiale, når der udvikles tonearme. Det giver en god kombination af lethed og stabilitet. Der findes dog andre materialer, som kan have fordele, hvis man eksempelvis bruger pickupper, der kræver større vægt.

Se også:  Pro-Ject lancerer fuldautomatisk pladespiller til rimelig pris

Vil du nemt kunne skifte mellem forskellige pickupper, kan det være en fordel, at pickuppen har SME-fatning. Så kan du blot skrue hovedstykket af og sætte et nyt på, når du skifter fra den ene til den anden.

5 Opsætning

Det kan være en angstprovokerende opgave at opsætte en pladespiller første gang. Den skal stå snorlige og klippestabilt, og de fleste modeller kræver, at armen er kalibreret præcist til pickuppen, hvis den skal spille ordentlig. Det klares dog nogenlunde nemt med vægten bagpå armen.

Hvis man ønsker optimal præcision, kan man købe en nålevægt. Nogle butikker tilbyder endda at komme og klare opsætningen for dig.


TAGS
pladespiller
vinyl

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S