Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Duel: 4K-videokvalitet i 1K-prisklassen

Et videomøde fungerer bare bedst med et godt billede og en forståelig lyd. Disse to prisrimelige webkameraer skaber god forbindelse til mødedeltagerne.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Hvis vi – noget hypotetisk, for han døde i 1977 – kunne spørge komikeren Groucho Marx, hvad han mener om hjemmearbejde, kunne han måske finde på at svare på samme måde, som da han i sin tid fik det samme spørgsmål om emnet sex: ”Jeg tror, at det kommet for at blive”.

Før vi roder for dybt i lommen med Gajol-æske-filosofi, kan vi vist tillade os at konstatere, at mange skærmarbejdende personer er blevet glade for at kunne tjene deres løn derhjemme, og at hjemmearbejde utvivlsomt er kommet for at blive.

Ægte 4K-kvalitet

Siden mundbind blev en del af den globale dagsorden, har vi på AOD – som de fleste andre erhvervsaktive skærmarbejdere – erfaret, at ligesom ude i virkeligheden skal man ikke gå ned på værktøjet, når der inviteres til de interne eller eksterne videomøder, som er blevet dagens orden. Et godt webkamera er afgørende.

Når en flok mennesker er samlet til et Zoom-møde, og hele billedgalleriet vises på skærmen, er det nemt at se, hvem der har styr på teknikken. Nogle webkameraer leverer grynede billeder, og hvis bevægelser oveni gengives zombieagtigt, kan det være alvorligt distraherende for de øvrige deltagere i et videomøde.

I AODs tidligere test af webkameraer har vi arbejdet med såvel nogle få ægte 4K-modeller som flere enheder, hvor det eneste ”4K” består af tryksværte på emballagen. Denne gang kan vi præsentere to kameraer med ægte 4K-opløsning (2160p), som kan levere skarpere optagelser, end enkelte synes om, før skyderen ”Touch up my apperance” sparkes langt til højre.

Dette kan de oven i købet køre med billedfrekvenser op til 32 fps, som over en hurtig bredbåndsforbindelse kan sikre naturligt glidende bevægelser. Ydermere ligger priserne ret humant omkring en tusse.

Der er også kælet lidt for lyden med støjreducerende stereomikrofoner, men især i støjende omgivelser anbefaler vi stadig en dedikeret mikrofon – enten fritstående eller som en del af et godt headset.

Som produktbillederne også viser, kommer de to testdeltagere sandsynligvis fra den samme fabrik. Ikke desto mindre er de så forskellige i billedgengivelse, medfølgende tilbehør og pris, at det i vores optik giver mening at behandle dem som to forskellige enheder. Læs videre og døm selv!

Om denne test

Ligesom i vores tidligere gruppetest af webkameraer dokumenterer vi de enkelte kameraers billedkvalitet ved at lade dem fotografere et såkaldt testark. Dette testark svarer til et tv-prøvebillede, og det kan afsløre skarphed, farvefejl og fortegning, så det bliver nemt at sammenligne forskellige modeller på dette punkt.

Indstillingerne har vi overladt til webkameraernes automatik, og ud over at fritlægge motivet har vi ikke redigeret eller ”forbedret” optagelserne.
Når webkameraer bruges til videokonferencer, overtages det meste af kontrollen af arrangørernes anvendte platform. Derfor har vi gjort mindre ud af at beskrive de enkelte modellers øvrige features.

Derimod har vi brugt nogle af de gratis værktøjer på websitet www.webcamtests.com til tjek af kameraernes specifikationer og vurdering af mikrofonernes kvalitet. Endelig har vi gjort det nemt for os selv at fotografere testkortet ved at bruge Microsofts gratis app, der simpelthen hedder Kamera og indgår i Windows 10/11.

Læs testene her:

https://www.altomdata.dk/sandberg-usb-webcam-pro-elite-4k-uhd-test-saerdeles-billigt-og-ganske-godt/

https://www.altomdata.dk/trust-tw-350-4k-webcam-test-behageligt-billede-og-praktisk-tilbehoer/