Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

49 år gammel synthesizer kommer på markedet igen

Korg har genoplivet den ikoniske miniKORG 700 med autentisk analogt kredsløb og smukke træpaneler, men også med et par moderne opgraderinger. Den kommer i butikkerne i begrænset antal.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

I 1973 havde synthesizeren knap nok fundet den form vi kender i dag. Derfor er miniKORG 700 lidt af et unikum. Knapperne sidder ikke hvor vi ville forvente i dag og funktionerne hedder ofte noget andet end vi er vant til. Men det bidrager blot til charmen, og i sidste ende er det jo lyden, der er afgørende.

Her leverer miniKORG 700 varen, i hvert fald hvis du er til analog vintage-lyd.

Nænsomt forbedret

miniKORG 700 er nøje genskabt ud fra det oprindelige analoge kredsløb fra den udvidede S-model, hvor to oscillatorer og et herligt aggressivt filter udgør grundstammen. Arbejdet er foretaget under supervision af Fumio Mieda, som udviklede det oprindelige kredsløb.

Modsat originalen har man dog gjort det muligt at bevæge de særlige Traveler-controllers helt frit, så både low-pas- og hi-pas-filter kan indstilles præcis som man ønsker. For at udvide lydmulighederne, med respekt for den autentiske 70'er-fornemmelse, har man desuden tilføjet en fjederrumklang.

Keyboardet har samtidig fået aftertouch, som giver tangentspilleren større rum for ekspressivitet.

Moderne tilslutninger

Dertil kommer en række moderne tilføjelser, som gør synthesizeren lidt nemmere at have med at gøre i et moderne studie eller live-setup. Foruden analog tilslutning via CV/GATE in er der digitale forbindelser i form af både MIDI IN og USB, så miniKORG 700 kan kobles til andre instrumenter eller direkte i en computer.

På toppen af synthesizeren er desuden knapper til at gemme presets, så man ikke skal huske indstillingerne i hovedet, hvis man vil genskabe en særlig lyd.

Med miniKORG 700FS følger en specialbygget transportkasse samt en pakke med musiksoftware, bestående af blandt andet Izotope Ozone Elements, Reason Lite samt diverse software-synthesizere fra Korg.

Koster det sammen som en original

miniKORG 700FS er i butikkerne nu, og sælges til en pris på 1.999 euro, hvilket kan omregnes til knap 15.000 danske kroner. Den produceres kan i begrænset antal, så man skal forvente ikke vente for længe med at købe, hvis man vil have fingrene i genudgivelsen af Korgs synthesizer.

Priserne på originale miniKORGs er dog ikke stukket af på samme måde, som med eksempelvis Minimoog'en fra samme tid. Så hvis du foretrækker en original model fra halvfjerdserne, er de til at finde på brugtmarkedet til cirka samme priser som den nye model.

Se en video her, hvor synthesizer-legenden Kitaro, taler om den miniKORG 700:

https://www.youtube.com/watch?v=PyIF8vnAu2I&t=74s




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere