Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: 40.000 for et tv – hvad kan det så ekstra?

Der findes to tv-producenter i verden, der tager en eksorbitant høj pris for deres produkter. Den ene er Loewe. Her tester vi tv’et Reference 55 for at se, hvad du får ekstra, når du ofrer 40.000 kroner på et 55”-tv.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

To producenter i verden er modige nok til at prissætte deres tv’er, så de fleste af os nok synes, at der er et nul for meget i enden af beløbet. Den ene er B&O, og den anden er den direkte konkurrent, tyske Loewe. Men hvad giver Loewe ekstra, når man betaler 40.000 kroner for producentens 55”-tv med det passende navn Reference 55? Det løfter vi sløret for i denne test.

Vægten på næsten 40 kilo mere end antyder, at der er tale om meget gedigne materialer. Aluprofilen rundt om skærmen er forbavsende tyk – trenden i markedet er ellers, at rammen helt skal forsvinde. Men profilen skaber her kvalitetsfornemmelse.

Skærmen er med 4K-opløsning og håndterer HEVC-standarden. Der er en heftig billedprocessor, som dygtigt opskalerer til 4K. Der er også 3D-option, men mærkeligt nok medfølger 3D-briller ikke.

Reference 55 har en indbygget harddisk på 1 TB. Ret fedt! Tv’et har endvidere dobbelt tuner, så du kan optage et program, mens du ser et andet.

Med en app (iOS og Android) kan du optage på disken, selvom du ikke er hjemme, hvis tv’et er tilsluttet hjemmets netværk. Harddisken opfører sig som en videoserver, så har du flere Loewe-tv kan du faktisk se film fra harddisken på et andet tv. Du kan også overføre den tv-udsendelse, du ser, til en tablet eller smartphone eller sende video og billeder fra mobile enheder til tv’et.

De fleste tv’er leveres i dag med en Netflix-app. Det gør dette tv ikke, hvilket er et ret stort minus.

Eminent billedkvalitet
Tv’et er tykkere end dagens standard, blandt andet fordi der er indbygget en lydbar med ret store højttalere og en solid forstærker. Du kan også tilføje et komplet surroundsystem, som arbejder sammen med tv’et, der har indbygget 5.1 Dolby Digital-dekodere. Men med det system, der er indbygget, behøver du ikke investere i en lydbar. Der er tilstrækkelig saft og kraft i lyden. Her er vi tilbage i den høje lydstandard, man fandt i billedrørs-tv’erne.

Du kan tilkøbe en subwoofer, som vil løfte oplevelsen et hak, men som udgangspunkt spiller Loewe-tv’et godt. Du kan endda streame musik trådløst til det via Bluetooth og bruge det som musikafspiller.

Loewe Reference 55 Reference 55 har god lyd i sig selv, men kan kombineres med Loewes egne 5.1 surroundhøjttalere – her ses tre af dem. Surrounddekoderen er indbygget i tv’et.

Når du tænder tv'et, går der et øjeblik, før det er klar. Første opsætning sker i en brugervenlig menu. Den daglige betjening er også intuitiv – og på dansk.

Billedet har meget høj kontrast og en ro – også med billeder i bevægelse – som er sjælden. Der er intet slør, og i det hele taget er der en konstant high-end-oplevelse uanset, om du ser net-tv eller direkte tv. Med en Blu-ray-kilde får du farver, som i glød og dybde minder om de hedengangne plasmaskærme.

Hvis man ser bort fra nogle småfejl og den manglende Netflix-app, er der grund til begejstring. Om tv’et virkelig giver så meget ekstra, at 40.000 kroner er en rimelig pris? Det kan man diskutere, selv om det er et virkelig godt produkt. Det er skønt, at man stadig kan opleve high-end i et marked, som ellers går mere og mere efter lav pris og plastik.

Godt luksus-alternativ:
Panasonic TX-55CR850E
Mindst ligeså godt billede som Loewe Reference 55 og naturligvis med 4K. Du skal dog kunne lide konceptet med en buet skærm. Lyden er ikke helt på højde med Loewes. Prisen er også betydelig lavere, men stadig høj: 25.999 kroner.

DT11_loewe02