Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

4 gratis programmer du ikke kan undvære

Vi har håndplukket nogle af de bedste gratis programmer du kan hente på nettet.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Game engine med royalties

Programnavn: Unreal Engine 4

Unreal Engine 4. Unreal Engine 4.

Hvis du registrerer dig hos Epic Games, kan du downloade deres Unreal Engine 4 til spiludvikling ganske gratis, i hvert fald så længe du ikke har færdigudviklet et spil, som du har solgt for mere end 3000 dollars af i kvartalet. Herefter koster det 5 procent af indtægterne.

Hvis du bare vil prøve kræfter med spilproduktion, så kan du frit benytte denne samlede pakke, der indeholder alt, hvad du behøver for at skabe dine egne spil. Du kan skabe alt fra simple 2D-spil til avancerede 3D-spil, hvis du har evnerne. 

Hent Unreal Engine 4 her.

Læs dine Word-filer uden Word

Programnavn: Microsoft Word Viewer

 

Hvad skal man i grunden gøre, hvis man har brug for at åbne et eller flere Word-dokumenter, men er kommet afsted med sin bærbare computer, hvorpå der ikke er installeret Microsoft Word. Notepad kan jo ikke åbne Wordfiler. Der er flere muligheder. Du kan benytte Microsofts Wordpad, der kan åbne .docx-filer.

Du kan selvfølgelig også hente et gratis tekstbehandlingsprogram som det glimrende LibreOffice, der er en fuldbyrdig kontorpakke med mange andre funktionaliteter. Men der findes faktisk også et værktøj fra Microsofts side, der hedder Microsoft Word Viewer, hvormed du kan gennemlæse Word-dokumenter eller printe dem ud.

Programmet, der kan vise *.docx-filer, er dog ved at være lidt af en relikt, da den sidste version af Word, den er kompatibel med, er Word 2007. Den holder også op med at være supporteret her i november 2017, men vi tænkte, at det måske for nostalgiens skyld kunne være interessant at prøve programmet om ikke andet. 

Hent Microsoft Word Viewer her.

Basal backup

Programnavn: FBackup

Backup er ikke noget, man skal tage let. Når først skaden er sket, er det for sent at redde sine data, hvis ikke de er sikkerhedskopieret på en anden disk. Med FBackup sker det ganske let. Du vælger en mappe eller en hel disk og fortæller, hvor filerne skal sikkerhedskopieres til.

Du kan gøre det en enkelt gang, eller du kan vælge at oprette en opgave, som skal gentages med jævne mellemrum. På den måde har du altid en backup af dine data, uden at du skal tænke yderligere over det. Et glimrende program til basal backup. 

Hent FBackup her.

Billedredigering i et snuptag

Programnavn: Cooltweak

Billedbehandling behøver ikke at kræve et stort og avanceret program. Med Cooltweak skal der blot et højreklik til for at skalere, beskære, tilføje vandmærker og andre basale handlinger. Er der tale om redigering, der kræver lidt nøjere specificering, åbnes en editor, ellers gemmes de behandlede billeder med det samme i en dedikeret mappe.

Via højreklik-menuen kan du også dele billeder på sociale medier. I editoren er det muligt at konfigurere menuen, så du får præcis de funktioner, du ønsker frem ved højreklik, heriblandt skræddersyede mål for skalering osv. En rigtig nem måde at klare simpelt billedarbejde. 

Hent Cooltweak her.