Home » AOD Pro » Ny 3D-skanner gør det billigere og hurtigere at bygge
Ny 3D-skanner gør det billigere og hurtigere at bygge

Ny 3D-skanner gør det billigere og hurtigere at bygge

Share

Med en helt ny slags 3D-skanning kan byggebranchen nemmere og hurtigere opmåle og virtuelt genskabe et rum. Installationsvirksomheden Kemp & Lauritzen har taget metoden i brug

Takket være 3D-skanning kan bygge- og anlægsbranchen og dens kunder se frem til både økonomiske og tidsmæssige besparelser. Når en virksomhed før projektstart kan genskabe en 3D-model af rummet, hvor der skal udføres arbejde, gør det processen hurtigere og nemmere og minimerer risikoen for fejl.

En af de første til at tage den nye teknologi til sig er installationsvirksomheden Kemp & Lauritzen. Når modellen er konstrueret, kan firmaets ingeniører og projektledere allerede i designfasen planlægge og prissætte et projekt ned til mindste detalje.

”Vi er altid nysgerrige og interesserede i ny teknologi, som skaber værdi for os og vores kunder. Det kan for eksempel være teknologi, der optimerer arbejdsprocesser, skærer i omkostningerne og minimerer risikoen for uforudsete udgifter og overskridelser af tidsfrister. Med 3D-scanning kan vi sætte flueben ved alle punkter,” fortæller Søren Nielsen, afdelingschef i Engineering ved Kemp & Lauritzens Engineering, til AOD.

Se også:  Komplet guide: Hop ind i en verden af 3D
Strålerne aflæser rummet

3D-skanning fungerer ved, at et stativ med skanneren monteret placeres i et rum. Herefter drejer skanneren 360 grader rundt og udsender tusindvis af laserstråler, der aflæser og opmåler rummet. Strålerne registrerer inventar, apteringer og eksisterende installationer som en slags ”ekko” af rummets indretning.

Efterfølgende overføres data til software, der konstruerer rummet og dets indretning i 3D. Dermed får installationsvirksomheden før projektstart et komplet 3D-billede af et rum, hvor der for eksempel skal installereres sprinklere eller anden, udvendig rørføring.

Da millioner af laseropmålinger giver store mængder data, foregår lagringen af informationerne på lokale drev. At lagre og arbejde med data direkte fra skyen ville ifølge Søren Nielsen være for omstændeligt. Alene opmålingen af ét rum kan fylde 2 TB data.

Se også:  Professionel bærbar viser 3D – nu uden brug af briller
3D erstatter plantegninger

En af virksomhederne, der har draget fordel af 3D-teknologien, er Fibervision i Varde. Firmaet, som fremstiller syntetiske fibre, skulle have installeret sprinkleranlæg i en bygning fra 1980’erne. Bygningen er løbende blevet ændret og udbygget, og plantegningerne var derfor ikke længere opdaterede.

”Derudover har tegningerne typisk også været udført med opdeling i entrepriser og uden et samlet overblik over installationer og placeringsgeometri i rummet. Det gør det svært på forhånd at planlægge placeringen af nye sprinklerrør, så de dækker deres tiltænkte områder,” forklarer Ove B. Pedersen, senior project engineer hos Fibervisions.

Hos Fibervision forventer man, at 3D-opmåling giver større sikkerhed for, at opgaven udføres til tiden og uden overraskelser eller ekstra regninger.


TAGS
3D
3D-byggeri
3d-scanner

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S