Home » Printer » 3D-printeren gør det lettere at tage tabletter
3D-printeren gør det lettere at tage tabletter

3D-printeren gør det lettere at tage tabletter

Share

Pilleproducenter har to udfordringer: En tablet er svær at fremstille med præcis medicindosering, og den kan være en svær pille at sluge. Men nu kommer 3D-printede tabletter til hjælp

 

En hovedpinetablet tager hovedpinen, og den er normalt heller ikke særlig svær at sluge. Men medicinalindustrien producerer mange typer tabletter i mange forskellige størrelser og styrker, som kan være besværlige og ubehagelige for børn og ældre at få i munden. Desuden kan det være svært at dosere virkestofferne helt præcist og i tilstrækkelig stor dosis i masseproduktion. Medicinalfabrikkerne har derfor brugt millioner på at forsøge at udvikle nye fremstillingsmetoder, der både tager hensyn til patienterne og højde for så nøjagtig medicindosering som muligt. En af de nyeste løsninger hedder ZipDose og piller skabt med 3D-printeren.

Medicin i lag med tredimensional printteknik blev udviklet af Massachusetts Institute of Technology (MIT) tilbage i 1980’erne og primært med det formål at kunne fremstille hurtige prototyper af alt fra designlamper til ørepropper. Teknikken består i binde lag efter lag af et råmateriale i flydende form eller i form af et pulver sammen, så der til sidst dannes et rumligt element.

Se også:  Professionel bærbar viser 3D – nu uden brug af briller

Siden er 3D-printteknologien blevet stadigt mere udviklet, og mere avancerede printermetoder gør det i dag muligt at printe stort set alt fra elektroniske kredsløb til proteser, rumfartsudstyr og meget andet. Der er heller ingen størrelsesbegrænsninger, og i dag 3D-printes store byggekomponenter eller endog hele huse.

Sådan fremstilles ZipDose-tabletter
Et medicinholdigt pulver sprøjtes ud i et tyndt lag.

Et medicinholdigt pulver sprøjtes ud i et tyndt lag.

En vandig opløsning dryppes ned på pulverlaget.

En vandig opløsning dryppes ned på pulverlaget.

Opløsningen binder det første pulverlag til det næste.

Opløsningen binder det første pulverlag til det næste.

Processen gentages, indtil doseringen er overholdt.

Processen gentages, indtil doseringen er overholdt.

 

Lag på lag-metoden

Og nu er 3D-teknologien for alvor kommet ind i farmaceutiske produkter. Eneretten til medicinproduktion efter netop lag på lag-metoden ejes imidlertid eksklusivt af virksomheden Aprecia Pharmaceuticals. Og virksomheden har udviklet en ny og bane-brydende teknologi til fremstilling af tabletter. Teknologien er navngivet ZipDose – med et registrerings-r efter navnet – og er designet til at levere medicin i nøjagtige doser i letopløselig pilleform til daglig lettelse og glæde for alle regelmæssige brugere af tabletmedicin.

Se også:  It-branchen tager grønne skridt – Epson vil være CO2-negativ i 2050

Rent teknisk og hardwaremæssig gør Aprecia Pharmaceuticals brug af pulverjet 3D printing-udstyr fra virksomheden Z Corporation, men det særlige er, at materiale-lagene bindes sammen uden anvendelse af de klassiske metoder som lim, varme, tryk eller andet.

Råmaterialet er en speciel pulverblanding, som indeholder medicinen i en helt nøjagtig afstemt mængde. Den kan også tilsættes farve- og smagsstoffer. Pulverlagene bindes sammen med små dråber af en vandig opløsning, der indgår i en kemisk reaktion med pulveret. Det binder de to bestanddele fast sammen på mikroskopisk niveau. Slutproduktet bliver en solid, men samtidig meget porøs pille med nøje doseret medicinindhold (op til 1000 mg).

ZipDose teknikken giver mulighed for at printe tabletter i mange størrelser og styrker efter behov.

ZipDose teknikken giver mulighed for at printe tabletter i mange størrelser og styrker efter behov.

Ved indtagelse med en slurk vand opløses bindingerne omgående, og tabletten smelter så hurtigt i munden, at den hverken efterlader bismag eller giver synkeubehag. Samtidig kan den læge, der udskriver ZipDose-tabletter, være tryg ved, at pillen indeholder præcist den foreskrevne mængde medicin. Og vil vide at patientens besvær med at indtage og synke tabletten er reduceret til det mindst mulige.

 

Skræddersyet medicin

Aprecia Pharmaceuticals betegner selv ZipDose-teknologien som første skridt på vejen til fremstilling af patientspecifik medicin med præcist medicin-indhold i doser, der er skræddersyet til hver enkelt patient og løbende kan ændres og tilpasses patientens behov.

Selve produktionsprocessen behøver heller ikke at være begrænset til en stor centralvirksomhed. Lægecentre, klinikker og hospitaler vil selv kunne råde over en 3D-printer og udprinte stort set al tabletmedicin på stedet og on demand.

Der går dog nok et stykke tid, før det bliver almindeligt, for de amerikanske sundhedsmyndigheder US Food and Drug Administration (FDA) har først for nylig godkendt metoden og produkterne.

Det er virksomheden Z Corporation, der leverer selve printerudstyret til ZipDose-tabletfremstillingen.

Det er virksomheden Z Corporation, der leverer selve printerudstyret til ZipDose-tabletfremstillingen.

De første piller klar

Den første FDA-godkendte tabletmedicin fremstillet på denne måde er Spritam levetiracetam, der anvendes til behandling af epileptiske kramper. Ifølge Aprecia Pharmaceuticals lider mere end tre millioner mennesker af epilepsi alene i USA – og heraf er 460.000 børn.

Under anfald, hvor patienterne ofte har intense muskelsammentrækninger, er det ekstra vanskeligt at indtage medicin i tabletform. Men på grund af de 3D-printede tabletters evne til nærmest at smelte i munden, er indtagelsen betydeligt lettere i forhold til konkurrerende produkter. Og såvel børn som ældre kan let tage de korrekte doser uden synkevanskeligheder.

Andre firmaer og medicinalvirksomheder vil dog utvivlsomt tage konkurrencen op og følge efter med andre metoder og print-teknologier. Og fremtidens patienter vil ikke alene få mulighed for at få flere og flere slags medicin. Den vil også være specielt sammensat og leveret til hver enkelt af os on demand takket være den nye computerstyrede teknologi.

Medicin i tabletform findes i alskens afskygninger, og langt fra alle er nemme og behagelige at tage for patienter. Det gør ZipDose-teknologien op med.

Medicin i tabletform findes i alskens afskygninger, og langt fra alle er nemme og behagelige at tage for patienter. Det gør ZipDose-teknologien op med.

 


TAGS
3D
3D printer
printer

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S